Színes Ötletek

a kézügyes blog

Fafelületek és kerti bútorok ápolása az őszi szezonban

cimlapkep_4.jpg

Mint arról nemrég írtunk, aktuális teraszfelújítós projektünk meglehetősen körülményesen halad. Mentségünkre szóljon, a nyári hónapokban még egy túlárazott strandbüfé is csalogatóbb alternatíva annál, hogy a negyven fokban izzadjunk egy-egy jól megérdemelt szabadnapon, szóval ilyenkor még az is halogatja az ilyen feladatokat, aki amúgy az „amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra” ősi bölcsessége szerinte vezeti az életét. Az ősz kezdete viszont, amíg nem jönnek az igazán hideg napok, ideális a tavasszal elmaradt felújítások pótlására, netán befejezésére, és arra is, hogy kültéri fafelülteinket felkészítsük a télre. Tervezgetni és ötletelni meg bármikor lehet.

Mivel a teraszunk járófelületét illetően egyelőre a simított beton fázisában tartunk, ami valószínűleg a következő szezonig már így is marad, jelenleg is keresgéljük a megfelelő burkolóanyagot, és ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ragaszkodjunk-e kültéren a hagyományos megoldásokhoz, netán válasszuk a népszerű, kevésbé ápolásigényes alternatívát, a WPC-t, ami ugyan nem valódi fa, de megfelelő ápolás mellett nagyon tartós és szép padlóburkolatot hozhatunk létre vele. Erről és egy igazán sokoldalú olajról is szó lesz a folytatásban, amit nemcsak a WPC, de vörösfenyő és mindenféle keményfa felületen is bevethetünk akár a kültéri bútoraink ápolása és tartós védelme érdekében is. Ha a kellemes, őszi kerti grillezésekhez varázsolnátok újjá a kerti garnitúrát vagy a teraszt, vagy a zordabb időjárás ellen vérteznétek fel még időben, akkor is olvassatok tovább!

sadolin-hardwood.jpg

Hogy milyen padlóburkolatot választunk, azt az idő és az anyagi lehetőségeink majd eldöntik, az viszont biztos, hogy mindegyik változat igényel majd több-kevesebb ápolást, amihez már most találtunk egy kitűnő, univerzális anyagot a Sadolin kínálatában. A Hardwood Oil bármilyen - akác, bükk, ében, fenyő, teak, tölgy, vörösfenyő - fafelületen és kompozit burkolatokon egyaránt alkalmazható. Különösen javasolt trópusi keményfából készült kerti bútorok ápolására, valamint vörösfenyő és WPC teraszok, padlóburkolatok olajozására, a fa természetes szépségének megőrzésére. WPC burkolatok esetén értelemszerűen kevesebb ápolásra van szükség, általában véve a rendszeres seprés és melegvizes tisztítás elég, de ha évente egyszer kezeljük valamilyen védő hatású bevonattal, sokat tehetünk az alapanyag minőségének és szépségének megőrzése érdekében. 

Mi a WPC?

A WPC, ahogy az angol betűszó - wood plastic composite - is üzeni, egy magas hőmérsékleten, nagy nyomás alatt préselt fa-műanyag kompozit anyag, ami általában 60% fából vagy bambuszból származó farostból, 30-35% hőre táguló, újrahasznosított műanyagból és 5-10% egyéb adalékanyagból áll. A gyártók és forgalmazók elsősorban a tömör fából készült burkolatok alternatívájaként ajánlják, mivel kinézetre azokat idézik, viszont sokkal kevesebb gondozást igényelnek, tehát fahatású, de annál igénytelenebb, tartósabb felületet biztosítanak, ráadásul elég nagy százalékban újrahasznosított anyagokból. Létezik belőlük első, második, harmadik és negyedik generációs változat, a különbség köztük az ár, a műanyag védőrétegek mennyisége, és persze az, mennyire idézik valósághűen a fából készült burkolatot.

A Sadolin Hardwood Oil vízlepergető hatású, mélyen behatolva a fába teljes védelmet biztosít az időjárás káros hatásai ellen. Felhordása nagyon egyszerű, felhasználása optimális esetben 15 és 25 fokos hőmérsékletű környezetben ajánlott, tehát a kora őszi időszakban épp ideálisak ehhez a körülmények, a segítségével könnyen felújíthatjuk járófelületeinket vagy megóvhatjuk akár kerti bútorainkat is.

Ha szívesen megnéznétek az anyagot használat közben is, találtunk nektek hozzá egy rövid, tömör videós összefoglalót, amiből minden lényeges tudnivaló kiderül:  

Az ősz még sokáig lehetőséget tart arra, hogy csapjunk egy-egy kerti sütögetést vagy teraszbulit, a Sadolin Hardwood Oil száradási ideje meg mindössze 12-24 óra - de legkevesebb 5 óra után már átvonható - szóval ha bárkit egy-egy kissé már viharvert, elhasználódott kerti bútor tartana vissza attól, hogy vendégeket hívjon, vagy épp csak a tél beköszönte előtt szeretné meghosszabbítani azok élettartamát, egy kis szabadidő és némi munka befektetésével akár már a következő hétvégére is újjávarázsolhatjuk a megszokott, de kissé elhasználódott felületeket.

sora_14831985.jpg

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokkal kapcsolatos legfrissebb posztjainkat ITT találjátok. Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnátok hasonlókat, kövessetek minket FacebookonPinteresten és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9918209667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása