Színes Ötletek

a kézügyes blog

Színes Állatvilág Rajzpályázat - Eredményhirdetés
Valamint a megszokottnál is nehezebb helyzetben lévő zsűri gondolatai

blog_cimlapkep_palyazat_eredmeny.jpg

Hihetetlenül nehéz feladat egy olyan sikeres pályázat értékelése, mint amilyen az idei Színes Állatvilág volt. Aki próbált már rangsorolni összesen közel 2000 darab, kisebb és nagyobb gyerekek által nagy szeretettel és lelkesedéssel készített rajzot, az tudja, hogy ez bizonyos szempontból a legszebb, ugyanakkor a leghálátlanabb feladat is, amit bárki kaphat. A folytatásban elmondjuk, miért, és persze jön a várva várt eredményhirdetés is! 

Előszó és köszönetnyilvánítás

Amikor lejárt az eredeti beküldési határidő, annak ellenére, hogy folyamatosan frissítettük a galériákat, még mindig több mint 800 olvasatlan e-mail megnyitása várt ránk. Utána napokon át szinte csak a beérkezett anyagok feldolgozásával és feltöltésével foglalkoztunk, hogy legalább a meghosszabbított határidőre elkészüljünk időben. Jómagam még egy többórás vonatutat is azzal töltöttem el, hogy képeket mentettem és rendezgettem, ami túlzás nélkül az utóbbi idők egyik legfelemelőbb feladata volt számomra.

Egy „három és háromnegyed éves” óvodás büszke édesapjaként szélesen - és bevallom, néha elérzékenyülve - mosolyogtam, látva ezt a rengeteg kedves, sokszor megdöbbentően magas színvonalú alkotást. Eszembe jutottak a kis pályázók, akik között jövőre már ott lehetne a mi kislányunk is, akitől eddigi életem egyik legnagyobb ajándékát kaptam: meglett emberként én is tudom egy kicsit a gyerekek szemszögéből látni a világot, ahol a rókák, nyuszik, sünik, tigrisek, oroszlánok, vagy épp a cápák és delfinek mind-mind sokkal fontosabbak és meghatározóbbak, mint bármi, amit a felnőttek, a „komoly emberek”, akiknek nincs idejük semmiféle ábrándozásra*, fontosnak tartanak. Szélesen mosolyogtam akkor is, amikor épp olyan állomáson haladt át a vonat, aminek a nevét pár perccel azelőtt olvastam egy pályamunka beküldőjének neve mellett, és a sort még hosszan folytathatnám. Ezek után gondolom, sejtitek, miért mondom azt, hogy az értékelés egyben a lehető leghálátlanabb feladat is, amit kaphattunk. *A szerző itt Antoine de Saint-Exupéry „A kis herceg” című regényének egyik fejezetére utal, amikor a mese főhőse ellátogat az üzletember bolygójára, de erre bizonyára magatoktól is rájöttetek.

Hogyan lehet igazságosan kiosztani tucatnyi ajándékcsomagot közel kétezer pályázó között? Hiszen amikor kihirdetjük a nyerteseket, egyúttal több mint 1900 gyereknek és legalább ugyanennyi szülőnek, felkészítő pedagógusnak okozunk csalódást, pedig szívünk szerint minden pályamunka készítőjét megjutalmaznánk valamivel. Reméljük, igaz a mondás arról, hogy a részvétel az, ami igazán fontos, hiszen minden alkotással töltött idő öröm, a jeles nap alkalmából megfogant gondolatok pedig sosem hasztalanok. Egy gesztus erejéig szeretnénk ezzel a letölthető emléklappal minden résztvevőnek, így azoknak is kedveskedni, akik most nem értek el helyezést. Aggodalomra semmi ok, lesz még rajzpályázat nálunk, amire várunk titeket szeretettel!  

szo_szines_allatvilag_20231011_emleklap_01_egyeni.jpg(az emléklap A/4-es méretben a képre kattintva letölthető)

Ezúton szeretnénk gratulálni mindenkinek, mert soha nem kaptunk ilyen mennyiségű és minőségű pályázatot tőletek. A maguk módján és technikai szintjén mind-mind elmesélnek egy történetet úgy a legkisebb versenyzőkről, mint a már felsőtagozatos, olykor túlzás nélkül érett művészek portfóliójába is beillő alkotásokat küldő pályázókról. Értékelés közben sokszor csodálkoztunk őszinte örömmel, csóváltuk a fejünket hitetlenkedve, bólogattunk helyeselve, vagy nevettünk fel, amikor elolvastunk egy-egy különösen szellemes címet, leírást. Ezúton mondunk szívből köszönetet minden pályázónak, szülőnek és felkészítő tanárnak a hatalmas lelkesedésért és a rengeteg örömteli pillanatért, amit kaptunk tőletek.   

Most pedig jöjjön, aminek jönnie kell, az eredményhirdetés!

A Színes Állatvilág 2023 Rajzpályázat nyertesei

Arról, hogy milyen erős volt a mezőny, mindent elmond, hogy az eredetileg tervezetthez képest - amiért ezúton is köszönet jár a pályázatot támogató Herlitz Hungária / Pelikan Magyarországnak, akik lehetővé tették - kiosztottunk 3 további ajándékcsomagot az egyéni pályázóknak, egy megosztott 2. helyezésért, illetve a legjobb pelikánt ábrázoló munkákért. Mindezen felül csoportos különdíjakat is létrehoztunk azoknak az iskoláknak és közösségeknek, ahonnan összességében a legjobbnak ítélt pályázatokat kaptuk. Így további 34 lelkes kis alkotó kaphat az eredeti kiírásban nem szereplő nyereménycsomagokat. 

Az értékelés során olyan szempontokat vettünk figyelembe, mint a pályamunka kidolgozása - értelemszerűen az adott korosztályban elvárható szinthez képest -, az anyagválasztás, a koncepció eredetisége, illetve a feldolgozott témához való gondolati kapcsolódás. Ezen szempontok összessége alapján a következő pályázatokat találtuk a legjobbnak:

4-6 éves korcsoport

1. helyezett

„Ne szemetelj!”
Babai Panni, 6 éves, Dunakeszi
Technika: vegyes technika, vízfesték, filctoll, kollázs

1_babai_panni_6_eves_dunakeszi_ne_szemetelj_vegyes_technika_ujrahasznositott_alapanyagok.jpeg

„Az alapanyagok az alap kivételével mind újrahasznosítottak. Panni nagyon szívén viseli az állatok sorsát, vigyáz a környezetre. Minden érdekli, ami az állatvilággal kapcsolatos. Így készült ez az alkotás is.

2. helyezett

„Az udvar szépe”
Dobos Lilla Brigitta, 6 éves, Jászberény 
Technika: tempera

2_dobos_lilla_brigitta_6_eves_jaszbereny_az_udvar_szepe_tempera_1.JPG

3. helyezett

,,Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak“
Balogh Bálint, 4 éves, Berettyóújfalu
Technika: vegyes technika, vízfesték, zsírkréta

3_balogh_balint_4_eves_berettyoujfalu.jpg

7-9 éves korcsoport

1. helyezett

„Imádott lovammal...”
Balogh Panna, 8 éves, Nagykanizsa
Technika: festék

1_balogh_panna_8_eves_nagykanizsa_imadott_lovammal_technika_festek.jpg
2. helyezett

„Kedvenceim, a macskák”
Balogh Tünde, 9 éves, Budapest
Technika: akvarell 

2_balogh_tunde_9_eves_budapest_kedvenceim_a_macskak_technika_akvarell.jpg
3. helyezett

„Kígyó a terráriumban”
Horváth Luca, 8 éves, Budapest
Technika: gyűrött papír kollázs, vízfestés, filctoll

3_horvath_luca_8_eves_budapest_a_terrariumban_elo_kigyo_ahogy_a_novenyek_kozott_tekereg_technika_gyurott_papir_kollazs_vizfestes_filctoll.jpg

„Lucának nagyon tetszenek a kígyók, de egy kicsit fél is tőlük. A kép a terráriumban élő kígyót ábrázolja, ahogy a növények között tekereg.”

10-12 éves korcsoport

1. helyezett

„Csodaszarvas”
Vitál Gréta, 12 éves, Debrecen
Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája
Felkészítő tanár: Káli Anna
Technika: linómetszet

1_vital_greta_12_eves_debrecen_debreceni_egyetem_kossuth_lajos_gyakorlo_gimnaziuma_es_altalanos_iskolaja_csodaszarvas_technika_linometszet.jpg

Megosztott 2. helyezett

„Az elefánt”
Balogh Blanka, 12 éves, Győr
Technika: akril

3_1_balogh_blanka_12_eves_gyor_az_elefant_akrilfestmeny.jpg

„Kislányom, Blanka akrilfestményével szeretnénk nevezni a Színes Állatvilág pályázatra. Az elefánt a kedvenc állata, ezért festette le.”  

Megosztott 2. helyezett

„Koronás tirannusz”

Fiedler Zsóka, 12 éves, Tiszaalpár
Technika: akril papíron

3_2_fiedler_zsoka_12_eves_tiszaalpar_koronas_tirannusz_akrilfestmeny.jpg

3. helyezett

„Amit szabad szemmel nem látsz”
Németh Ádám, 10 éves, Sopron
Technika: vegyes technika, akrilfesték háttéren Posca filc és foszforeszkáló-világító festék

2nemeth_adam_10_amit_szabad_szemmel_nem_latsz_vaszonra_akrilfestek_hatteren_m.jpg

„Kedvenc állatom a komodói sárkány. Szeretem a hüllőket, különlegesek, szépek és érdekesek. A mintázatuk és színük is nagyon változatos, ezt akartam megmutatni. Azért adtam ezt a címet, mert az emberek általában nem látják meg elsőre azt, hogy milyen szépek is a hüllők - nappal és este is -, hanem általában félnek tőlük. De ha jobban megismerik őket, megfigyelik az állatokat, talán kevésbé fognak félni tőlük.”

Különdíj - a legjobb koncepcióért 

„Rókalyuk - Ki lesz a mai zsákmány?”
Székelyhidi Luca Róza, 11 éves Kisoroszi
Technika: vízfesték, színes ceruza, tűfilc

kulondijas_szekelyhidi_luca_roza_11_eves_kisoroszi_rokalyuk_vizfestek_szines_ceruza_tufilc.jpg

A legjobb pelikános pályamunkák különdíja

 „Pelikánmese” 
Mátyás Kristóf, 7 éves, Kazincbarcika
Technika: vegyes technika

matyas_kristof_7_eves_kazincbarcika_pelikanmese_vegyes_technika.jpg

„Az egész állatkert lázban égett, hisz’ hosszú idő után, most nyithatta ki újra kapuit. Csak úgy özönlöttek az emberek, kicsik és nagyok egyaránt. Minden állatra nagyon kíváncsiak voltak, de én, a kicsi Pelikán, mindenkit lenyűgöztem. Sétálgattam le-föl, bólogattam feléjük, csőrömet nagyra nyitottam, hogy lássák, milyen ügyes vagyok. Még kacsintottam is rájuk.

-  Hű, de cuki, de aranyos! Micsoda nagy csőre van! - mondogatták a gyerekek.

Teltek-múltak a napok, a látogatók is fogytak, és én nagyon unatkoztam. Valami újra, különlegesre vágytam. Fölrepültem hát a magasba, a felhőkig, a szivárványig. Városokat, falvakat láttam, hangyányi emberek nyüzsögtek a házak között. Különös madarakkal is találkoztam, de a legjobban egy színes pillangó tetszett meg nekem. A sok látnivalótól és a hosszú repüléstől nagyon elfáradtam, és visszaszálltam az állatkertbe. Már nagyon kerestek, és kicsit le is szidtak, amiért elcsavarogtam. Mégis felejthetetlen élmény volt, és estig meséltem a többi kis pelikánnak a különös utazásomról.”

„Pelikán és kicsinye még tojásban” és „Pelikán a vízparton”
Skala János, 6 éves, Sopron
Technika: vegyes technika, kézlenyomatos festés temperával, filc, ragasztás, kavicsfestés

2_skala_janos_montazs.jpg

Csoportos különdíjakat nyert intézmények

Gyengénlátók Általános Iskolája, Budapest
Felkészítő tanár: Józsáné Éltető Katalin

Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola Répcelaki Tagozata
Felkészítő tanár: Jagadics Mónika

"Diákjaink menüsdobozokat hasznosítottak újra. A habdobozt szétvágták, felületére rajzolták a mintát, amit golyóstollal belekarcoltak. Ezután hengerelt nyomdafestékkel különböző színű lapokra nyomtatták.”


Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Felkészítő tanár: Bessenyei Valéria 

Az iskolákat jutalmazó nyereménycsomagok tartalma: egy-egy Pelikan 12 színű ceruzakészlet, 12 színű vízfesték, vonalzó, radírok, 10 színű Colorella filctollkészlet, és különféle rajzlapok minden pályázó számára.

Sok szeretettel gratulálunk! A nyeremények kiküldésének részleteit a következő napokban e-mailben egyeztetjük a nyertesekkel.

Még egyszer köszönjük mindenkinek, aki megtisztelt minket a munkája beküldésével, hiszen mindannyian hozzájárultatok ahhoz, hogy a Színes Állatvilág Rajzpályázat a Színes Ötletek most már elég hosszú történetének legsikeresebb kreatív versenye legyen. Alkotásban, értékes együtt töltött időben gazdag napokat kívánunk mindenkinek!

Az egyéni nyertesek nyereménycsomagjainak tartalmáról korábbi cikkünkben írtunk. Ha szeretnétek feleleveníteni a pályázathoz kapcsolódó kreatív posztokat, melyekben egyaránt készítettünk fémes ragyogású állatfigurákat, mókás baglyokat, egyszerűen, de eredményesen táplálkozó papírcápát, bármikor röptethető fecskefarkú pillangót és színpompás temetőbogarat, kattintsatok a  hivatkozásokra! 

kedvcsinalo_tripla_blog_cimlaphoz_4.jpg

A rajzpályázat támogatója a Pelikan Group / Herlitz Hungária Kft.


Ha tetszett a pályázat, és szívesen olvastátok a kapcsolódó cikkeket, kövessetek minket  PinterestenFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről bejegyzésről se maradjatok le! 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5518232645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása