Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kalligráfia kezdőknek - Hasznos tippek és letölthető gyakorlólapok

0_130.jpg

Nemrég megjelent cikkünkben a kalligráfia volt a főszereplő, amit rengeteg gyakorlással és türelemmel akár művészi szintre is emelhetünk. Ez egyelőre nem célunk, az viszont igen, hogy inspiráljunk titeket az első lépések megtételéhez, ha már régen szemeztek vele, de úgy gondoltátok, csak annak érdemes belefognia, akinek eleve csodaszép a kézírása. Ez az aktív meditációnak is kiváló elfoglaltság akkor is jól jön, ha hobbinkat a szellemi pihenés szolgálatába szeretnénk állítani, vagy ha szívesen kiaknáznátok a benne rejlő kreatív lehetőségeket számtalan területen az ajándék- vagy dísztárgykészítéstől kezdve a naplóvezetésig. A folytatásban hoztunk nektek néhány letölthető gyakorlólapot, és összegyűjtöttünk pár hasznos tippet is azoknak, akik kezdőként vágnak bele a kalligrafikus íráshoz szükséges készségek fejlesztésébe.

1. Gyakoroljunk lassan!

A kézírásunk gyakorlása során megszokott tempót érdemes elfelejteni, amíg nem szerzünk elegendő gyakorlatot a kalligrafikus írás terén. Akár vonalakat, íveket, betűket vagy azokat összekapcsolva szavakat gyakorlunk, köztük kis szünetet tartva, lassan rajzolva vessük papírra őket, hogy minden egyes vonásra kiemelten figyelhessünk.

5_200.jpg

2. Kezdjük az alapoktól!

Mivel a technika alapja az, hogy a betűket alkotó vonalak szélessége nem egységes, gyakoroljuk, hogyan tudunk a választott eszközzel lefelé húzva vastag, felfelé húzva pedig vékony vonalakat rajzolni. A kezdéshez tartsuk a tollat ​​nagyjából 45 fokos szögben a papíron! Ne fojtsuk meg, fogjunk lazán, máskülönben nagyon hamar elfárad a kezünk! A felfelé húzásnál enyhén jobbra, lefelé húzásnál pedig kicsit balra döntsük az eszközt - előbbinél épp, hogy hozzáérintve, utóbbinál erősebben lenyomva húzzuk a papíron!

Az ecsetfilcek puha, rugalmas és hajlékony hegye nagyban megkönnyítheti a gyakorlást, ráadásul az egyenletes tintaadagolásról sem nekünk kell gondoskodunk. A Tombow Fudenosuke kemény- és puhahegyű változata igazán jó páros lehet, ha kezdőként fogunk a gyakorláshoz, mert mindkettő nagyon könnyen kezelhető. Míg előbbi egészen vékony vonalak és kisebb méretű betűk írását is lehetővé teszi, utóbbival kipróbálhatjuk, milyen, ha nagyobb kontrasztot képezhetünk a vékonyabb és vastagabb részek között. 

3_220.jpg

A Karin ecsetfilceket legutóbb egy képkeret üveglapjának dekorálásához próbáltuk ki, és már akkor is feltűnt, mennyire kézreálló eszközök ezek. Bár az ecsethegyek puhábbak, kiválóak a gyakorláshoz, főleg, ha kicsit nagyobb méretű betűket vetünk. Intenzív színei pedig számtalan lehetőséget tartogatnak, mert egymással keverhetők, rétegezhetők, könnyen készíthetünk velük nagyon látványos, átmenetes feliratokat. A Brushmaker PRO változat vízalapú tintájával szinte az akvarellfestés élményét adja, a Decobrush sorozat tagjai pedig üvegen, papíron, műanyagon, fán, kövön és vásznon is alkalmazhatók. Utóbbiak akrilfestéket és metálszínű festéket tartalmazó változatban is elérhetők, ami tovább bővíti az eszköztárunkat. Ha szeretnétek többet megtudni a használatukról, ITT találjátok  Bubán Brigi, a Brisign alkotójának tesztjét.

3. Válasszunk megfelelő eszközöket!

Ez nem úgy értendő, hogy csak egy bizonyos márka vagy tolltípus jöhet szóba, hanem hogy keressük meg azt az eszközt, amivel könnyebben tudunk dolgozni, ami nekünk kézre áll. Teljesen mindegy, hogy ceruza, filc, szövegkiemelő vagy mártogatós toll, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat, miközben használjuk, így jobban fókuszálhatunk a fejlődésünkre. Az eszközválasztáshoz az előző fejezetben találtok segítséget, akár azzal kapcsolatban is, hogy mi az alapvető különbség a hagyományos és a modern kalligráfia eszközei között. A rajzshop.hu kínálatában pedig nagyjából mindent megtaláltok, amire szükségetek lehet.

4. Gyakoroljunk sokat!

Talán nem okozunk nagy meglepetést azzal, ha eláruljuk, a szép eredményekhez nélkülözhetetlen a rengeteg gyakorlás! Ha nem az az elsődleges célunk, hogy egy héten belül legyártsuk az esküvőnkre vagy a gyerkőc szülinapjára szóló meghívókat, ez nem jelenthet problémát. Persze később sor kerülhet majd ezek bármelyikére, de fontos, hogy adjunk időt magunknak, és ne gondoljuk azt, hogy minden gáton azonnal átugorhatunk. Ha minden nap csak 5-10 percet foglalkozunk a gyakorlással, vagy rá tudunk szánni hetente 2-3 alkalommal 20-30 percet, néhány hét alatt látványos fejlődést tudunk felmutatni!

4_207.jpg

Az alábbi linkeken találtok néhány ingyenesen elérhető, nyomtatható gyakorlólapot vonalakhoz és betűkhöz is.

5. Legyen viszonyítási alapunk!

Fontos, hogy ne másokhoz hasonlítsuk az eredményeinket! Számtalan inspiráló videót találhatunk a témával kapcsolatban, de ha azt várjuk el, hogy az első próbálkozásink versenyképesek legyenek olyan alkotók munkáival, akik hosszú évek óta ezzel foglalkoznak, csak a bizonytalanság és a lelkesedés elvesztése lesz a fizetségünk. Helyette tegyük el korábbi próbálkozásinkat, és hétről hétre nézzük meg, mennyit fejlődtünk már a kezdetek óta!

7_146.jpg

6. Legyünk türelmesek!

Ez a tanács mindig jól jön, ha valami új dologba kezdünk. Akár több heti gyakorlást követően is azon kaphatjuk magunkat, hogy kihagytunk egy betűt, megfordítottuk a vonalvastagságot, vagy éppen másik betűtípussal írtunk ugyanabban a szóban. Sebaj! Ti elsőre észrevettétek a képen, hogy a második "n" betűnél visszatértünk az eredeti kézírásunkhoz? Minden hibából tanulhatunk, hiszen pont ezek által látjuk, mi az, amire jobban oda kell figyelnünk, ami nekünk talán nehezebben megy az adott pillanatban. Ez lehet a technika, a fókuszáltás fenntartása, a tiszta munka, és voltaképpen bármi. 

7. Tervezzünk előre!

Attól függően, milyen a személyes beállítottságunk, segítheti a kitartásunkat, ha előre megtervezzük, melyik napokon, vagy éppen mit fogunk gyakorolni. Mivel a gyakorlás célja a kikapcsolódás, nem érdemes kapkodnunk, vagy siettetnünk egy-egy megvalósítani kívánt célt. A tervezés fázisához az is hozzátartozhat, hogy inspirációkat gyűjtünk, vázlatokat készítünk, bőven elég, ha ezek után látunk munkához. Még így sem biztos, hogy elsőre sikerül, de ne feledjük, a tananyagként megnézett videóban látott tökéletes betűvetés lehet, hogy csak a huszadik próbálkozásra sikerült a készítőnek!   

2_229.jpg

A tervezés egy másik aspektusa lehet, ha a szépírás gyakorlását beépítjük az eddig megszokott tevékenységeink sorába, tehát elővesszük, ahányszor csak tollat ragadunk egyébként is: határidőnapló vezetésekor, egy post-it megírásakor, a heti bevásárlólista összeállításakor, vagy amikor megcímzünk egy levelet, csomagot!

Ne feledjétek, bármikor és bármi jelenthet kihívást, a fontos, hogy olyankor is tartsatok ki, hiszen mindez szórakozás! Annál, hogy hányadik nekifutásra érjük el a kívánt eredményt, sokkal fontosabb, hogy érezzük jól magunkat, miközben tanulunk, fejlődünk, és egy új készségre teszünk szert! A folytatásról pedig elöljáróban annyit, hogy nemsokára érkezünk a kalligráfiához aktívan kapcsolódó BuJo, azaz Bullet Journal vagy kreatív napló témájával, amiről addig is ITT olvashattok! 

banner-1000x200_1.jpg

Ha tetszett a cikk, talán érdekesnek találjátok a rajzshop.hu Kalligráfia kezdőknek, vagy az Ecsetfilc és kalligráfia – Az ismerkedés című blogbejegyzéseit is.

Tartsatok velünk itt, Facebookon és Instagramon, hogy a következő fejezetről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4418121724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása