Színes Ötletek

a kézügyes blog

8 érdekesség a nemzetközi nőnapról

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_8.jpg

Érdekes belegondolnunk, hogy a széles körben ünnepelt jeles napok közül sok teljesen más formában kezdte „pályafutását”. Ahogy a mai Mikulás figuráját egyaránt inspirálta a germán főisten, Odin, és Szent Miklós alakja - aki egy ma Törökország területén található város, Myra katolikus püspöke volt – úgy a nemzetközi nőnap a 19. század végétől sok évtizeden át munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. A nők napjának tiszteletére összegyűjtöttünk néhány érdekességet az ünneppel kapcsolatban. Olvassatok tovább! 

  • A nemzetközi nőnap egyik legelső előzményének egy tüntetés tekinthető, amikor 1857 március 8-án negyvenezer textiliparban dolgozó nő vonult New York utcáira, hogy emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követeljen.

  • A világon először 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a nemzetközi nőnapot.

  • Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztogatott. A rákövetkező évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek.

  • A nőnap ünneplése a Rákosi-korszakban kötelezővé vált Magyarországon: az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

  • A nemzetközi nőnap hivatalos ünnepnap a világ számos országában, viszont csak Kína és Madagaszkár azok az országok, ahol kifejezetten a nők számára munkaszüneti nap a mai.

  • Németország területén a nemzetközi nőnap nem számít munkaszüneti napnak, kivéve a fővárost, Berlint, ahol a városvezetés 2019. január 24.-én szavazta meg a március 8-ai pihenőnapot.

  • Számos országban – Albánia, Azerbajdzsán, Belarusz, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Burundi, Észak-Macedónia, Kazahsztán, Koszovó, Laosz, Moldova, Montenegro, Oroszország, Szerbia, Tadzsikisztán, Üzbegisztán és Vietnám – a nemzetközi nőnapon egyben az anyák napját is ünneplik.


nikola-jovanovic-obok3f8buky-unsplash.jpg

  • Az ENSZ 1996 óta minden évben tematizálja a nemzetközi nőnapot. 2022 témája a "Nemek közötti egyenlőség ma egy fenntartható holnapért", mellyel azon nők és lányok előtt tisztelegnek, akik részt vesznek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a hatások enyhítése és az arra való reagálás előmozdításában, hogy mindenki számára fenntarthatóbb jövőt építsenek. Frissítés: 2023 jelmondata: "Öleld a méltányosságot!", melynek üzenete, hogy a nemek közötti egyenlőség immár nem kedves gesztus, hanem kötelező alapelv kell, hogy legyen.  


Ha úgy érzed, kimaradt valami érdekes, vagy fontos tudnivaló az összeállításból, írd meg nekünk hozzászólásban vagy a szinesotletek.blog.hu@gmail.com e-mail címre küldött leveledben!

Források: Wikipedia.org, Berlin.de, En.as.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3517775164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása