Színes Ötletek

a kézügyes blog

Március 1, az újrapapír világnapja - Merítsetek velünk papírt, és ihletet!

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_5.jpg

Tudtátok, hogy az Újrapapír Világnapja környezetvédelmi kezdeményezés Magyarországról indult? A Humusz Szövetség indította el 2006-ban annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet társadalmunk pazarló papírfogyasztására, valamint a papírhulladék újrahasznosításának fontosságára. A mai bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány lépést, melyekkel ti is sokat tehettek azért, hogy csökkentsétek a papírgyártás, és a papírhulladék ozozta környezeti terhelést, bármennyire apró, és jelentéktelennek tűnő lépések is ezek. Nemcsak emiatt érdemes továbbolvasnotok, hanem mert mutatunk egy nagyon könnyen kivitelezhető papírmerítési ötletet, amit bevethettek különféle dekorációkhoz, vagy ajándékozási céllal is. Nem mellesleg ha közös családi programként próbáljátok ki, remek lehetőséget teremt, hogy játékos módon bevonjátok a gyerekeket is erről a jelentős témáról folytatott beszélgetésbe.

1. Utasítsd vissza!

Akkor hoztok leginkább környezettudatos döntést, ha - amikor csak lehet - visszautasítjátok azokat a papírtermékeket, amikre nincs is valójában szükségetek. Néhány egyszerű példa: nem kértek szórólapot, nem csomagoltok feleslegesen, helyben fogyasztjátok el az ételeket a vendéglátóhelyeken, többen összefogtok az online csomagrendelésnél, esetleg tartós eszközöket választotok a szalvéta vagy a papírtörlő helyett. Mi például mindannyian textil zsebkendőket használunk, ami mindenkinek más és más ok miatt került a kelléktárába. És nem feltétlenül csak környezetvédelmi szempontok miatt, hanem például azért, mert sokkal kíméletesebb a bőrhöz. Ennél megosztóbb lehetőségek is léteznek a papírtermékek kiváltására, de mi úgy gondoljuk, mindenki annyit tegyen, amennyit saját meggyőződése szerint tud.

2. Gyűjtsd szelektíven, gyűjtsd helyesen!

Az nyilvánvaló, hogy teljesen elkerülni nem lehet, sőt, sokszor a papír a fenntarthatóbb választás például a műanyaggal szemben. Azáltal, hogy a használt papírt nem a kommunális gyűjtőben helyezzük el, máris kevesebb olyan hulladék keletkezik, aminek a szállításáról, elhelyezéséről vagy feldolgozásáról gondoskodnunk kell anélkül, hogy a továbbiakban hasznosulna. Az újságpapírtól kezdve a karton- vagy üdítősdobozokon át a borítékokig nagyon sok különböző minőségű papírhulladék keletkezik a háztartásokban és intézményekben, amiből megdöbbentően kevés hasznosul újra annak ellenére, hogy legtöbbjük szelektíven gyűjthető. 

Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen papírt a szelektív tárolóba dobnánk, távolítsuk el a fóliázott, laminált vagy felületkezelt papírokat, valamint figyeljünk arra is, hogy ezek ne legyenek szennyezettek! Sokszor felmerül a zsíros étellel szennyezett pizzásdobozzal kapcsolatos kérdés, ezért külön kiemeljük, hogy egyetlen zsíros pötty miatt nem kell a kommuniális kukába dobnotok az egész papírdobozt, csak tépjétek ki a szennyezett részt, vagy válasszátok le a tiszta tetőt a zsíros alsó résztől, és mehet minden az ideális helyére! Ez csak néhány másodperc!

3. Válaszd az újrapapírt!

Azokban az esetekben, amikor elkerülhetetlen a papírtermék használata, és létezik az adott termékből zöldebb alternatíva, válasszátok az újrapapírt! Szerencsére a legtöbb gyártónál ma már sokféle újrahasznosított megoldás is elérhető. Keressétek az újrapapírból készült nyomtatópapírokat, füzeteket, kreatív alapanyagokat, könyveket, akár wc-papírt is, akár saját célra, akár céges használatra, illetve részesítsétek előnyben az újrahasznosított csomagolású termékeket. Ha elengedhetetlen a nyomtatás vagy fénymásolás, használjátok a lap mindkét oldalát, de elsősorban inkább mérlegeljétek, valóban szükséges-e a papíralapú változat, netán kiváltható-e elektronikus formátummal? Az újrapapír gyártása környezetkímélőbb, ráadásul a megjelenése is trendibb, köszönhetően az egyre hangsúlyosabb környezetvédelmi törekvéseknek. Szerintünk biztosan ez az utóbbi évtizedek egyik leghasznosabb divatja!

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan készül az újrahasznosított papír, nézzétek meg az alábbi videót. 

A papír típusától függően akár 5-10-szer is újrahasznosítható, gyártásával pedig mérsékelhető az erdőpusztítás. Ugyan jelentős előrelépésként könyvelhető el, hogy a PEFC tanúsítvánnal rendelkező papírtermékek alapanyaga tudatosan erre a célra telepített, fenntarthatóan kezelt erdőkből származik, az újrahasznosított papírhoz mégiscsak többnyire papír kell, és nem fa.  Az sem elhanyagolható adat, hogy papírgyártásához szükséges energiának mindössze a 40 százaléka elengedő az újrapapír előállításához. Még markánsabb a különbség a gyártáshoz felhasznált víz szempontjából - míg előbbihez nagyjából 410 m3, addig utóbbihoz csak 100 m3 szükséges. Egy tonna újrapapírral egy átlagos család számára hat hónapra elegendő elekromos áramot sprólhattok meg!

Biztosan sokatokban felmerül a kérdés, hogy hol vagytok ti ettől. A statisztikák szerint ha Magyarországon éltek, még közelebb is, mint a világátlag, ugyanis a más országokban jellemző 50 kg helyett a hazai fejenkénti papírfogyasztás 70-80 kg évente. Ez azt jelenti, hogy már két-három család megtakaríthatja ezt a mennyiséget egy év alatt, ha újrapapírra vált.

Mi úgy gondoltuk, a világnapra a magunk módján hívjuk fel a figyelmet, és egy bárki által, néhány perc alatt könnyen összeállítható keret segítségével merített újrapapírt készítettünk. Az eljárás során felhasználhattok bármilyen újságpapírt, nyomtatópapírt, használt rajzlapokat, vagy éppen tojástartót. Ha van kedvetek, próbáljátok ki ti is - az elkészítés lépéseit ITT találhatjátok meg!

20220226_112543.jpg

A saját készítésű papír sokoldalúan felhasználható, festhető, vágható, ragaszthathó. ITT megnézetitek, mi mit csináltunk még belőle!

01insta.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr117765130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása