Színes Ötletek

a kézügyes blog

Merített papír házilag a hulladékmentes alkotáshoz!

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_6.jpg

Március 1-je az újrapapír világnapja, amiről bővebben ITT írtunk, és néhány olyan tippel is készültünk, amikkel magatok is csökkenthetitek a papírgyártás és a papírhulladék okozta környezeti terhelést. Nem gondoljuk, hogy ez az egyszerű papírmerítési módszer vagy a hozzá hasonló kis lépések helyettesíthetik a globális folyamatokat, ugyanakkor hiszünk a mindennapi szemléletformálás erejében, pláne, ha egyben kreatív elfoglaltsággal is jár, a közös időtöltésbe pedig bevonhatók kicsik és nagyok egyaránt. A végeredményből készíthettek könyvecskét, ajándékkísérőt, felhasználhatjátok egy hulladékmentes esküvő meghívójaként, festhettek és rajzolhattok rá, díszíthetitek szárított növényekkel, de akár vetőmagokat is elrejthetek benne, ha szívesen adnátok valakinek ültethető ajándékot. Lépésről lépésre útmutató és egy időnyerő trükk a folytatásban!

Bármilyen hulladékpapírt használhattok újrapapírotokhoz, újságot, rajzlapot, nyomtatópapírt, dobozokat, papírgurigát, akár tojástartót is. Nálunk most ez utóbbi kapta a főszerepet, de ne feledjétek, hogy ezeket a tartókat a kereskedők szívesen átveszik a piacokon, boltokban, vagy zöldségesnél. Tehát ha éppen nem papírt gyártotok belőlük, inkább gondoskodjatok arról, hogy tovább használhassátok őket! 

20220225_152333.jpg

Első lépésként tépkedjétek fecnikre az alapanyagot! Ha van kedvetek válogatni, színenként is csoportosíthatjátok, de egyébként a papírmassza tetszőleges színűre festhető természetes festékekkel, például hagymahéjjal, céklával, kávéval, ételfestékkel, és használhattok temperát vagy akrilt is. Mi kék tojástartót használtunk fel, így ezt a lépést kihagytuk. A pépesítés fázisa egy napos áztatás lenne annyi vízben, ami ellepi, de ezt ebben a gyors verzióban turmixgéppel helyettesítettük már csak azért is, mert a tojástartó nagyságrendekkel könnyebben pépesre ázik, mint egy vegyes újságokból álló adag. 
 20220225_153339.jpg

A zúzás után a pépet öntsétek egy nagyobb tálba vagy lavórba, amiben kényelmesen belefér az előzőleg elkészített szitátok! 

20220225_145155_1.jpg

20220225_152201_1.jpg

Mi két hiányos, eredeti funkciója szerint már nem használható képkeretet használtunk fel erre a célra - de ebből csak az egyik lényeges. Távolítsátok el a hátsó lapot és az üveget, ha megvan, ezekre nem lesz szükség. Feszítsetek sűrű szövésű drót vagy műanyag szúnyoghálót a keretre tűzőgéppel, vagy ha az nincs, apró szögekkel! Kísérletezhettek harisnyával is, mi ezt most nem próbáltuk ki - főleg, mert szakadt harisnya épp nem volt készleten, szütyővarráshoz félretett szúnyogháló viszont igen. A képen láthatjátok, hogy szigetelőszalaggal erősítettük meg a feszítést, de erre nincs igazán szükség.

20220225_153559_1.jpg

20220225_161812_1.jpg

Miután a pépet bő vízzel felhígítottuk, kezdődhetett a munka legizgalmasabb része! Ha két kerettel dolgoztok, fordítsátok őket össze, ezáltal a felső keret határozza meg a papír alakját. Ha csak egy keretetek van, a szélek egyenetlenebbek lesznek, ami szerintünk még jól is áll a saját merítésű papírnak, de ollóval egyenesre is vághatjátok! Merítsétek le egészen a keretet, majd vízszintesen tartva egyengessétek el rajta a pépet, és csepegtessétek le. Óvatosan távolítsátok el a felső keretet - ha van -, majd még óvatosabban fordítsátok a még képlékeny papírt egy konyharuhára! Egy szivaccsal segíthetitek, hogy könnyebben és sértetlenül leváljon a hálóról. Mi újságpapírt is tettünk alá, mert ezután még sok víz távozik belőle. Ezeket később, egy következő merítéshez fel is használhatjátok.

Egymás mellé helyeztük a többi papírlapot, nehogy összetapadjanak. Bátrabbak, és kevesebb szabad munkafelülettel rendelkezők rögtön egymásra is tehetik őket! Ezután egy másik konyharuhával és újsággal is letakartuk őket, majd vasalóval kinyomtuk belőlük a maradék vizet. Ez lenne a sajtolás megfelelője ebben az instant verzióban, de egyúttal a szárítás folyamatát is elindítottuk. Amikor már óvatosan eltávolíthatóvá váltak a konyharuháról, továbbra is egymástól elválasztva egymásra rétegeztük őket, hogy kisebb helyet foglaljanak, és a radiátoron szárítottuk meg teljesen. Ha szükséges, ezután is vasalhatjátok, de akár rögtön fel is használhatjátok alkotásaitokhoz! 

20220226_111508.jpg

20220226_112543.jpg

20220226_113140.jpg

Ha ti is készítettetek már hasonlót vagy más módszerrel használtatok a papírmerítésre, mutassátok meg nekünk a Színes Ötletek Alkotói Csoportjában, szívesen látjuk!

ITT megnézhetitek, később mire használtuk még saját készítésű papírdarabjainkat!

Kövessetek minket PinterestenFacebookon vagy Instagramon is, hogy ne maradjatok le a következő cikkről sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6617767300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása