Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kétfunkciós gyerekágy - Legyen inkább három!

1_140.jpg

Eljött az ágycsere ideje a gyerekszobában. Hosszas töprengés után letettük a voksunkat egy kecsegtetően sokoldalú darab mellett, ami nem más, mint egy megfordítható modell. Ez röviden annyit takar, hogy a fekvőfelület normál szintre szerelhető, amíg a gyermek kicsi, majd amikor kitör a bunkerláz, és ő maga is kellően óvatos már  a magasabb fekhelyhez, megfordítjuk, így az emeletre kerülhet a matrac, az ágy alatt pedig nagyszerű játszókuckó rendezhető be. Nem szeretnék közvetlenül reklámozni, de annak, aki hozzánk hasonló cipőben jár, talán már ennyiből is kiderült, milyen típusról van szó. Akinek nem, de a beszámolónk után még kíváncsi, a cikk végén a címkék között megtalálja a nevet. Ha olvastátok a 10 tipp egy zöldebb gyerekszobáért című cikkünket, biztosan nem lep meg titeket, hogy a beszerzést nem az áruházak egyikében, hanem egy közösségi piactéren bonyolítottuk. Sikerült egy nagyon jó állapotú ágyhoz hozzájutni a bolti ár töredékéért, amit később még tovább alakíthatunk, festhetünk vagy tapétázhatunk - hiszen remélhetőleg hosszú éveken át fogjuk használni. A mai cikk viszont nem ezért született, hanem mert felfedeztünk egy harmadik lehetőséget is benne, amit beépített leesésgátlónak neveztünk el. Ez a funkció remekül működik, ha gyermekünk még a célcsoportnál is kisebb, azaz két év körüli, és valószínűleg örömmel fogadják a Montessori stílusú ágyra vágyakozók is.

Történetünk természetesen az inspirációgyűjtésnél kezdődött, amire a Pinterest végtelen tárházat biztosított. Ezekből is mutatok néhányat, mert nagyon izgalmas megoldásokat találtam.

Komolyabb volumenű átalakítás most nem volt tervben, festés is csak később, és szerettem volna néhány meglévő kiegészítővel kalkulálni, mint a falvédő és egy óriási párna. Utóbbi szintén egy nálunk gyakran előforduló kacatmentő akció eredményeként került a szobába, ITT megismerhetitek az ő történetét is. Eredetileg úgy gondoltam, összeállítjuk az ágyat az utasítások szerint, majd felteszünk egy utólagos leesésgátlót, mivel a közvetlenül földre helyezett matrac több okból sem volt szimpatikus. A tetejére pedig alvókuckót varrok. Végül egyik sem a tervek szerint alakult. 

Összeszerelés alatt, azaz inkább utána jött az ötlet, hogy az ágyrácstartó síneket az alsó lécre is rögzíthetnénk, így megvalósul az alulról szellőzés elvárása, mégis mondhatni padlószinten marad a matrac. Némi technikai ellenőrzést követően el is készítettük a furatokat. Az egész művelethez csak egy fúró, és az eredeti lyukakkal egyező méretű fúrószár kellett az ágyhoz kapott gyári kulcsokon túl.

2_137.jpg

Jól látszik az eredeti furatsor és a szinteltérés is. Természetesen bennünk is felmerült, hogy csak fel kellene cserélni a két lécet, de ezt az oldalsó elemekhez való kapcsolódásuk nem tette lehetővé. Sebaj, mert kicsit később, amikor egy szintet emelhetünk a matracon, vagy jóval később, amikor már elunja az emeletet, ott lesznek a helyükön, csak a síneket kell átcsavarozni.

3_129.jpg

A létrafokokat egy kivételével egyelőre félreraktam, mert igény már most is van a mászásra, csak mi is szeretnénk nyugodtan aludni. Az említett létrafokot a legalsó léc szintjére csavaroztam, mivel mögötte végigfut az ágyrácsot tartó sín. Már csak az új matrac elhelyezése és a kiegészítők felszerelése maradt hátra.

4_119.jpg

4_2_3.jpg

A Montessori stílusú ágyak jellegzetessége, hogy maximálisan biztosítják a gyerekek szabadságát és függetlenségét a gyerekszobában, a lehető legkevesebb korlátozással. Önállóan tudnak ki- és bemászni, de nem eshetnek le róluk, mivel a matrac padlósíkban van. Az így berendezett helyiségekben a gyerekek korának megfelelő, fejlődésüket szolgáló játékok is elérhető magasságban vannak, hogy a kicsik maguk hozhassanak döntéseket, épp mivel szeretnék magukat elfoglalni.  

Végül nem varrtam sátrat, mert majdnem teljesen berendezve egy légiesebb, függönyszerű takarás jobban illett az összképhez, ami jobban ki is szolgálja a megunhatatlan kukucsolás és bújócska iránti igényt is. De ami késik, az jön, hogy egy legendás magyar hangmérnök szavajárását idézzük! 

6_98.jpg
A kis tulajdonos a legnagyobb lelkesedéssel vette birtokba új ágyát nappalra és éjszakára egyaránt, mivel remek teret biztosít játékra és pihenésre is. A mi örömünk pedig azért teljes, mert sikerült megvalósítani az elképzeléseinket egy szerintünk fenntarthatóbb megoldást választva. Ha szerencsénk van, második tulajdonosként is kiszolgál minket nemhogy pár évig, de akár tinédzserkorig is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr616738892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.06. 05:40:31

Ez tényleg nagyon jó ötlet, nem láttam még sose ezt a bútort így, megfordítva.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása