Színes Ötletek

a kézügyes blog

Műanyagmentes Július kihívás összefoglaló - 3. fejezet

szo_keret_09_tripla_negyzet3.jpg

A Műanyagmentes Július kihívás minden napjára gyűjtöttünk egy-egy hasznos ötletet, ami segítségetekre lehet hogy kerüljétek az egyszer használatos műanyagokat, és úgy általában a csökkentsétek ökológiai lábnyomotokat. Igyekeztünk mindezt úgy tenni, hogy a legalapvetőbb, talán már sokaknak ismerős tudnivalókon túl a Színes Ötletek tematikájára helyezzük a  fókuszt, így számos DIY, kreatív, vagy gyerekekkel is elkészíthető tippet találtok köztük. Legnagyobb örömünkre nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett tőletek, ezért elkészítettük a hónap összefoglalóját, ami azoknak is jól jöhet, akik esetleg akkor lemaradtak. A teljes sorozat harmadik, azaz utolsó fejezetéhez érkeztünk ma, de reméljük, hogy valójában ez nem valami végét, inkább a kezdetét jelöli. Az első két részt ITT és ITT találjátok.

MŰANYAGMENTES JÚLIUS KIHÍVÁS - A kezdeményezés célja, hogy résztvevők egy hónapon keresztül mellőzzék az egyszer használatos műanyagokat. Megdöbbentő, de évente közel 300 millió tonna olyan műanyagot termelünk, melynek lebomlási ideje akár több száz évig is eltarthat. Minden egyes fenntarthatóbb megoldással kiváltott darab fontos, de a lényeg nem az, hogy radikális változást érjünk néhány nap leforgása alatt, hanem az, hogy a felelősségteljes gondolkodás tartósan a mindennapjaink része legyen. 

21. NAP
Könnyebb megoldani a csomagolás kérdését, ha otthonról viszed magaddal az ennivalót. De mi a helyzet akkor, ha elvitelre vagy házhozszállítással rendelsz? Sajnos a vendéglátóhelyek többsége technikai és higiéniai okok miatt sem tudja megoldani a saját dobozokba való porciózást, a biológiailag lebomló dobozok komposztálása pedig csak ipari körülmények között megoldható, így az sem lehet opció az egyszer használatos dobozok kiváltására. Megoldást jelenthet viszont egy nagyszerű kezdeményezés, a cseredoboz rendszer! Akár havi 500 forinttal a közösség tagja lehetsz, a tartós és jól zárható acéldobozokat pedig korlátlan alkalommal használhatod - az elöblített edényért cserébe tiszta, higiénikus cseredobozba kapod a következő rendelésed. Országos szinten még viszonylag kevés helyen tudod igénybevenni, de a csatlakozó vendéglátóhelyek száma napról napra nő, az aktív használattal pedig te is segítheted ezt a folyamatot. További információk a Rakun weboldalán.

21_12.jpg

22. NAP
A magunk részéről sok mindent készítettünk már az elmúlt években a lakásdekorációtól a gyerekjátékokig otthon fellelhető, örökölt "kacatokból", egy-egy lomtalanítás során talált kincsekből, vagy más által kidobott "hulladékokból". Ha szerettek barkácsolni, festeni, felújítani, járjatok ti is nyitott szemmel, mert bárhol találhattok olyan alapanyagot, ami kezetek munkája által újjászülethet, és akár évekig használatban maradhat, ahelyett, hogy valamelyik hulladékgyűjtő telep egyébként sem kevés szeméttömegét gyarapítaná. Kacatmentő projektjeink talán titeket is inspirálnak az újrahasználatra. 

 

20210802_1144.jpg

23. NAP
A teázás egy remek lehetőség arra, hogy kiváltsd a műanyag palackos üdítőket, akár melegen, akár jegesen szereted! Legjobb megoldás, ha a szálas teát választod, amihez használhatsz fém teatojást vagy textil filtert is. Ezeket beszerezheted a hulladékmentes életmódot támogató boltokban, de utóbbit akár meg is varrhatod! A teafű - ahogy a kávézacc is - komposztálható, és a dísznövények gondozása során is jó szolgálatot tehetnek, viszont az előre csomagolt teáknál légy figyelmes, és válassz műanyag helyett papírfilteres terméket, másképp oda ez a lehetőség! A tea stick nemcsak a műanyagmentes júliussal kapcsolatban, de a teázás szertartását tekintve is mélyen alul marad a sorban, reméljük, egyetértünk abban, hogy a kényelmesség talán nem ad elegendő okot a létjogosultságára.

23_9.jpg

24. NAP
A mai napon ismét a fürdőszobában kerestünk kiváltható műanyagokat, és a legkézenfekvőbbet vettük elő, ami nem más, mint a tusfürdő. A bőrápolás kényes terület, fontos, hogy megfelelő terméket válassz. Már szinte minden bőrtípushoz kapható nemcsak hulladék, de minden egyéb adaléktól is mentes szappan, amire kiválthatod a folyamatosan flakonokkal ellátó tusfürdőidet! A gyógynövényestől a mézesen át a kecsketejesig számtalan változatban elérhetőek ezek a természetes termékek. Segítségükkel nemcsak magadnak tehetsz jót, de a környezetednek is, hiszen ugyanolyan fontos, hogy mi kerül a szeméttelepre, mi a lefolyóba - és hogy mi nem! Korábbi cikkünkben egy hazai gyártót mutattunk be. És hogy adjunk egy kreatív ötletet a napi tipp mellé: akár a gyerekek bevonásával is érdemes kipróbálni az elhasznált apró darabok újraöntését. A reszelt szappant egy kevés vízzel hagyd egy éjszakán át állni, főzd fel és öntsd nem használt sütikiszúró formákba. Egy újabb nap után kiveheted, de hagyd jól kiszáradni!

24_9.jpg

25. NAP
A nyári hőségben nagyon népszerűek a hűsítő finomságok, funkcióját tekintve pedig a jégkrém voltaképpen ugyanaz, mint a fagyi, eltekintve attól, hogy közel sem hulladékmentes. Ha úton vagy, válaszd az utóbbit, kérd tölcsérbe vagy üvegkehelybe, amikor pedig a családnak szeretnéd hazavinni, akkor a saját dobozaidat is bevetheted! A kerti partikon biztosan nyert ügyed lesz egy finom, adalékmentes, saját készítésű házi jégkrémmel, amihez jobbnál jobb recepteket lehet találhatsz, de mi is ajánlunk egyet.

25_8.jpg

26. NAP
Nem csak azzal tehetsz sokat a környezetedért, ha mellőzöd a műanyag vagy a csomagolt termékek vásárlását, vagy helyettesíted őket fenntartható anyagokból készült változatokkal, de azzal is, ha kisebb vagy nagyobb mértékben részt veszel a mások által felelőtlenül széthagyott szemét gyűjtésében. Ha a családdal kirándultok, akár a gyerekeket is bevonva nagyszerű célt szolgáltok, ha felszeditek az utatokba kerülő flakonokat, dobozokat, és a sok más, viszonylag könnyen kezelhető és szállítható hulladékot. Akik nehezített pályára vágynak, kisebb erdőrészeket is kitisztíthatnak egy-egy célirányos út alatt. Könnyebb dolgotok lesz, ha mindig visztek magatokkal erre a célra egy szemeteszsákot, esetleg gumikesztyűt. Nagyon szomorú, hogy sokak számára nem nyilvánvaló: ami teli állapotában elfért a táskában, az kizárt, hogy üresen ne férjen bele. Tegyünk róla, hogy ne az ő hozzáállásuk legyen a példa!

26_1.jpeg

27. NAP
Már korábban sorra kerültek a virágok, amik már a tégelyeikkel feladják a leckét mindazoknak, akik ezen a területen is szeretnék csökkenteni a műanyaghulladékot. A vásárlás kérdésére nem is tudtunk jó megoldást ajánlani, de az otthoni elhelyezést illetően már több is van: például vásárolhatsz vagy készíthetsz nagyszerű kaspókat természetes anyagokból. Ma szeretnénk kiemelni egy technikát, ami nemcsak erre nyújthat kiváló megoldást, ez pedig az újra virágkorát élő makramé. Már az egyszerűbb alapcsomók megtanulásával is csodás ékszereket, játékokat, kiegészítőket, lakásdekorációkat alkothatsz, és a gyerekeknek is remek móka egy barátságkarkötő készítése. Inspirációként a függesztett virágtartók sorából mutatunk néhány gyönyörűséget.

27_4.jpg

28. NAP
Egy kisiskolás felszerelését nagyjából lehetetlen műanyagmentesen összeállítani, de sokszor kiemeljük, hogy nem is ez a cél. Sokkal inkább annak felmérése, mi az, amit különösebb lemondás nélkül kiváltható más, természetes anyagokkal. Például vásárolhatsz natúr vászon tolltartót, amit akár együtt varázsolhattok egyedivé textilfestékkel. A mondhatni egyszer használatos műanyag írószerek helyett válassz tartós anyagból készülteket, vagy klasszikus fa ceruzát, a kisebbek kedvenc ceruzadíszeit pedig akár együtt is elkészíthetitek. Ez utóbbira láthattok egy klassz ötletet ebben a korábbi bejegyzésünkben.

28_2.jpg

29. NAP
A különféle édes vagy sós nasik különösen sok műanyag csomagolással járnak. Tudjuk, hogy mindenkinek szűkös az erre szánható ideje, de ha teheted, készítsd el magad a rágcsálnivalókat! A sült zöldségektől kezdve a túró rudin át akár a házi kekszekig számtalan recept van, amit viszonylag könnyen és gyorsan összedobhatsz. Ezáltal nemcsak a csomagolástól, de mindenféle adalékoktól mentes finomságok kerülhetnek az asztalra, nem mellesleg pedig a cukortartalmat is szabályozhatod. Ha van kedvenced, írd meg a poszt alatt hozzászólásban, és adj ötletet ezzel másoknak! Az időhiánnyal küzdőknek, vagy a konyhában kevésbé otthonosan mozgóknak jó szívvel ajánljuk a kimérős vásárlás lehetőségét, ami nemcsak a csomagolásmentes boltokban, de sok áruházban is elérhető – így akár chipset, mogyorót, drazsét vagy kekszféléket is beszerezhetsz hulladékmentesen.

29_1.jpg

30. NAP
Nagyon sok egyszer használatos műanyagtól óvhatjuk meg a szemetesünket, ha újabb termék vásárlása helyett körülnézünk otthon, mi az, ami még használható. A kisgyerekes családokban és a rendszeres kézügyeskedőknél fiókszám található mindenféle alapanyag, melyekben talán csak akkor látjuk meg a lehetőséget, ha fókuszt váltunk. Készíthetsz képkeretet elfaragott ceruzákból, marionett bábot papírhulladékból, munkára foghatod  régi eszközeidet, ha nem rosszak, csak használtak, vagy létrehozhatsz új terméket elhasznált alapanyagokból – például újraöntheted az apró zsírkrétákat, hogy csak néhányat említsünk az ötletek sokaságából.

30_2.jpg

31. NAP
Gyűjtheted szelektíven a hulladékod, használhatod kreatívan a kiszelektált holmikat, újabb és újabb funkciókat kereshetsz megunt tárgyaidnak vagy továbbadhatod őket, mégis azzal teszed a legtöbbet a környezetedért, ha visszaszorítod a fogyasztásod, nem pazarolsz, és nem vásárolsz felesleges dolgokat. Bármilyen fenntartható alternatíva jobb annál, mint ha nem tennél semmit, a legkevesebb hulladékot mégis azzal termeled, amit meg sem veszel. Mi ezzel zárjuk az idei műanyagmentes júliust - reméljük, sokan lesznek közöttetek olyanok, akik nem csak egy hónapig próbáltak a korábbinál fenntarthatóbb módon élni a hétköznapokban. Ha van kedved, oszd meg velünk a tapasztalataidat, mi az, amit sikerként éltél meg a kihívás során, és mi az, ami túl nagy lépésnek bizonyult!

31_2.jpg

Reméljük, segítségetekre szolgált a gyűjteményünk! Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, mert hamarosan újabb olvasnivalóval jelentkezünk!   Addig is ITT  találtok hasonló témájú cikkeket.

Ha van kedvetek megosztani velünk a Műanyagmentes Július kihívás során szerzett tapasztalataitokat, írjatok nekünk a szinesotletek.blog.hu@gmail.com e-mail címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6016667662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása