Színes Ötletek

a kézügyes blog

A tetrán és a gumibugyin túl - Mosható pelenkázás egy készítő szemével

186464340_1395654577475212_7599330437822052074_n.jpg

A műanyagmentes júliussal kapcsolatban rengeteg érdekes és tanulságos benyomást szereztünk, ezekről hamarosan be is számolunk nektek. Nagy örömünkre szolgált, hogy ennyi pozitív visszaigazolást kaptunk tőletek a kihívás alatt, ami azt is megmutatta, hogy van - egy nem is kicsi - közös halmaza a kreatív ötletekkel és a környezettudatos szemlélettel egyaránt foglalkozóknak. Mi a magunk részéről továbbra is igyekszünk ellátni titeket érdekes tartalmakkal úgy tennivaló, mint olvasnivaló terén. Következzen mindjárt az első. A téma ezúttal a mosható pelenkázás. Közel sem reprezentatív felmérésünk alapján már sokan használjátok, vagy szívesen kipróbálnátok, és csak elenyésző számban voltak olyanok, akik teljesen elzárkóznak tőle. Ezen felbuzdulva a mai cikkben számos tudnivalót gyűjtöttünk össze, ami a segítségetekre lehet, bármelyik tábort erősítitek. Mindezt komolyra fordult hobbikat, megvalósult kreatív álmokat ismertető sorozatunk részeként, egy olyan anyuka szavaival, aki sok társához hasonlóan saját örömére kezdett el varrni, majd a hobbiként induló tevékenységre vállalkozás épült. Reméljük, a cikk kedvet csinál másoknak is, akik úgy érzik, csak egy kis megerősítésre van szükségük ahhoz, hogy belevágjanak ötletük megvalósításába - legyen az akár egy "Ugrás a válaszra" szőnyeg!  

x3_6.jpg

Az előző hónap napi tippjei között a 20. helyen sorra kerülő téma az első helyek egyikét is megérdemelné, hiszen megdöbbentő az adat, hogy naponta 250 millió darab eldobható pelenka kerül a szeméttelepekre világszerte, ami nagyjából 50.000 tonna nem lebomló veszélyes hulladékot jelent. A modern mosható pelenkák nemcsak környezetbarát megoldást kínálnak a problémára, de a baba bőréhez is kíméletesek. Fontos hangsúlyozni, hogy nem a 40 évvel ezelőtti gumibugyis összeállításról van szó, hanem korszerű és természetes anyagokról, csodás fazonokról és mintákról, az intelligens mosógépeknek hála pedig elenyésző többletmunkáról. Ha a vásárlás mellett döntöttél, nézz körül a használtan elérhető termékek között is, vagy támogass helyi készítőket - a világ másik feléről érkező termékek filléres áruk miatt ugyan kecsegtetőek, de ne felejtsd el, hogy ezek csomagolása és utaztatása milyen környezeti terheléssel jár, és hogy miért is szeretnél belefogni!

image1.jpeg

Akik alap varrótudással rendelkeznek, akár saját maguk is kísérletezhetnek egy-egy szett összeállításával - hasonlóképpen kezdődött Kálmán Bernadett története is, aki otthon dolgozó anyukaként, azaz WAHM-ként (Work at Home Mum) ma már egy ismert pelenkamárka tulajdonosa. A továbbiakban átadjuk a szót Bettinek.

Milyen a megítélése a mosható pelenkáknak az anyukák - és persze az apukák - körében?

A statisztikák szerint az anyukák 95 százaléka eldobható pelenkát használ, csupán 5 százalékuk tért át a környezettudatosabb moshatóra. Készítőként azt tapasztalom, ez az arány mostanában javult egy picit. Sokan fenntartásokkal kezelik, de még a komolyabb érdeklődők is nehézségekbe ütközhetnek már az elején. Első hallásra ugyanis egyszerűnek tűnik a dolog, aztán mikor az ember lánya utánaolvas, jön a bizonytalanság. Régen ugye volt a tetra pelenka, az Ágnes és a gumibugyi. Ezzel szemben ma, ha az ember beírja a keresőbe, hogy mosható pelenka, talál ezerféle variációt. A PUL pelenkakülsők szimpla, dupla combszárnnyal vagy anélkül készülnek, lehetnek bebújósak, egyméretesek, tépőzárasak vagy patentosak. De vannak még zsebes pelusok, az AIO rendszerek, a csónakos pelenkák és nem utolsósorban gyapjúból készült pelusok, arról nem is beszélve, mennyi mindennel lehet megtölteni őket a hagyományos textilpelenkától a speciális nedvszívó betétekig. Szóval kezdő mosis anyukaként teljes lehet a káosz, érthető, hogy sokan megijednek.

136189902_1312472872460050_7636312835010352279_n.jpg

Milyen lehetőségei vannak annak, aki belevágna, de tanácstalan?

Ez ne okozzon senkinek gondot, a közösségi oldalakon rengeteg mosható pelenkázással kapcsolatos csoport van, ahol nagyon segítőkész, felkészült anyukák és készítők vannak jelen, akikhez nyugodtan lehet segítségért fordulni. Hiába más minden baba és minden szülő, szinte nincs olyan kérdés, ami nem merült fel már valakinél. Érdemes konzultálni olyan baráttal, ismerőssel is, aki használja, így nemcsak megnézni tudja az érdeklődő, de sok-sok hasznos gyakorlati tanáccsal is gazdagodhat. Ezentúl nagyon sok helyen lehet már próbacsomagokat kölcsönözni, így kockázatmentesen mérhető fel, milyen méretre és fazonra van szüksége a babának, és a szülők is megismerkedhetnek a teendőkkel.

Miért érdemes mosható pelenkát használni az eldobhatókkal járó környezeti terhelésen túl?

A mosható pelenka az eldobós pelenkákkal ellentétben nem tartalmaz kemikáliákat, a kisbaba bőre ezáltal nem műanyagokkal és vegyszerekkel fog találkozni. Mivel sokféle fazon van jelen a piacon, kiválasztható a gyermek testalkatának megfelelő pelus, ami az eldobósnál sokkal nagyobb mozgásteret biztosít. Az sem mellékes szempont, hogy egy átgondolt és összerakott készlettel, ami akár több gyereket is kiszolgálhat, rengeteg pénz takarítható meg. A mosható pelenkát használóknak általában nincs szükségük popsikrémre sem, mert a természetes anyagok miatt a baba bőre eleve egészségesebb, és ha ez nem lenne önmagában elegendő, ezzel szintén megtakarítás érhető el úgy anyagilag, mint a vegyszerek terén. Nem jó ellenérv az sem, hogy cserébe majd a háztartás rezsije emelkedik, mert a pelenkák a többi ruhával együtt, alacsony hőfokon moshatók, és vasalni sem szükséges őket. Mindazonáltal mindannyiunknak talán a legfontosabb érv, hogy nem termelünk szemetet, ezzel is védjük a Földet, hogy unokáinknak is élhető legyen.

Hogyan indult a Prebaby? 

Az én történetem 2013-ban kezdődött, amikor megtudtam, hogy kisbabát várok. Hatalmas volt a boldogság, és álmomban sem gondoltam, hogy úgy alakul az életünk, ahogy. A kisfiam, Ádám 2014. április 15-én extrém koraszülöttként, 25. hétre érkezett a családunkba. Felfordult az egész életünk, három kórházban töltött hónap után egy alig két kilós csodát hozhattunk haza. Tudtuk, hogy innentől az életünk nem lesz egyszerű, sok nehézség vár ránk. Ádám 24 órás ellátást igényel, így az egyértelművé vált, hogy a régi munkámat biztosan nem tudom folytatni. Tevékeny, kreatív emberként nem tudok hosszabb ideig elfoglaltság nélkül lenni, ezért kezdtem varrni.

Először csak a saját kis pindurkámnak és játékbabáknak készítettem mindenféle szetteket, ezeket látva keresett meg egy anyuka, hogy nem varrnék-e nekik mosható pelenkát. Bevallom, akkor még nem nagyon tudtam miről is beszélgetünk, csak a régimódi gumibugyis kombináció létezett az emlékeimben - ezután hamar kiderült, hogy ma már nem erről szól a mosható pelenkázás. Sokat olvasgattam a témában, nézegettem a különböző fazonokat, végül a csónakos pelenkák mellett tettem le a voksomat. Az első pelenka olyan sikert aratott, hogy sorban jöttek a megkeresések. Az anyukák nagyon nagy segítségemre voltak - és vannak máig is - visszajelzéseikkel, ezért nagyon hálás vagyok nekik. A hobbim rövid időn belül vállalkozássá nőtte ki magát, ma már kétféle fazonú csónakos pelenkával büszkélkedhetek: a hátrafelé tépőzárazható Prebabyvel és az előre tépős Prebaby Bellyvel. A névválasztás nagy fejtörést okozott, végül a „premature” (koraszülött) szóból alakult ki a márkanév. Megtalálhatóak vagyunk a Facebookon Prebaby mosható pelenka és babaruházat, Instagramon pedig prebaby_moshatopelenka néven. Talán sokan nem tudják, hogy Kazincbarcikán élek és alkotok, így a személyes átvétel egyelőre két miskolci üzletben lehetséges, a KNM Design bababoltban és a GreenDale hulladékmentes boltban.

image0.jpeg

Milyenek a termékek?

Én jellemzően csónakos pelusokat készítek, kétféle fazonban, háromféle méretben. A belső, vízzáró réteg, az úgynevezett PUL csónak patenttal kapcsolódik a pamutjersey külsőbe, ezt kell megtölteni egy választott nedvszívó réteggel, akár hagyományos tetra pelenkával. Ennek az összeállításnak az a nagy előnye, hogy csak a belső párost kell cserélni, a külsőt többször vissza lehet adni, hiszen az általában száraz marad. A baba bőrét patenttakaró védi, a puha passzé rész pedig a combos babákat sem szorítja. Választható hozzá úgynevezett zsebes csónak, ami egyedi tervezésem, és tudomásom szerint egyedülálló a piacon. Ez annyit takar, hogy a csónak kapott egy plusz polár réteget, közéjük kerül a nedvszívó réteg. Egyrészt így szárazontartóként is funkcionál, ugyanakkor maximálisan apa-, nagyi-, és bölcsisnéni-kompatibilis, hiszen az összekészített garnitúrát ugyanannyi feladni, mint egy eldobós pelenkát. Alkalmanként különleges darabokkal és szettekkel, szezonális darabokkal is készülök.

image2.jpegFotók: Kálmán Bernadett

Egyetlen baba akár 6000 pelenkát is elhasználhat - hasonlóan csodaszép vagy éppen vagány darabokkal nagyon sokat tehetsz azért, hogy ez a szám csökkenjen. Ha kíváncsi vagy, csatlakozz valamelyik csoporthoz vagy keress fel gyakorlott anyukákat és érdeklődj, de akkor se keseredj el, ha ez neked nem fér bele - első lépésként választhatsz az egyre szélesebb öko-pelenka kínálatból. 

A témában tapasztalt olvasóinkat kérjük, hogy a Facebook poszt alatti hozzászólásban jelöljék be bátran azokat a készítőket, akiket jó szívvel ajánlanak, hogy ezzel is segítsük az információk áramlását, és hogy mindenki találjon a babájához tökéletesen passzoló pelenkát, vagy a lakóhelyéhez közeli alkotót.

Mindezen túl ezzel a történettel is inspirálni szeretnénk mindenkit, aki úgy érzi, van egy jó ötlete, vagy valami, amivel szabadidejében szívesen foglalkozik, érdemes kitartani, hiszen bármilyen hobbi komolyra fordulhat a szó jó értelmében, ha elég időt és lelkesedést szánunk rá. 

A sorozat cikkei, bár egyértelműen termékmegjelenítést tartalmaznak, nem fizetett reklámok. Ha van hasonló történeted, amit szívesen elmesélnél, keress meg minket a e-mailben, vagy privát üzenetben a Színes Ötletek Facebookján

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7416642282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása