Színes Ötletek

a kézügyes blog

Dekorációs falfestés a retro bűvöletében

00_8.jpg

Kezdetét vette a strandszezon, ahogy a kisebb-nagyobb felújításoké is, hiszen nyáron az időjárás, a hosszú nappalok, és a több rendelkezésre álló szabadidő mind-mind kedvező lehetőséget teremtenek arra, hogy a hideg, esős napok alatt megálmodott terveinket megvalósítsuk. Amíg sokak számára csak feszültséget termel egy-egy saját kezűleg kivitelezett projekt, addig másoknak igazi kikapcsolódást, amolyan meditatív tevékenységet jelent egy helyiség, bútor, vagy más használati tárgy újraértelmezése. Mondanunk sem kell, hogy a DIY filozófia népszerűsítőiként mi az utóbbi közösséghez tartozunk, de nemcsak emiatt. A régi dolgok újjávarázsolása kreatív, fenntartható, és rengeteg érdekes kihívást tartogat. A mai bejegyzésben egy pici padlásszoba megújulásának első lépéseit mutatjuk meg nektek, ami az általános tisztasági festésen túl egy falrészlet hetvenes éveket idéző, retro hangulatú dekorációs festését jelenti.

Annyit érdemes elmesélni a tervezés előtörténetéről, hogy a ház, melyben ez az alig 9 négyzetméteres kis szoba található, egy majdnem több mint hat évtizede épített nyaralóban található. Ahogy az akkoriban jellemző volt - felhalmozódott benne több család és generáció mindenféle holmija, különösebb tervezés nélkül megalapozva a ma már egyébként ismét virágzó retro hangulatot, némi eklektikával fűszerezve. Tekintve, hogy nem egyszerre és nem milliós költségvetésből történik a felújítás - ami lehetővé tenné egy egészen más stílus kialakítását -  kézenfekvő ötletnek tűnt kiemelni ezt a sajátos jelleget minden sorra kerülő helyiségnél.

Inspirációképpen a hetvenes években rendkívül népszerű, geometrikus falminták gyűjteményéből merítettünk. 

img_7218.jpgIllusztráció: hepcatshaven.com

A Ted Butler nevéhez kapcsolódó Supergraphic System készlet minden olyan eszközt és információt tartalmazott, amire szükség lehetett az egykor rendkívül divatos, elkápráztató minták létrehozásához saját kezűleg. Bár majdnem esélytelen, hogy ráakadjon az ember egy ilyen szettre, azért a tartalma manapság is könnyedén összeszedhető egy barkácsbolt polcairól - sőt, a folytatásban még az is kiderül, mi történik, ha egy vagy több tétel véletlenül kimarad. Ami viszont nem kapható sehol, de nagy szüksége van rá bárkinek, aki hasonlóba fog, az a türelem!

img_7211.jpg

A gipszkarton falak viszonylag könnyen kezelhető felületet biztosítottak, így az előkészítés könnyen és gyorsan ment. A kiegyenlítéshez, az apróbb hibák és illesztések elrejtéséhez felhasználásra kész glettet használtunk, ami saját szerszámkészletével egyszerűen, egyenletesen felhordható. Ez igazán nagy öröm azoknak, akik hozzánk hasonlóan nem szívlelik a munkálatok ezen fázisát. A hézagok tömítését és az alapozást követően az egész helyiség kapott két réteg fehér festéket, majd ezután következhetett a dekorálás. A használt anyagok mosásállóak, ami remélhetőleg igénybevétel szempontjából is időtállóvá teszi munkánkat, amellett, hogy a színek tartósságát is biztosítják.

01_3.jpg

A minta felrajzolása nagyon izgalmas volt, miután kiderült, hogy nincs nálunk mérőszalag, de egy számokat már csak nyomokban láttató szabócentivel sikerült áthidalni a problémát, hogy ne vesztegessünk az időt a beszerzésre. Ezenkívül egy ceruza, pár méter zsinór, egy rajzszög, és egy hosszú léc kellett a művelethez. A felrajzolást követően két lehetőségünk is van: vagy maszkolószalaggal takarjuk ki a széleket, vagy dolgozzunk kis ecsettel és biztos kézzel, majd hengerezve töltsük ki a minta belsejét! 

03_2.jpg

A videóban nyomon követhetitek a teljes folyamatot - legalábbis az első fejezetet, mert a projektnek még lesz folytatása, amit hamarosan meg is osztunk veletek! Az ajtó felújítása még ezután következik, de hogy addig se lógjon ki nagyon az összképből, egy felületes csiszolást követően lefestettünk az oldalfal színére kevert vízbázisú zománcfestékkel. Erről az anyagról is olvashattok később, mert óriási kedvenc lett - gyorsabban szárad, nem oldószeres, szagtalan és kiadós, így nemcsak a felhasználóval, de a környezettel is kíméletesebb. Ha ez nektek is fontos szempont, innen megtudhatjátok, milyen tényezőket érdemes figyelembe venni festékválasztáskor.

A színeket illetően úgy döntöttünk, a padló tervezett sötétbarnájának és a falak fehérségének diszkrét harmóniájába kellő merészséggel csordulnak be a napfényes sárgában, narancsban és a vörösben izzó sávok - mintegy az ablakon keresztül áramoltatva a helyiségbe a megidézett kor hangulatát. 

05_2.jpg

img_8993.JPG

04_2.jpgDulux A Nagyvilág Színei: Libbenő szári, Carmen rózsa, Izzó homoktövis

06_2.jpg

Ezekkel a teret mozgással, energiával és fénnyel megtöltő sávokkal még vannak további terveink, de azokról majd egy következő részben adunk hírt. Ha inspirációt kerestek, szívesen ajánljuk figyelmetekbe korábbi cikkünket a színtrendekről - sok más érdekességgel kiegészítve.

Kövessetek minket  Facebookon és Instagramon is, ha kíváncsiak vagytok a folytatásra!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8616602998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása