Színes Ötletek

a kézügyes blog

A merész kezdet és az árnyalatok üzenetei - 2021 színeivel ismerkedtünk

newsroom-dulux-colour-futures-colour-of-the-year-2021-palette-inspiration-global-172p.jpg

Nem tudom, voltatok-e már olyan online bemutatón, ahol a jövő év színtrendjeibe nyerhettetek bepillantást. Mindenesetre pár nappal ezelőtt velünk megtörtént ez, és nagyon érdekes, elgondolkodtató élményben volt részünk. Szubjektív beszámoló a folytatásban! 

Hétköznapi élethelyzetekben hajlamosak vagyunk úgy tekinteni szűkebb és tágabb értelemben vett lakókörnyezetünkre, egy város épületeire, legyen szó a szomszédban folyó építkezésről, vagy a frissiben felhúzott irodaházról, mintha azok maguktól lennének olyanok, amilyenek. Pedig az építészet - beleértve a belsőépítészetet, nagyobb léptékben a város- vagy tájépítészetet, urbanisztikát - ugyanolyan alkalmazott művészeti ág, mint a formatervezés, a reklámgrafika, vagy épp a kiadványtervezés, csak más anyagokkal dolgozik, és sok szempontból összetettebb azoknál.

Ez viszont nekünk sem feltétlenül jut eszünkbe naponta, így amikor meghívást kaptunk a Dulux Év Színe 2021 bemutatóra, a kíváncsiság mellett a másik reakciónk a kétkedés volt, hiszen a csináld magad filozófia elkötelezett híveiként „a jövő év meghatározó színtrendjei” hallatán olyasféle úri passzió derengett fel előttünk, ami legfeljebb a felső tízezer számára érdekes, és nekik is csak akkor, ha a lakberendezőjük felhívja erre a figyelmüket. Mint kiderült, távolról sem erről van szó, így kételkedésünk már az első percekben őszinte érdeklődéssé változott.

A program első részében Heleen Van Gent, a Dulux Global Aesthetic Center vezetője tartott előadást a 2021-es színtrendek hátteréről. Az aktuális év színei nem úgy születnek, mint amikor az A farok csóválja című - amúgy kiváló - szatirikus politikai vígjátékban a Dustin Hoffmann által alakított producer mindenképpen ragaszkodik a cirmos cicához. A Dulux festékcsaládot gyártó AkzoNobel például immár 18 éve nemzetközi szakemberekből és designerekből álló szakértőgárdával konzultál, ők pedig minden évben megvitatják, melyek lesznek a következő év fő globális társadalmi és dizájntrendjei, egyben kiválasztják az év színét, amely az adott év hangulatát és állapotát tükrözi. Felmerül a kérdés, hogy egy olyan, sok szempontból zavaros időszakot, mint a mostani, milyen szín fejezhet ki jól?  

A szakértők szerint a társadalom általános hangulatát globális szinten jelenleg két dolog határozza meg, egyrészt a klímaszorongás, másrészt - nem túl nagy meglepetés - az egész bolygót érintő járványhelyzet. Az év színei értelemszerűen erre reagálnak. Heleen előadásában úgy fogalmazott, bizonytalan időkben könnyen érezhetjük kilátástalannak a helyzetet, ezért 2021-ben szükségünk van valamire, ami bátorságot és biztos alapot ad a stabil jövő kiépítéséhez, melynek alapeleme kell legyen az egymásba vetett bizalom, az önkifejezés, a múlt értékeinek őrzése, és persze a Föld iránti tisztelet és szeretet.

Így esett a választás egy földes, stabilitást sugárzó színárnyalatra, ami a “Merész Kezdet” nevet kapta, színkódja 10YY 30/106. Emellett négy, az év színével harmonizáló színpalettát dolgozott ki a csapat, melynek árnyalatai mind-mind üzenetértékűek.

Az Időtlen paletta kortárs és hagyományos árnyalatok gyűjteménye, melyek egyensúlyban vannak a Merész kezdettel, így energikus, de mégsem harsány vagy domináns hatást keltenek. Inspiráló, semleges hátteret teremthetünk meg velük ahhoz, hogy úgy érezzük, készen állunk a jövőre. A Bizalom paletta a befogadás fontosságát hangsúlyozza az alapszín köré épülő földárnyalatokkal. A Föld paletta kékes színei a természetet és az ősi természeti világot tükrözik, egyben felhívják figyelmünket arra, hogy óvjuk a Föld kincseit, és együtt gazdagodjunk azokkal. Ezek a tónusok kiválóan párosíthatók kerámiákkal, növényekkel, természetes fafelületekkel és újrahasznosított bútorokkal. A Kifejező paletta pirosai és rózsaszínjei a bátorság és egyediség fontosságát hangsúlyozzák, önkifejezésre és öntudatosságra ösztönöznek minket.

Az előadás második felében Dr. Tari Gábor egyetemi docens, színtervező, a BME Színdinamikai Műhely művészeti vezetője mesélt nekünk a trendszínek kapcsán a különböző építész-technikai tendenciákról, stílusokról, a színek pszichológiai hatásairól. Gyakorló építészeknek, lakberendezőknek mindez alapműveltség, számunkra viszont kiadós aha-élményt jelentett az olyan különböző építészeti stílusok összevetése, mint a minimál vagy a modern high tech, vagy az, amikor néhány diát végigpörgetve rácsodálkozhattunk arra, mennyire más színeket használ mondjuk egy mediterrán, egy mexikói, és egy skandináv stílusban alkotó tervező.

A rendelkezésre álló idő természetesen nem volt végtelen, így épp csak megkarcolgattuk a felszínt, de kétségkívül inspiráló, gondolatébresztő előadást láthattunk. És bár köztudott, hogy különösen a férfiak nem nagyon hisznek olyan színek létezésében, mint a mályva, a kármin, vagy az umbra, a Metternich-zöld hallatán meg sokaknak egyenesen valami reformkori hadművelet jut eszükbe, a téma iránt érdeklődőknek, kézügyeskedőknek csak ajánlani tudjuk az ilyen irányú önképzést, hiszen bármikor jól jöhet, ha tudjuk, mire asszociálhatunk mondjuk a zöld szín láttán.

Érdemes végignézni a galériákat, ahol nem csak az egyes palettákról, de azok gyakorlati alkalmazásáról is számos illusztrációt találhattok! (Fotók: Dulux Global Aesthetic Center) 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1216231598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása