Színes Ötletek

a kézügyes blog

Nagy Nebulo Kvíz, 1. fejezet - A mosókonyha, a platós Wartburg, és egy 1983 óta működő családi vállalkozás hőskora
A Nebulo története, első rész

nebulo_story_pic_07.jpg

Ha meghalljuk a Nebulo márkanevet, szinte biztos, hogy a kenőfejes ragasztó jut először eszünkbe, hiszen kreatívkodás közben sokszor van rá szükség, és a kisebbek iskolatáskájából sem hiányozhat. Pedig a harminchét éve létező Nebulo az ismert és közkedvelt ragasztók mellett egy komplett iskolaszer portfóliót ölel fel, a színes ceruzáktól az olajpasztellen át a gyerekeknek készült biztonsági ollókig. Ma már talán nehéz elképzelni, de a cég pontosan úgy indult, mint sok más, korábban ezeken az oldalakon bemutatott vállalkozás - egy jó ötlettel, egy hétvégi ház alagsorában, és persze rengeteg munkával és lelkesedéssel. Most induló játékunkban a Nebulo történetével ismerkedhettek meg, és ha jól figyeltek, értékes ajándékokat és gyárlátogatást is nyerhettek. Érdemes tovább olvasni!

A kezdetekhez egészen 1983-ig kell visszautaznunk az időben. Dr. Lőrincz Miklós vegyészmérnök ebben az évben fejlesztette ki az első hazai gyártású, oldószermentes iskolai papírragasztót, amely egészségre ártalmas anyagot egyáltalán nem tartalmazott. Hogy mi történt az azóta eltelt közel négy évtizedben, arról fiát, Lőrincz Bencét kérdeztük, aki 2011 óta a cég vezetője.

„Édesapám úgy gondolta, lenne helye a piacon egy olyan vízbázisú iskolai ragasztónak, ami meleg vízzel kimosható a ruhából, lemosható a bőrről, nincsen benne semmilyen káros anyag, épp ezért – mondjuk így - tudatmódosításra sem alkalmas. Vegyészmérnök lévén nem okozott neki problémát, hogy kifejlesszen egy ilyet, hiszen ragasztókkal foglalkozott, mióta végzett az egyetemen. Sok ma már közismert termék fejlesztésében benne volt a keze, de egy idő után megért benne a gondolat, hogy inkább saját vállalkozással próbálkozna. Ez a nyolcvanas években nem volt könnyű, de végül belevágott, és megkezdődött a gyártás.”

A receptúra és a csomagolás is időtállónak bizonyult, hiszen a Nebulo összetétele szinte semmit sem változott az indulás óta.  ahogy a nagyobb, 65 grammos kiszerelés csomagolása is 1986 óta változatlan forma.  

„Eleinte egy jellegzetes, hosszú, vékony csőrrel ellátott olajozó flakonban került a termék a boltokba, de apu szinte azonnal elkezdte továbbfejleszteni a csomagolást, mert a vékony csőrrel nehezen volt kenhető az anyag. A kenőfejes csomagolás 1986-ban jelent meg, ez kisebb változtatásokkal máig megmaradt, és a ragasztó is ugyanaz, a használt alapanyagok és keverési arányok sem változtak a kezdetek óta. Ami viszont érdekes, hogy az első pár évben két illóolajos változat létezett, fenyő- és citrusos illatban lehetett kapni a Nebulót. Máig emlékszem, milyen jó illat volt, amikor gyerekkoromban apuék főzték a ragasztót.”

Bizony, főzték! A Nebulo ma is családi vállalkozásként működik, a hőskorban egyenesen egy hétvégi telek mosókonyhájában, később a családi ház erre a célra kialakított alagsorában készült a ragasztó.

„Budakeszin laktunk egy panellakásban. Az indulás környékén anyuék vettek egy telket, rajta egy romos kis házzal, ott készültek az első olajozóflakonos változatok. 1987 körül aztán elköltöztünk Máriaremetére, akkor már családi házba, aminek az alsó szintjét direkt úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen a gyártásra: ott volt a nagy üst, amiben főzték a ragasztót, a két alagsori szobában töltöttünk, csomagoltunk, raktároztunk. 8-10 évesen a nyári szünetben délelőttönként már mi is beültünk a töltőgép mögé, vagy épp csavartuk a kupakokat. Ha kellett, segítettünk megrakni az autót, apám meg egy platós Wartburggal, és egy utánfutóval szállította ki az árut a papírboltokba.” 

A cég egészen 1992-ig egyféle ragasztót készített. Amikor ősz elején lezárult a „Nebuló-szezon”, a ma is népszerű mentolos inhaláló stift, a Nózi gyártása került előtérbe, amiről sokan nem is tudják, hogy mind a mai napig szintén ez a vállalkozás készíti.

Nebuló Kisokos 1. 

nebulo_story_montage_01.jpg

Nebulo kenőfejes ragasztók - 45, 65 grammos változatban, és speciális slime ragasztó (325 g) kivitelben

Folyékony, vízbázisú, oldószermentes, egészségre káros anyagot nem tartalmazó ragasztók kenőfejes, vagy slime kivitelben. Ideális papír, karton és fényképek ragasztására, de egyéb könnyű anyagok, például textil rögzítésére is alkalmas. Gyorsan és erősen ragaszt, ruháról, bőrről meleg vízzel lemosható.

nebulo_story_montage_02.jpg

Nebulo víztartályos ecset

Víztartályos, szintetikus szőrű hegyes ecset közepes méretben. Kiválóan használható vízfestékhez és akvarell ceruzához. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá külön ecsettál, a benne található kis műanyag tubus tölthető meg vízzel, amelynek összenyomásával jut el a víz az ecset hegyére, és azonnal használható is. Különösen jól jön, ha olyan helyen akarsz festeni vízfestékkel, ahová nem tudsz, vagy nem szeretnél külön vizesedényt magaddal vinni.

A Nebulót időközben a tanárok és a diákok is gyorsan megkedvelték. 

„A szülők és a tanárok addig ahhoz szoktak hozzá, hogy ha a gyerek összemaszatolja magát ragasztóval, akkor ki kell dobni a ruháját, mert semmivel sem lehet kiszedni belőle. A Nebulóval „nyugodtan” összekenheti magát, az a ruhából kimosható és igazából akkor sincs nagy baj, ha véletlen szájba kerül, mert semmilyen egészségre káros anyagot nem tartalmaz. Ezek az előnyök megelőlegezték a sikert, emellett a kenőfej is újdonságot jelentett, nagyon hamar megszerették. Ráadásul nem volt olyan erős a verseny, mint ma, amikor minden árfekvésben van rengeteg más termék, akikkel mind meg kell küzdenie az újaknak.”

A Nebulo tehát népszerű lett, a cég pedig még bő két évtizeden át dolgozott abban a szellemiségben, ami a kezdeti években jellemezte.

„Sokáig így, a családi ház alagsorában folyt a gyártás. Közben költöztünk, fejlesztettünk, 1996-ban beszereztünk egy fröccsöntő- és flakonfúvó gépet, hogy a csomagolóelemeket is magunk készíthessük, de tulajdonképpen egészen 2004-ig megmaradt az eredeti koncepció. Sokáig nem is volt más termékünk, mint a kétféle méretben kapható kenőfejes Nebuló ragasztó és a Nózi. Mi, gyerekek, ahogy ez lenni szokott, jártuk a saját utunkat. Aztán 2011-ben édesapám úgy gondolta, most már ideje lenne pihenni, és megkérdezte tőlünk, átvennénk-e a családi vállalkozást? Nagy örömmel mondtunk igent. Ekkor alakult meg a Nebu-Chem Kft., ami egy névváltás után ma Nebu Trade Kft. néven működik.”

Az új generáció, Bence és Áron, bár nem vegyésznek készültek, nagy lelkesedéssel, friss elképzelésekkel láttak neki a munkának.

„Teljesen más irányból érkeztünk. Áron mindig is műszaki vénájú ember volt, gépészmérnökire járt a Műszaki Egyetemen, engem viszont ez a része sosem érdekelt, közgazdászként végeztem. A kémiához annyi közöm volt, hogy gimnáziumban buktam belőle félévkor. Nagyon távol állt tőlem, de erről részben szüleim is tehettek. Van erről egy történetem: „Dolgozatot írunk holnap, tudnál segíteni? – tettem fel a kérdést. „Persze fiam, ülj le! Látod itt ezt az asztalt? Ez az asztal atomokból van…” Ilyen messziről indulva nem mindig értünk oda a másnapi dolgozat témájához! Később dolgoztam bankban, vezettem gépkereskedő céget. Amikor átvettük a családi vállalkozást, jött a kérdés, merre tovább? A ragasztóinkat mindenki ismeri a szakmában, a vásárlók körében az egyik legnépszerűbb termék, hová lehet innen továbblépni?”

A Nebulo ragasztós portfóliója 2012-ben két új termékkel, ragasztóstifttel és gyurmaragasztóval egészült ki, de a kínálat bővítése ezzel még messze nem ért véget.

„Arra jutottunk, hogy ha megmaradunk a ragasztógyártás, -forgalmazás vonalán, akkor szinte végére értünk a lehetőségeinknek. Aztán jött az ötlet, hogy ha már van egy bejáratott nevünk, a Nebuló, ami ugye kisdiákot jelent, akkor próbáljuk teljes iskolaszer márkává fejleszteni magunkat. 2013 nagyrészt ennek az előkészítésével telt, majd a következő évben jött az első hat iskolaszerünk, a legalapvetőbb színező termékek: ceruza, filctoll, zsírkréta, vízfesték, tempera, és ha jól emlékszem, olajpasztell is volt rögtön az elején. Ezekkel a visszajelzéseket is teszteltük. Sokan mondták, hogy telített a piac, nehéz dolgunk lesz, de bíztam magunkban és a márkában.”

Hogy mennyire volt nehéz dolguk Bencééknek, az kiderül a következő fejezetből, melyben szóba kerül, mire kell figyelni a Távol-Keleti gyártás esetén, milyen érzés első alkalommal kijutni egy nemzetközi szakmai kiállításra Frankfurtba, milyen belevágni egy hosszú éveken át fejlesztett saját gyurmaragasztó gyártásába, és az is, hogyan fűzhetünk tovább egy értékláncot tudatos vásárlással.

Nebuló Kisokos 2. 

nebulo_story_montage_03.jpg

Nebulo színváltós ragasztó stift

PVP alapú, lila, majd elszíntelenedő Nebulo Color ragasztó stift. A ragasztó felkenést követően körülbelül egy percig lila színű a papíron, így a kisebbek is jól láthatják, hová kentek már belőle, majd folyamatosan színtelenné válik. Oldószermentes, egészségre káros anyagot nem tartalmaz, ruháról, bőrről meleg vízzel lemosható. Elsősorban papír ragasztására alkalmazható, a könnyű kenhetőséget glicerin biztosítja.

nebulo_story_montage_04.jpg

Nebulo olajpasztell készlet, 12 színes

Ha szeretsz zsírkrétával rajzolni, az olajpasztellt imádni fogod, mert jellegében hasonló, de kevésbé morzsálódik, a színei viszont szebbek, könnyebben keverhetők, változatos rétegeket, árnyalatokat lehet vele létrehozni, és szinte minden felületre könnyen felvihetők. A Nebulo olajpasztell krétái esztétikus és ergonomikus hatszög formával, vonalhúzást és színezést segítő élekkel készülnek, a 12 színű készlet kivehető, praktikus tálcában kerül a dobozba.

Akinek pedig van kedve játszani, figyelje a Színes Ötletek Blogot a következő napokban, mert hamarosan felteszünk néhány kérdést a Nebulo történetével kapcsolatban! Érdemes jelentkezni a játékra, a helyesen válaszolók között ugyanis értékes nyereményeket sorsolunk ki. Hogy mit nyerhettek? Összesen 4 gyárlátogatással kiegészített ajándékcsomag vár gazdára, amelyekben szinte mindent megtalálhattok, amire az őszi iskolakezdéshez szükség lehet.  

Nagy Nebulo Kvíz részletes nyereménylista / csomag: 

- 12 színes, vízbázisú filctoll készlet
- 12 színes, ergonomikus iskolai olló kerekített heggyel
- 15 grammos ragasztó stift
- 15 grammos color színváltós ragasztó stift
- 2 darab 65 grammos, kenőfejes Nebulo ragasztó,
- Plasti Fix gyurmaragasztó, 60 kocka/50 gramm,
- 12 színű színes ceruza készlet, pasztell, hatszög
- 12/24 színű színes ceruza, kétvégű, háromszög
- 2 doboz 12 darabos HB-s grafit ceruza készlet
- 12 színű, 12 ml-es tempera készlet
- 12 színű vízfesték készlet, 23 mm-es, ecsettel
- 3 darabos (4-6-10) festett fanyelű ecsetkészlet
- Nebulo víztartályos ecset, méret: M
- 12 színű olajpasztell készlet, 12 színes
- 12 színű, háromszög alakú zsírkréta készlet

Az ajándékok három szerencsés játékosunkra várnak, a negyedik csomag és gyárlátogatás pedig valakire azok közül, akik segítenek nekünk abban, hogy minél többen értesüljenek a játékról, azaz megosztják a kapcsolódó cikkeket idővonalukon, vagy kommentben ajánlják másoknak a Nagy Nebulo Kvízt. Az első öt kérdés június 26-án, pénteken érkezik a játék további részleteivel együtt!  

További információk a Nebulo honlapján és Facebook-oldalán!

nebulo_szo_banner_700x110px_200624.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2915907572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása