Színes Ötletek

a kézügyes blog

Saját készítésű kaleidoszkóp - Neked van már?

2_40.jpg

A mai kézműves ötleadó főképp a gyerekeknek szól, de a kisebbek biztosan segítségre szorulnak, így az egész család szórakozhat az elkészítés során. A közös munka mindig jó móka! Megmutatjuk, hogy készíthető el egy saját kaleidoszkóp, egészen egyszerű anyagok felhasználásával.


1_43.jpg

Noha ez a házi készítésű változat nem pontosan úgy működik, mint az igazi, nagyon könnyű elkészíteni és majdnem úgy is néz ki!

A kaleidoszkóp  egy optikai játék, melynek lényege, hogy néhány szimmetrikusan elhelyezett tükör egy csőbe helyezve megsokszorozza az apró, csillogó színes tárgyak képét. A kép a kaleidoszkóp forgatásával végtelen variációkban változtatható. Elnevezése ugyan görög eredetű, a kalosz, az eidosz, és a -szkóp összetétele, jelentése „szép formákat néző”, de története csak 1816-ig nyúlik vissza, ekkor találta fel a skót fizikus és matematikus, Sir David Brewster (1781-1868), aki akkoriban épp a fény polarizációjával végzett különböző kísérleteket. A tudós eredeti terve egy olyan cső volt, amelynek egyik végén néhány tükör, a másik pár átlátszó lemez foglal helyet, a kettő között pedig gyöngyök találhatók. Eredetileg tudományos eszköznek tervezte, mégis elsősorban játékként terjedt el - ezen minőségében sok gyereknek okozott örömet az azóta eltelt 204 évben.

3_38.jpg

Szükséges anyagok:

  • papírtörlő guriga (valószínűleg minden kisgyermekes családban akad a wc-papír gurigák mellett)
  • papír (a guriga beborításához)
  • vékony, átlátszó műanyag (például ételes vagy bonbonos dobozok vastag fóliája)
  • színes, áttetsző gyöngyök
  • karton
  • alufólia
  • ragasztó és ragasztópisztoly
  • olló
  • filctoll
  • színes, mintás ragasztószalag (ezt helyettesíthetjük papírcsíkok felragasztásával is)

Ha kikészítettük a készletet, neki is láthatunk! Először vágjuk méretre a papírt, amivel beborítjuk a gurigát. Ha fehéret választottunk, akár rajzolni is lehet rá, de lehet színes vagy mintás is. A magassága legyen megegyező méretű, de a szélessége inkább kicsit nagyobb, hogy biztosan átérje, nem baj, ha átfedéssel zárul. Ragasztózzuk be, majd tekerjük fel benne a gurigát!

4_32.jpg

A guriga végét rajzoljuk háromszor körbe a műanyag lapon, majd vágjuk ki! Óvatosan haladjunk, mert a széle éles lehet, könnyen elvághatja a kezünket! Ezt követően ragasztópisztollyal ragasszuk a cső végébe, vigyázva, hogy se sok, se kevés ne legyen a ragasztó. Az anyag forró, és folyik is, úgyhogy ennél a műveletnél nagyon figyeljünk oda!

5_33.jpg

6_30.jpg

Szórjunk bele annyi színes gyöngyöt, hogy majdnem elfedje a felületet, de ne teljesen. Ezután tegyük bele a második műanyag kört, egy ceruza vagy bármilyen más hosszú tárgy segítségével nyomjuk le, de csak annyira legyen szoros, hogy a gyöngyök még mozoghassanak a két lap között. Vágjunk ki a kartonból három darab, nagyjából 2,5 centiméter széles csíkot, amiknek a hossza egy picivel kisebb, mint a gurigáé, de az sem baj, ha egyezik, mert a végén lesz még lehetőségünk pontosítani. Borítsuk be őket mindkét oldalon alufóliával, majd ragasszuk háromszög alakúra - ahogy a képen is láthatjátok.

7_30.jpg

Helyezzük a cső belsejébe, ha túl hosszú, vágjuk méretre. Végül ehhez és a guriga végéhez is hozzáragasztva tegyük a helyére a harmadik kört is. Pár pillanat, míg megszárad a ragasztó és már ki is lehet próbálni! Tartsátok a fény felé és forgassátok! A külső része - amennyiben fehéren hagytuk- dekorálható a mintás ragasztószalagokkal, vagy akár matricákkal is, ahogy szeretnétek! Jó szórakozást, kellemes kézügyeskedést! 

8_29.jpg

Forrás: darcyandbrian.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8415805886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása