Színes Ötletek

a kézügyes blog

Adventi koszorú készítése: ötletek, fortélyok az első lépésektől a gyönyörű végeredményig

Egy saját készítésű adventi koszorú/ajtó- vagy asztaldísz nem csak a készítője szemében sokkal értékesebb, hanem családi körben is becses darab lesz. Birtokolhatod az alkotás semmivel össze nem hasonlítható érzését, s az örömödben a környezeted is osztozni fog. A 2017-es év első ünnepi posztjában részletesen bemutatom nektek, hogy milyen alapanyagokra, eszközökre lesz szükségetek, mire figyeljetek, hogyan fogjatok hozzá, mitől lesz tökéletes a végeredmény.

 befunky_collage_1.jpg

Én első körben mindig az inspirálódással, ihletkereséssel kezdtem az alkotást. Előfordul, hogy akár hetekkel előtte hozzáfogok a böngészéshez, és az összes nekem tetsző képet mappákba rendezve lementem, vagy Pinterest táblákra gyűjtöm a megvalósításra váró ötleteket. A blogon is ezt a módszert követve, már pár héttel advent első vasárnapja előtt szállítom nektek a legfrissebb ötleteket. 

Alapanyagok

  • Koszorúalapok

Minden koszorú alapja a jól megválasztott alap, amelyekből bőséges választékot találtok az üzletek polcain. Szerintem még a legextrább ötlet megvalósításához is találni alapanyagot. Magunk is készíthetünk koszorúalapot (pl. vesszőből, kartonlapból, drótból, fából), így még az igazán egyedi elképeléseket is meg tudjátok valósítani. Én a régebben használt, de már megunt (vagy ajándékba kapott, csúnyácska) alapokat is sokszor újrahasznosítom, lebontom a régi "ruháját", és máris lehet rá újra dolgozni. 

Szalma-koszorúalapok

Talán a legismertebb alap, bármelyik piacon vagy virágosnál beszerezhető, olcsó, sok méretben és vastagságban elérhető, ráadásul rengeteg lehetőséget rejt. Ami fontos, ha szalmaalapra dolgoztok, hogy ezeket bizony érdemes teljes egészében bevonni (eltakarni) a dekorációval, mert natúr valójában nem különösebben dekoratív. Bevonhatjátok természetes alapanyagokkal, termésekkel, apró tobozzal, dióval, mogyoróval, mohával, szalaggal, filcanyaggal, kötött sállal, jószerivel bármivel. Ezen felül anyagánál fogva bármit bele lehet tűzni dróttal, nem kell vacakolni ragasztóval.

1363866176_123709042_1-Szena-Szalma-koszorualap-ELADo-Papa.jpg

Vessző-koszorúalapok

Önmagában is mutatós darabok a natúr stílus kedvelőinek. Ezek az alapok csak kevés, natúr, vagy épp skandináv stílusú díszítést igényelnek. A díszítőelemeket tanácsos tűződróttal rögzíteni, vagy szalaggal odakötni. Léteznek natúr színű, de színesre festett darabok, mint ahogy szabályosra fésült, és kubancos darabok is. Szőlővesszőből, barkaágból akár magunk is elkészíthetjük, ahogyan az utólagos festést is bátran bevállalhatjuk (sprayfestékkel). 

befunky_collage.jpg

Mohakoszorúk

Ezek alapja általában szalmakoszorú, saját kezűleg is kivitelezhető, bár eléggé macerás. Gyönyörű, élénk zöld, üde hatású díszekhez ideális választás.

ko0015.jpg

Hungarocellalapok

Hobbiüzletekben szerezhető be, szintén többféle méretben.  A hungarocellalap erőssége, hogy tűzködni lehet rá. Gyakorlatilag bármit. Dolgozhatunk rá articsókatechnikával, teletűzdelhetjük flitterrel. Festhető is, így a dekoráció színéhez igazíthatjuk az alapot, ha esetleg lennének kilátszódó részek. Egyébként a hungarocellalapot is érdemes teljes egészében bevonni. Ha modern, nem szokványos koszorút készítenétek, a hungarocell lehet az ideális választás. Csak oldószermentes ragasztóval, illetve kis hőmérsékletű ragasztópisztollyal dolgozzatok rá. A hungarocellalapok megvásárolhatók egyik felükön lapos kivitelben is, ez az aprólékos díszítéseknél nagy előny, mert így elég a domború oldalát dekorálni.

collage.jpg

Oázis (tűzőhab)

 Az oázisalapot élő dekorációk készítéséhez használják, a nedves tűzőhabot öntözve megnő a koszorú élettartalma. Ez az alap elég sérülékeny, nem könnyű rá dolgozni, ezért csak gyakorlottabbaknak ajánlott. Beszerezhető virágüzletekben, barkácsáruházakban.

60-1103-04.JPG

  • Legfontosabb eszközök

Ragasztópisztoly

Tapasztalatom szerint az átlagos árfekvésű pisztolyok is tökéletesen teszik a dolgukat, ám a patron választásánál érdemes mindenképpen a jó minőségre törekedni. Senki sem szeretné, az idővel lepotyognának a díszek az alkotásunkról.

Tűződrótok

Különböző vastagságú, hajlítható virágtűződrótok nagyon jól jönnek a koszorúkészítés során, sok esetben a ragasztó helyett is használhatjuk a díszek feltűzésére. Bármilyen, a  háztartásban fellelt kemény vagy félkemény drót megfelel erre a célra.

Olló

Hegyes, éles, amiért nem kár, hiszen sokféle alapanyag vágása felmerülhet, legyen az drótmerevítésű szalag, termés, faág, így ne a legdrágább ollónkat áldozzuk be.

Csípő- és kúpos fogó

Drótok hajlítására, vágására, eldolgozására jó, ha kéznél vannak.

Gyertyatüske, gyertyatalp

Virágosoknál, barkácsáruházakban, hipermarketekben, hobbiüzletekben is beszerezhető praktikus kis holmi. Ez a fémtányérka mindkét oldalán tüskével van ellátva, egyik felét a koszorúalapba, másik felét a gyertyába szúrjuk.

5141.jpg

Szalma- illetve hungarocellkoszorúba tudjuk biztonságosan rögzíteni.

Gyertya

Hagyományosan három lila és egy rózsaszín (ez utóbbit a harmadik vasárnapon gyújtjuk meg) gyertyával készülünk az adventi időszakra, persze manapság ettől sokan eltérnek, és az aktuális divatirányzatoknak megfelelő színű és formájú gyertyát választanak. Szerintem a legfontosabb, hogy harmonizáljon a koszorúnk stílusával, én szoktam hagyományos színekkel, és persze mindenféle nekem tetsző fazonnal is dolgozni. A gyertya helyének kiválasztásakor legyünk körültekintők, nehogy meggyulladjon a koszorúnk. Ha lehet, használjuk gyertyatüskét, a gyúlékony díszeket pedig a gyertyától távolabb rögzítsük a koszorúra. A meggyújtott gyertyákat sose hagyjuk őrizetlenül!

  •  Díszítés

A legizgalmasabb része az egész műveletnek a különféle díszek elrendezése és rögzítése. Milliónyi kiegészítőt használhatunk, érdemes ilyenkor futni pár kört a kedvenc lelőhelyeinken, sajnos nem fogunk üres kézzel kijönni. Az én kedvenc helyeim karácsony táján: Pepco, Kik, Obi, Ikea, Flying Tiger, és persze a virágkellékesek, piacok.

Természetes díszítőelemek

Ezek nem csak csodásak, hanem sok esetben illatoznak is, így duplán szerethetők. Ide sorolható könnyen hozzáférhető anyagok a szárított narancs- és citromkarika, a szárított narancshéj, a fahéjrúd, az egész szegfűszeg, toboz, a kisebb-nagyobb fenyőág, ilex, moha, mindenféle ilyentájt fellelhető bogyó (csipkebogyó), fehér szárazbab, ágszelet, csillagánizs, lótuszvirág termése, dió, mogyoró, rafia, háncs, tökmag és még ami nem jutott hirtelen eszembe. Ezek egy része a háztartásban, illetve a természetben is fellelhető, de hobbiüzletekben és barkácsáruházakban is sokfélét találtok. Apró kis fadíszek, csillagok, figurák is ide sorolhatók

Díszek

Holnapig is sorolhatnám, mi mindennel díszíthetitek a koszorúkat. Alapból a természetes díszítőelemeknél felsoroltak mű változataival, ezek időtállók, sokszor pedig ez is szempont. Szóval itt jöhet, ami csak szem szájnak ingere, a teljesség igénye nélkül: apró gömbdíszek, filcfigurák, kerámia vagy porcelándíszek és figurák, karácsonyi girlandok, gyöngyfüzérek, gyöngyök, műanyag és üvegkristályok, csillámporok, flitterek, csengettyűk, boák, hóspray, műszőrme, elemes izzósorok, madárollak, angyalkák, rénszarvasok, csillagok, manók stb.

Szalagok

Több kevesebb szalag szinte bármilyen stílusú koszorúhoz kelleni fog, akár klasszikus, akár modern stílusban gondolkodunk. Ajánlott a gyertya színével és a többi dekorációs elemmel harmonizáló színekben és mintákban gondolkodni. Szalagokból, filcanyagból virágformákat is készíthetünk, amelyek remek kiegészítői lehetnek a koszorúnak. Szalagot, zsinórt röltexben, lakberendezési áruházakban barkácsáruházakban, hipermarketekben, hobbiüzletekben is találtok. Használhattok anyagmaradékokat, textileket, kötött anyagokat, ha az igazán egyedi megoldások hívei vagytok.

Stílusok

Nagyon sokféle stílust, ízlést megjeleníthetünk a koszorúnkon, ami fontos, legyen egységes elképzelésünk a végeredményt illetően. Van, aki ragaszkodik a klasszikushoz, sokan az aktuális divatirányzatot igyekeznek követni, mások pedig egészen formabontó ötletekkel rukkolnak elő. Túl sok színt ne használjuk egy koszorún belül, ez biztosan nem fog meghitt, ünnepi hatást kelteni. Érdemes eldönteni, hogy hideg vagy inkább melegebb árnyalatokat szeretnénk előnyben részesíteni, esetleg az abszolút naturális irányba mennék. Legyen egy alap/uralkodó színe a koszorúnak, ez sok esetben ugye a zöld szokott lenni, de manapság persze a fehér és szürke ezen a fronton is nagyon hódit. Ezek kellemesen semleges alapok, innen még bármilyen stílus felé vihetjük a dolgot. A választott alapszínre építkezhetünk különféle árnyalatokkal (pl. arany vagy ezüst vagy pasztell, ezeket pedig további hideg vagy meleg színekkel egészíthetjük ki). Ha nem tudunk ellenállni a rikító színeknek, még az bűn (én sem tudok), de ezekből egyet válasszunk, pl. a pink harsányságát a fehér vagy a szürke remekül kiegészíti.

Mutatok is nektek rögtön néhány példát!

Natúr szépség, természetes alapanyagokból, hozzá illő, rusztikus, hangsúlyos gyertyákkal.

9.jpg

Fehér alap, kellemes pasztellrózsaszínnel, ezüst kiegészítőkkel.

4.jpg

 

Klasszikus, hagyományosabb típus, zöld alapon arannyal és natúr termésekkel.

5.jpg

 

Egy kicsit formabontóbb kategória, mint látjátok nem csak a vágott virágoknál hódítanak a dobozok! Harmonikus pasztell színvilág, hófehérrel és épp csak egy csepp arannyal fűszerezve.

3.jpg

 

Fehér tónusú különleges szőrmealap, néhány visszafogott semleges kiegészítővel. A szőrme önmagában is karakteres, a tompa ezüstdíszek és a fehérrel bemosott termések tökéletes kiegészítői. Idén pedig rengeteg ilyen mini képkeretes koszorút látok, szerintem, fantasztikus ötlet.

8.jpg

 

A piros klasszikus karácsonyi szín, nem nagyon lőhetünk mellé vele, arannyal, ezüsttel, semlegesebb fehérrel és szürkével egyaránt pazar.

09d194eb4b790787320448b052362d16.jpg

 

Az arany karakteres, domináns, a semleges alap és a visszafogott termésdíszítés remekül kiemeli.

1.jpg

 

A szőrmés alap nekem idén nagyon bejön, mutatok is gyorsan még egy jól eltalált kompozíciót.

7_1.jpg

 

Vesszőalap esetében semmiképp se fedjük be az egész koszorút, hisz önmagában is nagyon mutatós, szemet gyönyörködtető. Egy leheletnyi hóspray-vel tökéletesen téli hatást kelthetünk. 

b0079a586d99da551c9e5e5560f7e030.jpg

 

A zöld is remek választás lehet, ebben formában igazi ódon eleganciát sugall, csodás! 

ce2694dd40664f1ae6e5b50124629de4.jpg

 

Megfelelő arányban díszített vesszőkoszorú.

dfcd4d32f6a5df951219150b2e4d3189.jpg

 

Egy szép, tömör piroska maradt a végére, nagyszerű ötlet a nagyobb méretű gyertyák elhelyezésére, ezek nem is mutatnának jól közvetlenül a koszorúra rögzítve.

fb6f6211ab717469184f4588312455c7.jpg

 

Forrás: pinterest

Korábbi adventi ötletek a blogon:

Adventi koszorúk 2016/2.

Adventi koszorúk 2016.

16 csodás, kreatív adventi naptár

20 csodás adventi koszorú

Adventi koszorúk 2015.

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.Iratkozz fel YouTube csatornámra, és nézd meg a legfrissebb videóimat is! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8213195348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása