Színes Ötletek

a kézügyes blog

Fókuszban az articsókatechnika

Egy kevésbé elterjedt, de rendkívül látványos és szerethető technikával ismertetlek meg ma titeket, ez pedig ahogy a címből is kiderül, nem más, mint az articsókatechnika. Remélem, ti is megkedvelitek majd, gyönyörűséges mindenféléket alkothattok, nem egy nagy wasistdas, és rengeteg variációt rejt.

1565.jpg

Az articsókatechnika nevét az ismert zöldségről kapta, mert a kész tárgyon a feltűzött kis háromszögek az articsóka csészeleveleihez hasonlóan borulnak egymásra. Nagy előnye, hogy "olcsó" technika, nem igényel nagy befektetést, ugyanakkor a végeredmény rendkívül látványos, szemet gyönyörködtető.

Amire szükségetek lesz:

  • Hungarocellformák, pl.: gömb, harang, koszorú, tojásforma, kocka, csillag stb.
  • Patchworkanyag (vagy bármilyen maradék anyag)
  • Szalagok (taft vagy szatén)
  • Díszítőanyagok: paszomány, zsinór, gyöngyfüzér stb.
  • Gombostű (rövidebb, hosszabb), gyöngyfejű gombostű
  • Tapétavágó kés vagy szike
  • Olló
  • Tompa végű, vékony pengéjű kés

Ne dolgozzatok túl kicsi formával, mert ezeket nehéz díszíteni, és a minta sem érvényesül rajtuk. Gömbből például 6 cm-nél mindenképp nagyobbat válasszatok.

Webáruházunkból sokféle hungarocellformát rendelhettek! Részletet itt!

A technikához használatos rövid gombostűt is megrendelheted nálunk, ehhez kattints IDE.

1511.jpg

Az articsókalevelek készítése

A leveleket szatén- vagy taftszalagból, de akár nem foszló anyagmaradékból is készíthetitek. A tűzögetés előtt hungarocellre ceruzával ajánlatos felrajzolni a beosztást. Ezután méretre vágott, háromszögletűre hajtott szalagokat/anyagokat egymást részben fedve rövid gombostűvel rögzítsétek a hungarocellre.  

1517.jpg

A varázslat a háromszögek elrendezésében (is) rejlik, mert sokféleképpen (spirálisan, csík mentén, pikkelyszerűen) is feltűzhetitek a méretek és színek változtatásával.

1519.jpg

Patchworkhatás és articsóka kombinációja

Puha ceruzával rajzoljátok fel a hungarocellformára a megtervezett mintát.

A vonalak mentén vágjátok be a hungarocellt tapétavágó késsel. A vágás mélysége kb. 3-4 mm legyen.

A patchworktechnikával készülő részekhez választott anyagot helyezzétek a hungarocellre. Vágjátok méretre a textilt (a felrajzolt minta alapján) kb. 1…2 cm (a forma méretétől függően) ráhagyással, majd a tompa végű kés élével nyomkodjátok bele a résekbe az anyagot. Ügyeljetek arra, hogy a textil ne ráncolódjon, időnként feszítsétek meg. Kés helyett használhattok manikűrkészletben található nem hegyes végű eszközt is.

Miután benyomkodtátok az anyag szélét a résekbe (azaz tulajdonképpen a ráhagyást), előfordulhat, hogy egy-egy visszahajtott kis anyagrész mégis kikandikál, ezeket ollóval vágjátok le, és a még látszó kis anyagszél már könnyen eltüntethető. Utólag a réseket zsinórral, vékony szalaggal is letakarhatjátok, így eltűnnek az apróbb hibák.

1513.jpg
Ennyit az alapokról, további fogásokat és trükköket valamit rengeteg gyönyörű mintát a Patchwork hatású articsókadíszek című könyvünkben olvashattok. A képre kattintva meg is rendelhetitek!

857993_4.jpg

Találtok benne húsvéti, esküvői és karácsonyi díszeket és különleges otthonszépítő apróságokat is.

Egy kis ízelítő belőle, egy csodálatos esküvői dekoráció:

1592.jpg

Az alábbi húsvéti kompozíció elkészítését pedig webáruházunk ötletek rovatában IDE vagy a képre kattintva olvashatjátok el! Jó munkát kívánok!

1565.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr795132569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása