Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kemence nélkül - Kipróbáltuk a Rayher levegőn száradó agyagot

rayher_hobby_klub_20240815_151921_0000.png

Rayher Hobby Klub soron következő részében egy izgalmas anyaggal ismerkedünk, ami épp nektek való, ha szeretnétek agyaggal dolgozni, de nincs lehetőségetek kiégetni. Meg persze akkor is, ha úgy általában érdeklődtök a modellezés, gyurmázás, tárgyalkotás, ékszerkészítés, és a többi kapcsolódó műfaj iránt. A Rayher saját terméke egy szinte 100%-ban természetes összetevőkből álló, sima felületű, könnyen formázható agyag, ami lehetővé teszi, hogy akár egészen finom részleteket is kidolgozzatok az alkotás során, ugyanakkor akár nagyobb méretű lakásdekorációt is készíthettek belőle. És ami a legfontosabb: közeli rokonához, a gyurmához hasonlóan egyszerűen csak a levegőn szárad, tehát nem kell kiégetni. Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, olvassatok tovább!

A Rayher Hobby Klub előző részeiben már kipróbáltunk számos alapanyagot, amikkel mindenféle kiegészítőt, ajándéktárgyat, dekorációt alkothattok saját kezűleg. A kreatív beton, vagy a selymes felületű öntvények készítéséhez alkalmas Raysin öntőpor nagyon izgalmas lehetőségeket tartogat - ezekhez kapcsolódó cikkeinket ITT és ITT találjátok meg -, és ugyanerre a listára bármikor felvehető a levegőn száradó agyag is, ami legalább olyan sok előnyös tulajdonsággal bír, mint a korábban említettek. Sőt, kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik a különféle öntvénykészítési technikák helyett inkább az olyan, kézzel való megmunkálásra építő eljárásokat kedvelik, mint például a gyurmázás. Ez az anyag ugyanis küllemét, állagát, eldolgozhatóságát illetően is nagyon hasonlít a gyurmákhoz, csak munka közben egy pillekönnyű FIMO-hoz képest azért érezni az agyag sűrűségét és súlyát, tehát sokkal közelebb hozza azt az érzést, mint amikor a klasszikus változattal dolgozunk. 

levegonszarado_agyag_1.jpg

Próbaként mi egy nagyon egyszerűen elkészíthető dekorkollekciót, egy váza és gyertyatartó párost készítettünk belőle, amihez elegendő volt a gyurmázós készletünk, de sokféle más eszközt is bevethettek a formázáshoz és a kidolgozáshoz, mint például különféle modellezőszerszámok, a fémspatula vagy a domborítótoll.

levegonszarado_agyag_2.jpg

Ne feledjétek, hogy a Színes Ötletek olvasóiként kedvezményesen szerezhettek be bármit a Rayher webáruházából, tehát ha kedvet kaptatok az agyagozáshoz, vagy bármelyik másik technikához, használjátok a RAYHERSZ10 kuponkódot a vásárlás végén!

2_20240319_213529_0001_1.png

Formázó eszköz az ebédből!

Első lépésként a formázáshoz szükséges eszközünket készítettük elő: egy, előző életében az ebéd csomagolásaként szolgáló, kocka alakú papírdobozt betekertünk fóliával és lemértük. Ezután sodrófával nagyjából 6 mm vékonyra nyújtottuk az agyagot úgy, hogy végül 4-5 centiméterrel legyen hosszabb, mint a doboz négyzetalapjának kerülete!

levegonszarado_agyag_3.jpg

Szabjunk kedvünk szerint, vagy inkább méretre!

Ezt követően levágtuk az egyenetlen széleket, így egy körülbelül 41x7 centiméteres téglalapot kaptunk.

levegonszarado_agyag_4.jpg

Hajtogatás és formázás egyszerűen!

Ráhajtottuk a dobozra és óvatosan megnyomkodtuk az egymáshoz érő felületeket, hogy összetapadjanak, de ne deformálódjanak el, majd átsimítottuk a felkunkorodó széleket. Fontos, hogy formázáskor legyen mindig vizes a kezetek! A tetején egy mindkét rétegen átmenő lyukat fúrtunk a közepébe!

levegonszarado_agyag_5.jpg

A viszonylag puha papírdobozt azért tartottuk megfelelő formázóeszköznek, mert megvan a szükséges tartása, de nem merev, ugyanis száradás közben az agyag valamelyest összemegy. A tervezéskor ezt mindenképpen vegyétek figyelembe!

A gyertyatartóhoz egy kistányér vonalát követve kört vágtunk ki a kinyújtott agyagból, amit a sugara mentén egy vonalban bemetszettünk és felhajlítottuk. A lágy anyag megtámasztásához ezúttal is a konyhából kölcsönöztünk segédeszközt, egy szögletes lekvárosüveg képében. Ugye milyen egyszerű? 

levegonszarado_agyag_6.jpg

Szárítás szabad levegőn vagy a sütőben

Már csak annyi dolgunk maradt, hogy megvárjuk, amíg megszáradnak! Ezt a folyamatot gyorsíthatjuk, ha a kész darabokat 10-15 percre 130 °C-osra előmelegített sütőbe tesszük, de érthető, ha a nyári kánikulában nincs ehhez kedvetek, szóval ezt a lépést nyugodtan kihagyhatjátok: tegyétek félre őket és fogjatok bele addig valami másba, hiszen előbb-utóbb enélkül is kiszáradnak!

Mi például betonozásba fogtunk! Na nem ám betonkeverő, hanem csak egy könnyű kis spatula segítségével, de erről majd a következő bejegyzésben mesélünk! 

gomba_diy_beton.jpg

levegonszarado_agyag_7_1.jpg

3-4 óra múlva a kész tárgyak csiszolhatók és festhetők, de - pláne nagyobb darabok esetében - érdemes inkább kivárni egy egész napot. Ezt a lépést a dekorációk esetében ezúttal kihagytuk, de mivel alapanyag és alkotási kedv egyaránt maradt még, készült pár figura, amikhez már színeket is bevetettünk!

Bizonyára nemcsak nálunk szokás a maradék tésztából csigákat sütni, azoknak legalábbis ismerős lehet a helyzet, akiknél apró kezek is besegítenek, akár konyhai, akár kézműves teendőkről van szó. Nem volt ez másképp most sem, amikor az alapanyagot látva "gyurmázzunk!" felkiáltás kíséretében meg is kezdődött a csigafutam. Persze mi is beszálltunk ötletekkel, így ehető helyett ezúttal maradandó testet öltöttek a gyerekek kedvencei. A színezéshez akrilfestéket, a lezáráshoz pedig lakkot használtunk, de sok más módon is díszíthetők az agyagból készült alkotások!

levegonszarado_agyag_csiga.jpg

Tipp! A levegőn száradó agyag bár 100%-ban vegán és szinte teljesen természetes összetevőkből áll, mégsem élelmiszerbiztos alapanyag, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például gyümölcstálat vagy más konyhai kelléket szeretnétek készíteni belőle, a kész alkotást utolsó lépésként vonjátok be élelmiszerbiztos lakkal, amit persze festést követően is alkalmazhattok

elelmiszerbiztos-lakk-50ml-35031000.jpg

További inspriáció Rayher Hobby blogján, KATTINTSATOK IDE!

montage6_1.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, követhettek minket PinterestenTikTokon

Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3318466471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása