Színes Ötletek

a kézügyes blog

Szerepjáték az udvaron: fókuszban a sárkonyha

1000x522_blog_cover_20240524_154156_0000.png

A sárkonyha, más néven iszapkonyha egyre népszerűbb kültéri játék a gyerekek körében, és számos előnye van, amiért érdemes beszerezni, vagy akár rsaját kezűleg elkészíteni. A kisgyermekes szülők számára talán ismerősen csengenek ezek a nevek, hiszen egyre többször bukkannak fel végtelenül ötletes DIY és készen kapható változataik a gyerekjáték-tematikájú oldalakon, online közösségekben és persze a kertekben is. A sárkonyha egy olyan játékkonyha, amit kifejezetten szabadtéri használatra terveztek, ahol a gyerekek sarat, homokot, vizet és más természetes anyagokat használva főzőcskézhetnek, tehát az egyik legnépszerűbb szerepjáték izgalmas lehetőségeket kínáló eszköze. A folytatásban alaposan körüljárjuk ezt a témát, hiszen itt a nyár, vele pedig a vakáció, amikor a legtöbb időt tölthetjük a kertben.

dd539a63d50208558ef115af92cd32aa_1.jpgA kép forrása: Pinterest

A szerepjátékok során a kicsik nagy örömmel utánozzák a felnőttek teendőit, amik közül az egyik legkedveltebb a konyhai feladatok sora. Kisfiúk és kislányok egyaránt érdeklődő lelkesedéssel állnak anyukájuk mellett az igazi konyhában is, hogy sózzanak, kevergessenek, vagy éppen szaggassanak, ezért a játékkonyha a legnépszerűbb játékok közé tartozik, ráadásul számos fejlesztő hatása is van. A sárkonyhában pedig tulajdonképpen összeadódik a kinti homokozó és a benti játékkonyha minden hasznos tulajdonsága úgy a játékfolyamat, mint a fejlesztő hatások szempontjából. Nézzük, melyek ezek!

  • Kreativitás és képzelet: A gyerekek saját ételeket és italokat készíthetnek, ami fejleszti a képzelőerejüket és kreativitásukat, pláne, mert alapanyagként és eszközként szinte bármit felhasználhatnak az igazi konyha kiszelektált tárgyaitól kezdve a homokozó készleten át a tobozgyűjteményig. Tudjátok, micsoda spagetti készülhet frissen vágott fűből és esővízből?!

  • Érzékszervi fejlődés, kézügyesség, finommotorika: Az iszapkonyhában való játék során a gyerekek különféle textúrákat, szagokat és anyagokat tapasztalhatnak meg, ami segíti az érzékszervi fejlődésüket. Öntés, szedegetés, formázás, válogatás, keverés, törölgetés és még számos olyan mozdulat, ami a játék szerves része, mégis számos készségeket igényel és fejleszt.

d1075c4f4e1fd866d7d28bfe61ab311a.jpgA kép forrása: Pinterest

  • Környezeti nevelés: A természetes anyagokkal való játék közelebb hozza a gyerekeket a természethez, és segíti őket abban, hogy jobban megértsék a környezeti folyamatokat. Bár a sárkonyha legalapvetőbb kellékei a víz és a homok vagy föld, bevethetünk bármit korábbi gyűjtéseinkből, például mindenféle termést, leveleket, kavicsokat.

  • Szociális készségek: A testvérekkel vagy barátokkal közös főzés a játékkonyhában segíti a gyerekeket a kommunikáció és együttműködés fejlesztésében, egyben a csapatmunkára nevelés egyik hasznos eszköze is. Az egyik alapanyagot gyűjt, míg a másik előkészíti az eszközöket vagy kevergeti a már félig kész ételt, tehát kialakul egy bizonyos rendszer játék közben a közös cél érdekében. Persze benne van a pakliban, hogy kiborul a gesztenyésvödör, amit akár problémamegoldó képességet és konfliktuskezelést fejlesztő eseménynek is felfoghatunk.

Miért érdemes beszerezni vagy készíteni?

  • Olcsó és egyszerű: Egy sárkonyhát viszonylag olcsón elkészíthetünk, akár részben vagy egészben újrahasznosított anyagokból is. Sőt, kifejezetten izgalmassá tehetjük a játékot azzal, ha kiszelektált, de még használható tárgyainknak vagy a garázsban fellelhető megmaradt szerelvényeknek is funkciót találtunk benne.

fb4efb1cb340092331528753503ab64f_1.jpgA kép forrása: Pinterest

  • Tartós és időjárásálló: Ha megfelelően készítjük el, az iszapkonyha ellenáll az időjárás viszontagságainak, így hosszabb távon is használható, később könnyen, saját kezűleg is javítható, ha netán több testvért, unokatestvért is ki kell szolgálnia.

  • Környezettudatos választás: A sokszor sajnos silány minőségű, törékeny műanyag kerti játékokhoz képest egy természetes anyagokból készített és újrahasznált holmival berendezett játékkonyhával sokkal kevésbé terheljük a környezetet. Életútja végén jobb esetben csak lebomló hulladék marad utána, de még rosszabb esetben sem lesz több, mint előtte volt, hiszen ha például már kopott és kidobásra szánt műanyag tálunkat használták benne a gyerekek évekig, azzal meghosszabbítottuk az adott tárgy élettartamát.

a71360f975bbfeaa58a4ff245f9d0c9b.jpgForrás: Pinterest

  • Egészséges kültéri tevékenység: A szabadban töltött idő jót tesz a gyerekek fizikai és mentális egészségének, egy iszapkonyha pedig remek ürügy arra, hogy a kertben legyünk. Nem mellékes szempont az sem, hogy a vakáció alatt a szülők számára kincs minden olyan eszköz, ami akár több órás hasznos elfoglaltságot biztosít a gyerekeknek, mégsem kell utána fél napig takarítani, ugyanis még nem hangzott el az egyik legütősebb érv, amire a család minden tagjának egyszerre csillan fel a szeme: nem baj, ha koszos lesz!

  • Személyre vagy lehetőségekhez szabott dizájn: A DIY változatokkal szülőként is teret engedhetünk kreativitásunknak, akár a kialakítást, a színvilágot, akár azt illetően, hogy miképpen tudjuk felhasználni meglévő alapanyagainkat. A gyerekeknek biztosan tetszeni fog, akár modern, vagy harsány színű, akár rusztikus és használt dolgokkal felszerelt játékot készítünk nekik, de ha nem meglepetésnek szánjuk, bevonhatjuk őket is a tervezésbe. 

78cb4286f63cfad6c1e6eaf49f3c88ca.jpgA képek forrása: Pinterest, Pinterest

Hogyan készíthetjük el saját kezűleg?

Az iszapkonyha elkészítéséhez szükség van néhány alapvető eszközre és alapanyagra, amiket természetesen kreatívan variálhatunk:

  • egy stabil fa alap: raklapok, deszkák, vagy kiszelektált kisbútorok felhasználásával
  • különféle edények, kanalak, tálak 
  • vödör, mosdótál, csapos kanna
  • különböző természetes anyagok, mint például homok, kavics, termések, levelek, virágok

A Facebook- oldalunkon közzétett posztokból már kitalálhattátok, hogy az idei gyereknapra nálunk is készül egy ilyen kültéri konyha, amivel kapcsolatban hamarosan jövünk egy részletes beszámolóval, addig is megosztjuk veletek a rengeteg inspiráló kép és videó közül az egyik kedvencünket, azt az animációt, ami rendkívül látványosan és érthetően bemutatja, hogyan építhetünk sárkonyhát raklapokból! 

Ha nincs kertetek, vagy bármilyen más okból beltéri változatot szeretnétek saját kezűleg készíteni, nézzétek meg korábbi barkácsprojektünk összefoglalóját, amiben egy öreg hokedlit álmodtunk újra játékkonyhaként. 

20211221_134758.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövessettek minket PinterestenTikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6318412579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása