Színes Ötletek

a kézügyes blog

Lélegezz! - Kulturális minifesztivál március 23-án a Szépművészeti Múzeumban

Lassulj, szemlélődj, töltődj fel egy különleges, egész napos eseményen! 

deva.jpg

Formabontó eseményt szervez a Szépművészeti Múzeum március 23-án, szombaton, amely egyfajta nyitányaként is felfogható a klasszikus és kortárs faábrázolásokat egyaránt bemutató  Kapuk a létben - A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig tárlat utolsó hete előtt. A Lélegezz! - Minifesztivál a Szépművészetiben látogatói nem csak a kiállítást tekinthetik meg tárlatvezetés formájában, de jógázhatnak a tágas, napfényes Barokk Csarnokban, érdekes előadásokat és beszélgetéseket hallgathatnak meg az alkotás pszichológiai vonatkozásairól, az alkotásban való feloldódás transzcendens élményéről, hangok és képek kapcsolatáról, a napot pedig egy természet által ihletett zongorakoncert zárja. A késő délelőtt kezdődő és egészen kora estig tartó rendezvényen többek között olyan művészek működnek közre, mint Hámori Gabriella, Takács Dorina (Дeva), Balla Gergely, a Platon Karataev énekese, és Szilasi Alex zongoraművész.

Az április 1-ig még megtekinthető Kapuk a létben az ember és természet kapcsolatát, a fa szimbolikus értelmezési lehetőségeit vizsgálja a különböző korokban, régi mesterek és kortárs művészek alkotásain keresztül. A fa legtöbb kultúrában önmagán túlmutató motívum, mely szimbolikus jelentéssel is bír.  Az eredetmítoszok szerint a világ tengelyét testesíti meg, amely összeköti az univerzum régióit, az alsóbb és a felsőbb világokat. A kultikusan szentté avatott fa a halhatatlanság és a tudás hordozója, az ember rajta keresztül kapcsolódhat a transzcendenshez. A fák és az ember szimbiotikus kapcsolata költői módon fogalmazódott meg már az ókori mítoszokban és a legkorábbi természettudományos munkákban is, nem beszélve a művészetről, a klasszikus ábrázolásoktól a kortárs művekig.

A több mint ötven műalkotást felvonultató kiállítás amellett, hogy érinti az európai tájképművészet csúcspontjait, benne a faábrázolás és a tájképművészet klasszikusaival, melyek között Wolfgang Huber, id. Jan Brueghel, Claude Lorrain, Camille Corot, Rembrandt Harmensz, van Rijn és Nicolas Poussin alkotásait is láthatjuk, a különböző grafikai technikák - tollrajz, színezett fametszet, rézkarc, üvegkarc, akril - áttekintését is nyújtja. Mindezt a Grafikai Gyűjtemény gazdag anyaga teszi lehetővé, benne azzal a jelentős műtárgycsoporttal, melyet Hollán Sándor 2003 és 2019 között ajándékozott a múzeumnak.

Hollán, a fákban rejlő belső erők érzékeny megfigyelője 1956-ban hagyta el Magyarországot, azóta a műterme télen Párizshoz köti, a nyarakat viszont a dél-franciaországi Gignacban tölti, ahol a vidéket járva vissza-visszatér kiválasztott fáihoz, hogy megfigyelve rezdüléseiket meditatív rajzokat készítsen róluk. A nap programjai közül több is kapcsolódik az ő munkáihoz.

A Lélegezz! minifesztivál részletes programja

lelegezz_cover.jpg

11:30 - Fák között - Tárlatvezetés Záray Szilvia művészettörténész, múzeumpedagógussal

A Kapuk a létben című kiállításban tartott tárlatvezetés során körbejárjuk, hogy hogyan változott az erdei táj ábrázolása az évszázadok során, miként érzékeltették a természet erőit a régi korok alkotói, és hogyan készítette meditatív farajzait a kortárs klasszikus, Hollán Sándor.

Helyszín: Grafikai Kiállítótér

13:00 - Jóga Hámori Gabival a tágas, napfényes Barokk Csarnokban

A mozgás és művészet szerelmesei Hámori Gabriella színésznővel jógázhatnak a tágas, napfényes Barokk Csarnokban, mely során az erősítés és elme lecsendesítése kap hangsúlyt. A Pranayama légzőgyakorlatokkal, Vinyasa Flow elemekkel és stresszoldó Yin jóga relaxációval kombinált dinamikus hatha jógaóra segít a résztvevőknek megtalálni a fókuszt és a jelenlétet a gyakorlásban és az életben egyaránt. Az órákon akár teljesen kezdők is részt vehetnek, a gyakorlatok elvégzése nem igényel előzetes tudást. Jógamatracot, kérjük, hozz magaddal!

A részvétel a programbelépő mellett regisztrációhoz is kötött!

Helyszín: Barokk Csarnok

14:30 - Mit mondanak rólunk (fa)rajzaink? - Prof. Dr. Vass Zoltán pszichológus, egyetemi tanár előadása

Az előadáson a Kapuk a létben című tárlatban kiállított műveken keresztül a farajzok pszichológiai vizsgálatának elméleti alapjairól és elsősorban a fák formai-szerkezeti rajzelemzéséről tudhatunk meg többet. Megismerhetjük a rajzok bizonyos jellemzőinek pszichológiai jelentését, és betekintést nyerhetünk a rajzok számítógépes, úgynevezett algoritmikus elemzésének új módszerébe is.

Helyszín: Román Csarnok

16:00 - Kapuk a létben

A beszélgetés résztvevői Hollán Sándor meditatív farajzainak és a tájművészet nagy klasszikusainak tükrében beszélgetnek az alkotásban való feloldódás transzcendens élményéről, és arról, miként tudnak összefonódni egymással a hang - vagy éppen a csend -, a kép és a szó.

Meghívott vendégek: Balla Gergely (Platon Karataev) énekes, dalszerző; Takács Dorina (Дeva) énekes. Moderátor: Cser Judit művészettörténész, múzeumpedagógus

Helyszín: Román Csarnok

Beszélgetés Takács Dorinával (Дeva) és Balla Gergellyel (Platon Karataev)

17:30 - Évgyűrűk

Szilasi Alex zongoraművész zenével kísért előadása fák ihlette hangulatokkal és a transzcendens szólamokkal.

Helyszín: Román Csarnok

A fenti programok mellett a nap folyamán folyamatosan látogatható lesz a Hangfürdő, babzsákokkal és természetközeli zenékkel a múzeum állandó kiállításainak három pontján.

További információk, érdekes művészeti programok a következő hetekre, hónapokra a Szépművészeti Múzeum weboldalán és közösségi felületein!

Fotó: Martin Wanda

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7318358711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása