Színes Ötletek

a kézügyes blog

Új év, új napló, új lehetőségek - Bullet Journal-tippek évkezdéshez

blog_cimlapkep_bujo2024.jpg

Az új év kezdetét általában különféle fogadalmak jellemzik, de talán nem vagyunk túl szigorúak magunkhoz, ha ezek sorába egy új hobbi beiktatását vagy időbeosztásunk, rendszerezési szokásaink megújítását is beállítjuk. Még jobb, ha a kettőt együtt, aminek a kezdő lépése az első bullet journalunk megtervezése is lehet. Korábbi cikkeinkből kiderül, mi az a kreatív napló és milyen személyre szabott fejezetekkel tölthetjük meg, most pedig összegyűjtöttünk néhány hasznos, tipikusan évkezdő ötletet a vezetéséhez. A válogatás azoknak is jól jöhet, akik már nem számítanak kezdőnek, vagy úgy általában érdeklődnek a kézírás, a kalligráfia és a rajzolás iránt, mert nemcsak BuJo ötleteket, de hasznos és magas minőségű eszközöket is mutatunk a folytatásban!

Az új notebook

Először is válasszuk ki az új naplónkat! Ha eddig azt gondoltuk, ez a legkönnyebb, valószínűleg tévedtünk, hiszen számtalan színvariációban válogathatunk puha- és keményfedeles, sima vagy pontozott lapos változat között, ráadásul a lapvastagságot és az anyagminőséget is érdemes szinkronba hoznunk a szívesen használt eszköztárral. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha ecsetfilcekkel dolgozunk vagy kollázsokat is készítünk a lapokra, azok legyenek elég vastagok ahhoz, hogy ne üssön át a tinta vagy a ragasztó. A Dingbats* környezetbarát, 100%-ban vegán notebookjai kézzel, újrahasznosított, 100 g/m2 vastagságú papírból készülnek, és több színben is elérhetők selymes, műbőr borítással. Mi a pontozott változatot kedveljük, mert az alig látható háló segít a tervezésben, de sima lapos és klasszikusnak mondható A/5-nél kisebb és nagyobb méretben is kaphatók. A 32 féle klassz, intenzív színű borítóval kapható Leuchtturm jegyzetfüzet számozott lapokkal és kitölthető tartalomjegyzékkel is rendelkezik, ha ezek elkészítése helyett inkább másra szánnánk az időnket. 

dingbats-wildlife-kollekcio-a5.jpg

A tematika tervezése

Éves tervet mindig érdemes készítenünk, de aki már vezet egy ideje kreatív naplót, biztosan tudja, hogy ez hónapról hónapra, sokszor hétről hétre is változik. Nem érdemes körülbástyázni magunkat nagyon szigorú szabályokkal, hiszen lesznek szezonális tevékenységek, új szokások, előre nem látható programpontok, amik változtathatnak az elképzeléseinken. Az év végéhez közeledve gondoljuk át, mit szeretnénk másképp csinálni a jövőben, mi az, ami tényleg hasznosnak bizonyult, és segített abban, hogy átláthatóbban teljenek a napjaink? Van, aki a heti és havi tervezője nélkül nem is látja át a tennivalóit, van, akit a teljesített feladatok mellé behúzható pipa öröme hajt, más a sportolás vagy életmódváltás tekintetében elért eredményeit látja viszont szívesen a lapokon. Ha most vágunk bele először, jó alap lehet, ha átgondoljuk, miket tartunk nyilván digitális felületeken, miket írunk cetlikre, post-itekre vagy a krétatáblára a falon. Sokan, főleg kezdőként inkább a kreativitásukat élik ki a BuJo vezetésében, párhuzamosan használják a telefonban elérhető naptárral, és ez rendben is van így. Ne felejtsük el, hogy nem egy újabb stresszforrást szeretnénk beiktatni az életünkbe, hanem egy olyan saját magunkra szabható rendszerezési lehetőséget, ami egyben lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra is. ITT találtok konkrét tippeket a kezdéshez!

blog_ill_bujo2024_4.jpg

A dizájn tervezése

A bullet journal szabad teret adhat annak, hogy hónapról hónapra kipróbáljunk egy-egy új stílust vagy másik eszköztárat. Ebben az esetben készíthetünk előzetes témavázlatot már most, az egész év vonatkozásában. Ezekkel igazodhatunk az aktuális ünnepekhez, a természeti jelenségekhez vagy a család jeles napjaihoz is. Az is jó megoldás lehet, ha az egész naplónak van egy egységes hangulata, színpalettája, melyek mentén már most kitalálhatjuk, mi köré fűzzük fel a megjelenő oldaldíszítéseket, rajzokat, a hónapok borítóoldalait, és persze egészen minimalista megjelenésben is gondolkodhatunk, amihez csak egyetlen tollra lesz szükségünk. Aktuális kedvenceink, érdeklődésünk tárgyai is megjelenhetnek a lapokon, akár kedvenc filmünk hősei vagy az univerzum csodái inspirálnak, akár a növényi motívumok rajzolása vagy a kalligráfia gyakorlása van éppen fókuszban. Ne szegje kedveteket, ha tanácstalanul böngészitek a Pinterestet és más oldalakat, mert úgy érzitek, nem vagytok képesek az ott látottakhoz hasonló professzionális alkotásokra. Kezdjétek olyan elemekkel, amiket szívesen gyakoroltok, amelyek elkészítése közben jól érzitek magatokat! Legyetek elnézőek a hibáitokkal szemben, de feszegessétek bátran a határaitokat is! A Rajzshop.hu blogbejegyzésében is sok jó ötletre bukkanhattok!

Az eszköztár

Ez a fejezet nem véletlenül következik a dizájnötletek után, hiszen ha esztétikus végeredményt szeretnénk látni, nem árt, ha korlátozzuk a felhasználandó kellékek, eszközök és alapanyagok számát. Különféle stílusú matricákkal és Washi Tape dekorszalagokkal feldobhatjuk BuJo-nkat, de érdemes a kitalált koncepció mentén maradnunk, hogy ne vigyék el a fókuszt a csábító lehetőségek. Mi korábban szívesen használtunk mindenféle maradék papírdarabot és személyes fecniket is a díszítéshez, valószínűleg ez az oka, hogy 2024-re egy letisztultabb naplót tervezünk.

bgm-washi-arabian_nght.jpg

Az íróeszköz tekintetében egy szépen fogó tollal már nekiláthatunk, ugyanakkor nekünk nagyon beváltak a Tombow tűfilcek és a kétvégű ecsetfilcek, amiket az apró és a nagyobb, például a borítóképeken megjelenő betűktől kezdve a részletgazdag rajzokig és a nagyobb felületek kitöltéséig szinte mindenre be tudunk vetni, sőt, a kalligráfia gyakorláshoz is ezeket használjuk. Sokak kedvencei még a különféle ecsetvégű, kétvégű vagy különleges - például pasztell vagy metál - színű szövegkiemelő készletek, amikkel átláthatóbbá tehetjük a BuJo fejezeteit és látványos dekorációkat, vagy akár "doodle" rajzokat készíthetünk.

tom_66422_7.jpg

Ha netán elvesztünk a széles választékban, vagy esetleg ajándéknak való szettet keresünk, ebben a Tombow-készletben minden alapdarabot megtalálunk a kezdéshez. 

tombow-bujo-keszlet-02.jpg

Fejezetötletek

Az olyan, hagyományosnak tekinthető pontokon túl, mint tartalomjegyzék, tárgymutató, éves-havi-heti és napi tervező, havi borító és naptár, különféle tevékenységkövetők (alvás, mozgás, tanulás, vitaminok), belekerülhet minden, amit szeretnénk szem előtt tartani, szokássá változtatni, vagy csak jellemzően felfirkantjuk valahová, amit aztán nem találunk. Mire gondolunk? Például bevásárlólista, ajándéklista, általános jegyzetek, könyv- és filmlista, családi ünnepnapok, újévi fogadalmak, új célok, étkezéstervező, növényeink locsolási- vagy kisállataink oltási rendje, számlák befizetése, kedvenc receptjeink, szezonális zöldségek és gyümölcsök listája, utazási terv, iskolai vagy munkahelyi határidők és kötelezettségek, napló, azaz bármi, ami a személyes rendszerünk és a mindennapjaink része.

"Egy szokványos, előre nyomtatott határidőnaplóhoz képest a BuJo személyre szabott tematika alapján tartalmaz mindent, ami számunkra fontos és nem tartalmaz semmit, amire nincs szükségünk: naplózhatjuk napi teendőinket, havi vagy heti naptárt vezethetünk, készítünk jegyzeteket bármiről, nyomon követhetjük fiziológiai és mentális egészségünket, nyilvántarthatunk bármilyen rendszeres vagy alkalmanként felmerülő tennivalót, kipipálhatjuk a teljesített feladatokat, és rögzíthetjük hosszútávú céljainkat is. Természetesen a legjobb helyen lehet benne az órarend, minden különóra, jeles nap és akár a naplónk is. Ha pedig ahhoz van kedvünk, tele is firkálhatjuk bármelyik lapot, hiszen nincsenek kötöttségek!"  (korábbi cikkünkből)

20231213_092924.jpg

Akár ahhoz is nyithatunk egy-egy oldalt, hogy papírra vessünk sikereinket, vagy az olyan eseményeket, amikért hálásak vagyunk. Nekünk például a madáretetési szezonhoz kapcsolódóan a kerti vendégek nyilvántartása is helyet kapott benne, így látjuk a változásokat hónapról hónapra, meg persze a tavalyi évhez képest is. Idén még nem jártak felénk a zöldikék, de várjuk őket minden nap, hogy végre az őket is felírhassuk a listára.  

Ha tetszett a cikk, kövessetek  minket Pinteresten,  Facebookon és Instagramon, hogy a következő fejezetekről maradjatok le! 

Rajzshop.hu-nál a hagyományos és különleges eszközök teljes tárházát megtaláljátok kreatív naplótokhoz akkor is, ha most kezdtek hozzá először, de persze akkor is, ha már régen a műfaj gyakorlói vagytok és legfrissebb ötleteiteket szeretnétek megvalósítani. 

 A képek forrása: Rajzshop, Színes Ötletek, bujoforstars

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5918278449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása