Színes Ötletek

a kézügyes blog

Bullet Journal tippek kezdőknek - Mi az a kreatív napló és hogyan kezdj hozzá?

0_1.jpg

A  mai digitális világban talán úgy gondoljuk, egy valódi, kézzelfogható és kézzel vezetett naplónak vagy határidőnaplónak nincs is létjogosultsága. Pedig ha belegondolunk, mi mindent használunk egyszerre rendszerezésre, rájöhetünk, hogy bizony nagy kincs, ha valami egyben tartalmaz minden információt a mindennapjainkkal vagy akár a hosszabb távú terveinkkel kapcsolatban. Szinte mindenre van egy alkalmazásunk, sorra kapjuk az sms, push vagy e-mailes értesítőket, rögzítjük a fontos eseményeket a Google Naptárba, van egy jegyzettömbünk a megnézendő filmek számára, post-it a telefonunkban - vagy ha van még papír az életünkben, akkor a hűtőnkön - a bevásárlólistával, és sorolhatnánk a végtelenségig. De milyen klassz az, ha ezt az egészet egy jól átlátható füzetben tarthatjuk nyilván, ami utat mutat a káoszban, segít rendet tartani a teendőink és jegyzeteink között, ráadásul remek kikapcsolódás megtervezni, elkészíteni, és rendszeres kreatív időtöltést garantál nap, mint nap! A mai cikk főszereplője, ahogy ezt már biztosan kitaláltátok, nem más, mint a Bullet Journal, röviden BuJo, magyarul kreatív napló, azaz egy kézzel készített, teljes mértékben személyre szabott határidőnapló és jegyzettömb egyben. Olvassatok tovább! 

3_7.jpg
Annak is megvan az oka, hogy miért éppen augusztusban találkozhattok nálunk egy olyan rendszerrel, ami kifejezetten a naptár-elvre épít, és nem elsősorban az, hogy legyen időtök januárig megtervezni a sajátotokat. A szeptemberi tanévkezdés ugyanis nagyon jó apropót jelenthet arra, hogy átgondoljuk rendszerezési szokásainkat, és belefogjunk a Bullet Journal vezetésébe akár diákként, akár szülőként várnak ránk új kihívások ősztől. A kreatív naplózás pedig szerencsére olyannyira teljes szabadságot biztosít vezetőjének, hogy bármikor belefoghatunk. Az év hátralévő részében kialakíthatjuk saját oldalrendezési elvünket és remekül leszűrhetjük, mik azok a fejezetek, amik számunkra fontosak, meg persze azt is, mit érdemes majd elhagyni a 2024-es BuJonkból. 

2_8.jpg

De mi is az a Bullet Journal? Egy szokványos, előre nyomtatott határidőnaplóhoz képest a BuJo személyre szabott tematika szerint tartalmaz mindent, ami számunkra fontos és nem tartalmaz semmit, amire nincs szükségünk: naplózhatjuk napi teendőinket, havi vagy heti naptárt vezethetünk, készítünk jegyzeteket bármiről, nyomonkövethetjük fiziológiai és mentális egészségünket, nyilvántarthatunk bármilyen rendszeres vagy alkalmanként felmerülő tennivalót, kipipálhatjuk a teljesített feladatokat, és rögzíthetjük hosszútávú céljainkat is. Természetesen a legjobb helyen lehet benne az órarend, minden különóra, jeles nap és akár a naplónk is. Ha pedig ahhoz van kedvünk, tele is firkálhatjuk bármelyik lapot, hiszen nincsenek kötöttségek! 

5_7.jpg

A Bullet Journal rendszert számos napló és naplózási technika kipróbálása során, saját gondolatai és teendői nyilvántartására egy New York-i dizájner, Ryder Carroll alkotta meg 2013-ban. A megszokottól teljesen eltérő naplózási rendszer rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert az egész világon. A módszer magasfokú hatékonyságot ígér, ugyanakkor maradéktalan szabadságot garantál annak, aki vezeti. A kezdéshez elegendő egy toll és egy füzet, a klasszikus BuJo tematika pedig nem tartalmaz mást, mint tartalomjegyzék, éves tervező, havi tervező, napi tervező, listák és gyűjtemények. Ha még nem láttátok, érdemes megnéznetek Caroll "How to Bullet Journal" videóját, amiben megtaláltok minden információt az eredeti Bullet Journal elvről, ami sokkal kevésbé bonyolult, mint azt előre gondoljuk.

Ahogy egyre nőtt a Bullet Journal népszerűsége, úgy kapcsolódott hozzá egyre több egyedi módszer, kreatív ötlet és dekorációs technika, nem beszélve a témák szabadságáról, hiszen a receptgyűjteménytől kezdve a következő blogbejegyzésünk vázlatáig tényleg bármi belekerülhet. A korlátlan lehetőségeknek a ponthálós füzet kiváló teret adhat, amiből választhatunk számozott változatot is, de magunk is elkészíthetjük az oldalszámozást, pláne, ha már erre a folyamatra is kreatív tevékenységként gondolunk. 

4_8.jpg

6_6.jpg

A füzet mellé a minimalista stílus szerint csak egy csepegésmentes tollra vagy jó minőségű tűfilcre van szükségünk, de az intenzíven dekorált oldalak, a kézírás, vagy a rajzolás szerelmesei is bátran bevethetik kedvenceiket a szövegkiemelőtől kezdve a töltőtollakon át az ecsetfilcekig. A naplónkba különböző emléktárgyakat vagy fényképeket is beragaszthatunk, ennek mentén pedig mindenféle mintázattal kapható matricákkal, különleges tervezésű mintás-színes papírokkal, és a már-már BuJo védjeggyé vált Washi Tape ragasztószalaggal is díszíthetjük oldalainkat. 

8_5.jpg

Persze nem árt, ha nem veszünk el ezek tengerében, hanem kiválasztunk füzetünknek egy nekünk tetsző stílust a hozzá tartozó színpalettával, eszköztárral, és a koncepción belül használjuk ki kreatívan a lehetőségeinket. Ugyanígy érdemes azt is előre meghatároznunk, mire szeretnénk használni BuJonkat. A következő fejezetben ezek megtervezéséhez is hozunk inspiráló ötleteket.

1_8.jpg

A Rajzshop.hu-nál nemcsak a hagyományos és különleges eszközök teljes tárházát találjátok meg, de a "Bullet Journal: hogyan kezdjem el?" című blogbejegyzésben hasznos tippekről és jól bevált eszközökről is olvashattok, amik jól jönnek, ha most kezdtek hozzá első kreatív naplótokhoz, de persze akkor is, ha már régen a műfaj gyakorlói vagytok és legfrissebb ötleteiteket szeretnétek megvalósítani. Közös sorozatunkban már találkozhattatok  a kalligráfiához és az Urban Sketchinghez kapcsolódó cikkekkel, a linkekre kattintva megtaláljátok őket, bennük tippekkel, trükkökkel, letölthető sablonokkal.

Kövessetek  minket itt,  Facebookon és Instagramon, hogy a következő fejezetekről maradjatok le! 

Ha rákerestek #bulletjournal hashtagre, hihetetlen inspiráló füzetekkel találkozhattok, köztük számtalan művészi színvonalú alkotással, a cikk illusztrációit mégis saját BuJonk lapjairól válogattuk. Ezzel is arra biztatunk titeket, ne féljetek kisebb-nagyobb hibáitokat viszontlátni a papíron, hiszen ez egy olyan hobbi, amiben teljes szabadságot adhattok magatoknak! 

banner-1000x200.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8918187827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása