Színes Ötletek

a kézügyes blog

„Mostan színes tintákról álmodom” - Az I. Hungary Pen Show-n jártunk

0_blog_cover_0_1.jpg

November második szombatján első alkalommal rendezték meg a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban a Hungary Pen Show-t, és egy szerencsés véletlen folytán mi is ott lehettünk az eseményen, ami minden bizonnyal maradandó élményt jelentett a töltő- és golyóstollak, töltőceruzák, tinták és különleges papírok rajongói számára. A látogatók nemcsak betekinthettek az írószerek színes és lebilincselő világába, de ki is próbálhatták a legkülönfélébb eszközöket, tintákat, kiegészítőket, beszélgethettek a kiállító manufaktúrák kézműves mestereivel, a hagyományos kalligráfia vagy a Bullet Journal ismert alkotóival, és persze megismerkedhettek az írószeripar legfrissebb trendjeivel is. A magunk részéről annyi felfedeznivalót találtunk, hogy az eredetileg 1-2 órásra tervezett programunknak végül lényegében az esemény zárása vetett véget. Beszámoló és galéria a folytatásban!

3_penshow.jpg

A Lurdy felé tartva néhány kérdés azért kavargott a fejünkben. Napjainkban, amikor a kézírás szerepe oly mértékben lecsökkent, hogy gyakorlati szerepe jóformán nincs, mik a céljai egy olyan tematikus rendezvénynek, melynek főszereplői a tollak és az íróeszközök? Hogyan férnek meg egy helyen a hagyományos kézműves technikák, a high-tech precíziós gépek, a természetes alapanyagok, az antik műtárgyak, a prémium kategóriájú kiegészítők, és olyan, első hallásra homlokráncolással fogadott dolgok, mint az elektromos radír?

Nos, ahogy ez kiderült, a legnagyobb összhangban. A rendezvényen mi magunk is sok érdekes tapasztalatot szereztünk, de megszólítottuk az esemény egyik szervezőjét, Bikfalvi Mátét is, aki saját márkáját, a töltőtolltintákat készítő Pennoniát képviselve kiállítóként is részt vett az eseményen. Ő a következőket mondta, amikor minderről kérdeztük: 

"A Hungary Pen Show ötlete azon igény mentén merült fel bennünk, hogy Magyarországon eddig még nem volt hasonló jellegű rendezvény, ami sokkal családiasabb és kevésbé formális, mint egy expo. Idén Sándorral (Pethő Sándor szervező, a Pendors kézműves tollak gyártója - a szerk.) ellátogattunk a lengyel Pen Show-ra Katowicébe, és megtapasztaltuk, hogy az nemcsak egy igazán jó hangulatú esemény, de egy olyan alkalom is, amikor személyesen találkozhatunk vásárlóinkkal, partnereinkkel és a szakma képviselőivel egyaránt, ahol megismerhetjük és inspirálhatjuk egymást. Úgy gondoltuk, érdemes lenne ezt a hagyományt meghonosítani itthon. A résztvevők várakozáson felüli száma eddig minket igazol, pláne, hogy ez volt az első alkalom."

2_penshow.jpg

Ezt mi is így láttuk, hiszen a kiállítók asztalai előtt szinte folyamatos volt az érdeklődés. A rendezvényen ingyenes előadások is várták a látogatókat, melyek során két elismert kalligrafikus, Buzogány Dezső és Salinger Dávid a kalligráfia világába kalauzolták el az érdeklődőket. Mi ezekről sajnos lemaradtunk, de csak azért, mert annyi érdekesség fogadott minket a kiállítóteremben, hogy úgy éreztük, amit lehet, ki kell próbálnunk, így aztán kicsit fel is borult az eredetileg tervezett menetrendünk. 

A teljesség igénye nélkül és a már említetteken felül olyan kézműves manufaktúrák fából, agancsból vagy akár akrilgyantában stabilizált kőércekből készített tollremekeit csodálhattuk meg és próbálhattuk ki, mint a Szibapen, a Penna, az Etelburg, a Capillaris, vagy a nemzetközi mezőnyből Horatiu Gutovschi, Robert Vyskočil, a KaliPERO megálmodója, és Tom Westerich. Összességében elmondhatjuk, hogy nem csak az alapanyagok sajátosságai, az elkészítés ámulatba ejtő precizitása, a hagyomány és minőség egyedi formákban való egyesülése volt inspiráló számunkra, hanem azok a márkák mögött megbújó személyes vonatkozások és kedves történetek is, amiket a tollkészítőkkel és kiállítókkal folytatott személyes beszélgetéseink során ismertünk meg, és amikkel valószínűleg boltokban és webshopok felületén nem találkozhatunk.

Természetesen az olyan, világszinten meghatározó cégek is képviseltették magukat a Hungary Pen Show asztalainál, mint a Pentel. Náluk akár Bubán Brigi kalligráfus, kalligráfia szakoktató személyes instrukciói mellett próbálhatta ki a közönség az írószerpiac legklasszabb újdonságait, legyen szó a Brush Sign Twin kétvégű ecsetfilcek 30 különféle színének bármelyikéről, vagy a Mattehop fekete papíron is látványos eredménnyel kecsegtető zseléstollairól. 

Bikfalvi Máté a Hungary Pen Show ihletforrásai mellett természetesen saját márkájáról is mesélt nekünk:

"A Pennonia tinta tulajdonképpen a hobbimból alakult ki: sokszor írok szabadidőmben csak úgy, a kézírás gyakorlásának öröméért. Először csak egy webshopot akartam indítani, ahol elérhetőek az íráshoz, töltőtollakhoz kapcsolódó termékek, de szerettem volna valamit, ami egyedi, ami csak nálam kapható. Utánajártam és megtanultam, hogyan kell tintát készíteni. Jelenleg már 42 színünk van a termékpalettán, és a tintakészítés lett a fő profilunk. Bár a hazai piac kicsi és külföldre is értékesítünk, az elnevezésen kívül sok más apró részlet is tükrözi, hogy a márkát a magyar nyelv és kultúra, a magyar hagyományok ihlették. 

1_penshow_1.jpg

Hogy ki vásárol manapság töltőtollat és hozzá prémium tintát, azt leginkább valamilyen hobbi határozza meg. Ez a közösség nagyon szétszórt és viszonylag zárt. Számos, a különböző tevékenységek köré szerveződött kisebb-nagyobb csoport létezik úgy, hogy sokan nem is tudnak egymás létezéséről - többek között emiatt is volt hiánypótló ez a rendezvény. A Bullet Journal vagy a kalligráfia gyakorlói bizonyos pontokon még kapcsolódnak is egymáshoz, rajtuk kívül pedig az órák szerelmesei is azok közé tartoznak, akik szívesen vásárolnak töltőtollat. Általánosságban az elmondható, hogy manapság leginkább kikapcsolódásként írnak az emberek."

Természetesen az sem mindegy, hogy mibe és mit. Elég sokáig időztünk a Binder’s Notebooks gyönyörű, egyedileg tervezett, kézzel készített és kötött füzetei, határidőnaplói és keménytáblás füzettartói között. Itt babahordozó kendőből készített borítókkal, saját grafikákkal, kávépapírral, hímzett oromszegőkkel és újrahasznosított termékekkel egyaránt találkozhattunk. Remek ötleteket gyűjthettünk be Zezil, azaz Tóth Cecília asztalánál a kreatív időtervezéshez, személyre szabott naplónkhoz, Bullet Journalunkhoz, a legkiválóbb japán írószergyártókat képviselő Shirokuma standjánál pedig Gáncs Nikolasz segítette a hagyományos kalligráfia és ecsettollak iránt érdeklődőket.

A Művészek Boltja is hatalmas íróeszköz- és papírkínálattal, színes kiegészítők sorával, valamint egy impozáns tollgyűjteménnyel érkezett. A Rajzshop.hu csapatát Láng Barbi egészítette ki, segítségével a modern kalligráfia lehetőségeiből kaphattunk egy kis ízelítőt. Az eszközök egy részét már ismerősként vettük kézbe, hiszen sokukat próbáltuk ki a most is futó, többek között kalligráfiát, Bullet Journalt, Urban Sketchinget is érintő sorozatunk fejezeteiben és nemrég az Inktober kihívás minden napján.

9_penshow.jpg

És ahogy ez lenni szokott, ha az ember jól érzi magát, gyorsan el is repült ez a pár óra. Amellett, hogy kipróbálhattunk számos, akár önmagában is művészeti alkotásnak tekinthető íróeszközt, sok érdekes történettel találkozhattunk - ki gondolná, hogy egy repülőgéptervező mérnök kikapcsolódásként alkalmasint titánból esztergál tollakat? - és rengeteg inspiráló élményt gyűjtöttünk be az esemény során.

A tanulság pedig talán annyi - amellett, hogy kézzel írni bármikor jó és lélekemelő időtöltés, sőt, akár aktív meditációnak is felfogható - hogy az írószerek, a kézműves tollak világában a jelek szerint a gyakorlati és praktikus szempontoknak éppúgy szerepük van, mint trendeknek vagy a presztízsértéknek. A minőségi termékeknek pedig helyük van akkor is, ha rajzoláshoz, napi rendszerességű kézíráshoz, jeles napra való ajándékozásra keres valaki eszközt, meg akkor is, ha egy különösen szép darab a vitrinbe kerül egy értékes gyűjtemény részeként.

Az idei Hungary Pen Show igazán szép hagyományt indított el az idei első eseménnyel, és ha minden igaz, a folytatásra nem is kell túl sokat várnunk: az írószerek világa iránt érdeklődők már most írják fel a naptárba 2024. november 9.-ét! Természetesen kézzel, egy szép, vagy szívüknek kedves tollal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2918257601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása