Színes Ötletek

a kézügyes blog

Vakációs ötletek gyerekekkel - Próbáljuk ki a hagyományos nemezelést!

blog_cimlapkep_0_7.jpg

Nemrég egy néhány hétig tartó betegséggel terhelt időszak során - mint ilyenkor általában - előkerült a kreatív kelléktár, hogy a kényszerű óvodai szünet alatt a sok mese, szabad- és beltéri játék mellett a kézügyeskedést is bevessük a közös időtöltéshez. Ha úgy gondolnátok, hasonló korú kicsikkel nem éppen a nemezelés az, amit érdemes kipróbálnotok, mindenképpen olvassatok tovább! A folytatásban nemcsak saját beszámolónkat, de B. Szilágyi Edit, a több ezer éves titkokat rejtő Varázs Padlás megálmodójának szakmai segítségét is megtaláljátok, ami alapján mi is dolgoztunk. Elkészült virágainkból került néhány az évszakasztal mesebirodalmába és még az egyszerű hímzőrámából korábban készített tavaszi ajtódíszünket is aktualizáltuk!

Edit Varázs Padlása - ahogy a bejáratánál is olvashatjuk - nem csupán egy kézműves műhely. Megismerkedhetünk a nemezzel, a több ezer éves technikával készített textillel, ami ruhák, lábbelik, szőnyegek, különféle kiegészítők mellett természetes alapanyagú játékok, bábok, mesemondó készletek alapanyaga is lehet. Kiváló minőségű gyapjúból készült alkotásai között a manókunyhó és a palota éppúgy felbukkan, mint a csodálatos táltos paripa, vagy a különleges fantáziavilágba kalauzoló társasjáték. A Padlásmoziban ízelítőt kaphatunk abból, hogyan születik ez a csodavilág Edit kezei között hagyományos forró vizes nemezeléssel, de hangosmeséket, DIY videókat, versek és mesék nemezfigurákkal életre keltett változatait is megtalálhatjuk. Ezen szálon érkeztünk el a mai témánkhoz: az Alkoss a padláson! sorozat nemezvirágait készítettük el hároméves kislányunkkal közösen.

 Amire szükségünk volt: 

  • bundagyapjú
  • buborékos fólia 
  • törölköző
  • egy tál meleg víz
  • szappan

Edit útmutatása nagyon jól követhető, ezek az egyszerű virágok pedig biztos sikerélménnyel kecsegtetnek, szóval vágjatok bele nyugodtan akkor is, ha először próbálkoztok a vizes nemezeléssel! Nekünk az első virág kicsit vékonykára sikerült, ezért a következőknél törekedtünk arra, hogy a körforma kialakításánál a gyapjú vastagsága is olyan legyen, ahogy a videóban látszik. 

3_226.jpg

Az előkészítéshez kellhetnek ugyan a felnőtt kezek, de a színek összeválogatása, a simogatás, dörzsölés, gyúrás már mind-mind olyan tevékenység, amit a kicsik is nagy örömmel végeznek el. Ha pedig nagyobbak is vannak a családban, bármikor közös nemezelőműhellyé alakulhat a konyha, vagy a szoba sarka, ahol dolgoztok. Nyáron a kertben is nagyszerű elfoglaltság lehet, úgy még a víz lecsorgása sem jelenthet gondot.  Lehet, hogy a legnagyobb kihívást nálatok is az jelenti majd, hogy a szappanos-vizes részről továbbléptessétek a gyerekeket, mert az aztán az igazán jó móka!

5_205.jpg

Még hogy móka, de a vizes nemezelés nagyon jó szenzoros fejlesztőjáték is egyben, hisz a szem-kéz koordináción, finommotorikán, figyelmen, fantázián túl fejleszti a tapintási érzékelést is. Ahhoz, hogy megtudjuk, ez mit jelent a gyakorlatban, Edit szavait idézzük:

A száraz és finom gyapjú érintése, csípése, a vizes simogatás, az erőteljes gyúrás mind más érzést keltenek, és a fázisokhoz kapcsolódó különféle tevékenységek is más-más izomerőt igényelnek. A gyerekek kitapasztalhatják, hogy a száraz gyapjúhoz leheletfinoman kell nyúlniuk, különben hamar összecsomósodik. A vizes-szappanos simogatásnál egészen gyengéden érintjük a nemezt, míg később pont arra van szükség, hogy minél nagyobb erőt fejtsünk ki.

Első körben petúniákat készítettünk, de a tulipánokra is sor kerül majd hamarosan. Azt, hogy milyen csodásan szabad a gyermeki fantázia, jól példázza, hogy kislányunk egy mozdulattal tavirózsává változtatta saját készítésű, rózsaszínű kedvencét. 

6_172.jpg

Mi eközben a türkiz változatokból öltöztettük újra tavaszi ajtódíszünket. Ehhez meghagytuk az újrahasznosított makraméfonalból hímzőrámára készített díszítést, csak a pergő barkaágakat cseréltük le a gyapjúvirágokra.

7_148.jpg

Tartsatok velünk itt, illetve a Facebookon és az Instagramon, hogy a következő kézügyesötletről se maradjatok le!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7418155832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása