Színes Ötletek

a kézügyes blog

Hogyan készítsünk levendulabuzogányt friss levendulából?

0_132.jpg

Itt a levendulaszüret ideje! A kertekben már gyönyörködhetünk az egyik legnépszerűbb gyógynövény csodás virágaiban és élvezhetjük semmivel nem keverhető, nyugtató illatát. A „szedd magad!” levendulaszüretek kiegészítéseként a lepárlás bemutatásától a kézműves vásárokon át a levendulafesztiválig sokféle színes program vár mindenkit az ország több pontján egészen augusztus végéig, és akár ezek bármelyikén, akár otthon a kiskertben szert tehettek egy csokor illatos virágra, aminek egyik népszerű felhasználási módja a levendulabuzogány készítése. A látványos dekoráció elkészítése nemcsak remek kézügyes elfoglaltság, de hasznos is: a szárak és a szalag által körbezárt virágok tovább megőrzik illatukat és akkor sem peregnek, amikor már kiszáradtak. Sokféle változat létezik, közülük a legegyszerűbbet mutatjuk be a folytatásban!

how-to-plant-a-beautiful-lavender-hedge-in-your-garden-17.jpg

Fontos, hogy a buzogányt friss levendulából kössétek, aminek rugalmas szára hajlítható, nem törik el, és a virágok sem peregnek túl intenzíven róla, még ha egy-kettő le is esik munka közben. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet ahhoz, hogy a legjobb minőségben takaríthassátok be a növényeket:

  • Ha tehetitek, reggel szedjétek le a levendulát, miután a harmat felszáradt!
  • A lehető leghosszabb, minimum 30 cm-es szárral együtt vágjátok le!
  • Olyat válasszatok, amin a virágok nem nyíltak még ki túlságosan!

Vastagabb szárú növényekből elég kevesebb, akár csak 9 szál, vékonyabból többre - 15-21 darabra - lesz szükség, a lényeg, hogy számuk páratlan legyen. 

3_224.jpg

Hozzávalók a levendulabuzogány elkészítéséhez:

  • frissen szedett levendula 
  • 1,5 méter 6 mm-es szalag
  • cérna
  • olló
  • fogpiszkáló vagy horgolótű

2_234.jpg

Előkészítés

Vágjuk le az összes levelet a szárról, majd rendezzük egységes csokorba a virágokat, miután meggyőződtünk róla, hogy nem maradt rajtuk semmi nedvesség! Kössük össze őket egy cérnával vagy éppen egy szilikon hajgumival, ha az van kéznél!

4_210.jpg

Csokorkötés

A szalaggal most már könnyedén átköthetjük csokrot. Zárjuk le egy egyszerű csomóval úgy, hogy a szalag egyik végét nagyjából 30 centiméteresre hagyjuk, az összes többi pedig maradjon a másikra - ezt használjuk majd a fonáshoz! A következő lépés buzogányforma kialakítása: fordítsuk fejjel lefelé a köteget, tartsuk a virágokat finoman a kezünkben, majd csípjük össze a köteget ott, ahol meg van kötve! Ezután óvatosan hajlítsuk le az egyes szárakat a virágfejek körül! 

TIPP! Hogy ne törjenek el, körömmel egy picit betörhetjük a szárat, és csak ezután hajlítsuk vissza! 

5_203.jpg

Fonás

Amikor az összes virágot körbebefogták a szárak, húzzuk ki a szalag hosszú végét, a rövidebbet pedig hagyjuk belül! Kezdjük el fonni a szalagot sorban a szárak alatt és fölött, miközben folyamatosan, óvatosan szorosra húzzuk! 

how-to-make-a-lavender-wand-from-fresh-lavender-06_1.jpg

Ebben a folyamatban a legnagyobb kihívást a fonás első két sora jelenti, de minél többet gyakoroljuk, annál szebb lesz a végeredmény! Arra figyeljünk, hogy a második sorban azon szárak alá kell fonnunk a szalagot, amelyeknél az első sorban felül maradt - és fordítva. Addig folytassuk, amíg az összes virágot be nem fedtük. A fogpiszkáló segítségével visszatolhatjuk a kilógó virágokat és eligazíthatjuk a szalagot. Ezután tekerjük a buzogány nyakára és kössünk rá csomót vagy masnit, a felesleget pedig vágjuk le!

how-to-make-a-lavender-wand-from-fresh-lavender-11.jpg

TIPP! Miután a levendulabuzogány néhány hétig száradt, azt tapasztalhatjuk, hogy összezsugorodik, emiatt pedig meglazulhat a szalag. Ha így jártunk, felülről kezdve, sorról sorra haladva húzzuk meg a szalagot, majd kössük újra a nyakánál.

A levendulabuzogány sok évig eláll, de ha az illata már kevésbé intenzív, nyomjuk össze vagy dörzsöljük meg a tenyerünkben a fejet!

Nem maradt más hátra, mint hogy elhelyezzük egy vázában otthonunk díszeként, netán beakasszuk a szekrénybe ruháink illatosítására és a molyok távoltartására, de kedveskedhetünk vele szeretteinknek is, hiszen ajándéknak sem utolsó!

how-to-make-a-lavender-wand-from-fresh-lavender-17.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következő ötletről se maradjatok le! 

A képek forrása: craftinvaders.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7318153756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása