Színes Ötletek

a kézügyes blog

Néhány a több mint 2200 programból - Szubjektív ajánló az idei Művészetek Völgyére

mv_vasar_1.jpg

Hogy stílszerűek legyünk egy nagyrészt családi programokra fókuszáló cikkben, már nem kell túl sokat aludni, hogy kezdetét vegye a 32. Művészetek Völgye, hiszen július 21-án, pénteken indul, és egészen a hónap utolsó napjáig tart majd az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, ahol több mint 2200 program várja majd a látogatókat. Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend utcái, udvarai új és megújult zenei helyszíneknek, rengeteg koncertnek, színházi, irodalmi produkciónak, gyerekprogramnak, kiállításnak és kreatív foglalkozásnak adnak majd helyet a 10 nap során, melyek közül ajánlunk is néhányat a folytatásban.

Ahogy tavalyi beszámolónkban olvashattátok, a Színes Ötletek stábjának egyik kedvenc nyári eseménye a Művészetek Völgye, aminek oka könnyen kitalálható: a fesztivál voltaképpen egésznapos programkavalkádot és feltöltődési lehetőséget kínál akkor is, ha kisgyerekkel érkezünk, és egyfajta aktívan eltöltött családi nyaralásként tekintünk az itt töltött időre. A Káli-medence, vagy ahogy sokan nevezik, a magyar Toszkána egyébként is az ország egyik legszebb vidéke, ahol mindig találhatunk gyönyörű, látnivalókban, rácsodálkozásra váró településekben gazdag túraútvonalakat, ráadásul a Balaton közelsége okán bármikor beiktathatunk egy fürdőzős napot is, de akkor sincs esélyünk unatkozni, ha végig a fesztivál által kínált programokból válogatunk.    

Hagyományok Háza - Fűz Népi Játéktér

A Fűz Népi Játéktéren gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatják a számukra kedves játékokat, hiszen itt bárki pöröghet, foroghat, egyensúlyozhat, tornyot, várat építhet. A fából készült és vesszőből fonott játékokat Kovács Zoltán kosárfonó, népi iparművész álmodta meg és készítette el. Az árnyas-bokros udvar játékra és pihenésre egyaránt lehetőséget biztosít. A gyerekeket kosaras népi körhinták röpítik a régebbi korok vásárainak hangulatába, amelyet akár a szülők is hajhatnak. Az udvarba belépve a Hangszer Barkácsda kézműves asztala fogadja a látogatókat, ahol önállóan szárdudát készíthetünk magunknak. Némi fűrészelés, reszelés, csiszolás, és kötözés után már fújhatjuk is, akár minden nap a fesztivál ideje alatt, 11 és 19 óra között. Délben szieszta előtti dúdoló, ringató zene vagy épp a Folkudvar fellépői által felolvasott mese várja a látogatókat.

Kreatív családi programok a Diabelli Művészeti és Oktatási Alapítvány szervezésében

Azoknak, akik valóban tartalmas közös időtöltésre vágynak, bátran ajánljuk idén a Diabelli Alapítvány programjait Kapolcson. A fesztivál ideje alatt minden nap, 10 és 14, illetve 15 és 19 óra között számtalan érdekes előadás és foglalkozás vár kicsikre és nagyokra egyaránt, az alapítvány munkatársai, természettudományos oktatók, művésztanárok szervezésében és vezetésével. Képzőművészeti gyerekfoglalkozások, naponta más technikával és feladatokkal, hangtálas meditáció, zene- és művészetterápia, külső és belső önarckép készítése vakrajzolással, pszichofizika, és még rengeteg érdekes elfoglaltság az egész család számára. Aki nem csak kikapcsolódni szeretne, de szívesen tanulna új dolgokat az alkotás, a lélek és a családi kapcsolatok kölcsönhatásairól, mindenképpen ejtse útba a helyszínt!

Egyszülős Központ - Filmio Mozgó Pajta

Az Egyszülős Központ a megnyitása óta eltelt öt évben több mint 28 ezer egyszülős családnak nyújtott segítséget - elvált, özvegyen maradt, egyedül gyereket vállaló vagy örökbefogadó, magukra maradt szülőknek és a gyerekeiknek. Emellett a Művészetek Völgyének egyik olyan helyszínét is szervezik, amit bármikor felkereshetnek mindazok, akik gyerekekkel érkeznek a fesztiválra. A 10 nap során folyamatosan, voltaképpen reggeltől estig zajlanak majd a Kézműves Varázslat foglalkozások, emellett a Völgy egyik legrendhagyóbb családi programjaként minden nap a magyar zenei és művészeti élet más és más jeles szereplője mondja el kedvenc meséjét a közönségnek: idén Beck Zaza, Sebő Ferenc, Vecsei H. Miklós, Ferenczi György, Lackfi János, Varró Dániel, Hobo és Gryllus Vilmos vállalták a mesélő szerepét, mindegyik alkalom maradandó élménynek ígérkezik.  

Kaláka Versudvar

A jövőre alakulásának ötvenötödik (!) évfordulóját ünneplő Kaláka Együttes tagjai által szerkesztett programokat bemutató Kaláka Versudvar ideális hely mindazok számára, akik A zenekar tagjai által összeállított program része a több világzenei és népzenei koncert, versfeldolgozó est, többek között olyan vendégművészek közreműködésével, mint Wolf Kati, Lackfi János, Máté Gábor, a Rutkai Bori Banda, vagy a Sebő Együttes. A Művészetek Völgyének mind a 10 napján egymást érik majd a koncertek a legnépszerűbb gyerekdalokkal Tengerecki Páltól a jégtáblán reszkető rozmárig, és persze idén is lesz Zenés versimpró, vagy kerekítő mondókás móka, minden korosztály nagy örömére.

Ami az előző beszámolóból kimaradt: A kapolcsi Quint kapitány vidám története

1140-jaws-robert-shaw.jpg

A tavalyi Művészetek Völgyének egyik legmaradandóbb élménye nem a programokhoz kapcsolódott. Egyik este a Völgy Camping szabadtéri közösségi terében vacsorához készülődtünk, és mivel az esti órák ellenére még mindig izzasztó volt a hőség, félmeztelenül ültem az asztalhoz. Pár perc múlva arra lettem figyelmes, hogy az asztalnál átellenben ülő fiatalember nem bírja levenni a szemét a mellkasomról, és arról a körülbelül 12 centiméteres, még elég frissen összevarrott forradásról, amit pár héttel korábban szereztem egy szerencsés kimenetelű láncfűrészes balesetben. Egy idő után megszólított:

  • Ne haragudj, nem akarok indiszkrét lenni, és ne is válaszolj, ha érzékeny a téma, de… hogyan szerezted ezt a sebhelyet?

Mivel szellemi értelemben sok szempontból a Monty Python Repülő Cirkusza sorozaton nőttem fel, sosem szalasztok el lehetőséget arra, hogy komoly kérdésre valami teljesen légből kapott hülyeséget válaszoljak. Megpróbáltam tehát a rendelkezésre álló idő alatt a lehető legjobban felidézni a Cápa Quint kapitányát alakító Robert Shaw arckifejezését, illetve Szersén Gyula hanghordozását a klasszikus magyar szinkronból, majd így feleltem:

  • Cápavadász vagyok.

Persze nem sokáig bírtam ki, hogy ne röhögjem el az ezt követő, döbbent farkasszemezést, de az a pár szótlan, meglepett, közös nevetésben feloldódó másodperc megérte az erőfeszítést. Azóta is jó szívvel, mosolyogva gondolok vissza erre az epizódra, és arra a fiatal fesztiválozóra, aki a kérdést feltette. Minden jót neked, akárhol is vagy most!

(Kovács Attila, Színes Ötletek szerkesztő)

Művészetek Zöldje

Ugyan hárfakoncert nem lesz Sofonia Machado Calhosa bárónő előadásában, kedves kuzin, a „Mi mindenre jó a köles?” mottója idén megvalósul, hiszen a fesztivál három napján is a növény gasztronómiai vonatkozásai kerülnek fókuszba a Művészetek Zöldje helyszínén egy formabontó receptgyűjtés keretében. De persze ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a Pannon Egyetem Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratórium és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület vezetésével több zöld szervezet is változatos programokkal, előadásokkal, túrákkal, játékokkal várja a környezeti nevelés és fenntarthatóság témakörében érdeklődő 0-99 éves látogatókat a kapolcsi Faluházban.

Természetesen a most felsoroltakon kívül is rengeteg érdekes programot tartogat a 32. Művészetek Völgye fesztivál, további információkért olvassátok el korábbi ajánlóinkat, vagy keressétek a rendezvény weboldalát és közösségi felületeit!   

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8118152192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása