Színes Ötletek

a kézügyes blog

Tavaszköszöntő gyertyaöntés természetes alapanyagokból

0_124.jpg

Amint az időjárás engedi, már indulunk is a szabadba, hogy élvezzük a tavasz első igazán napsütötte pillanatait. Szerencsére már a nappalok is hosszabbak, így a játék vagy a munka végeztével szívesen pihenünk meg a teraszon, ahonnan gyönyörködhetünk virágba borult barackfánk szépségében, és megfigyelhetjük az ágak között szorgoskodó méhecskéket. Következő DIY témánk több ponton is kapcsolódik ehhez az élményhez. Saját öntésű pohárgyertyákat készítettünk vidám, tavaszi hangulatú színösszeállításban, amikhez csupa újrahasznosított, újrahasznosítható és természetes alapanyagot használtunk fel a viasztól a lencérnán keresztül a fakanócig. A folytatásban mutatjuk hogyan, és persze az is kiderül, mi köze mindennek a méhekhez.

A repceviaszt először karácsony előtt próbáltuk ki, akkor ásványokkal párosítottuk ezt a természetes összetételű, lebomló alapanyagot, amit ezután is szívesen használunk majd gyertyaöntős projektjeinkhez. Az ötlet más alkalmakra is jól jöhet ajándék gyanánt - gondoljunk akár a közelgő anyák napjára! 

20221214_181226.jpg

"A repce Európában is termő megújuló alapanyagforrás, ráadásul virágpora a méhek számára is kitűnő táplálékot jelent - és akkor még nem is szóltunk a repcemézről! - , így viaszként, azaz a repceolaj hidrogénezett formájában való felhasználása hatékony és környezetbarát. A repceviasz prémium minőségű, vegán növényi viasz, ami nem tartalmaz mérgező vagy állati eredetű összetevőket és kőolajszármazékokat sem. Könnyen és teljesen lebomlik, így a már feleslegessé vált repceviasz komposztálható. Kevesebb korommal és füsttel ég, jó az illatmegtartó képessége, az égési ideje pedig hosszabb, így remek alternatívát jelent a paraffin gyertyák helyett." 

A repceviasz anyaga jóval lágyabb, ezért kizárólag pohárgyertya öntésére alkalmas, gyertyaöntő formákkal létrehozható tömbgyertyát nem tudunk belőle készíteni. A tavaszi verziók elkészítéséhez is kisméretű üvegeket válogattunk a kamra polcáról és kipróbáltunk egy újdonságot, amivel különlegessé tehetjük a gyertyáinkat, ez pedig nem más, mint a fa kanóc. A pamut kanóchoz képest kicsit több idő kell a meggyújtásához, ezért öngyújtót vagy hosszú szárú gyufát használjunk hozzá! Égetéskor ropogó fa hangot ad, mintha csak egy kandalló mellett üldögélnénk - úgy gondoltuk, ezzel a tulajdonságával a teraszos időtöltésünkhöz nagyon jól fog passzolni. A díszítéshez is természetes, lenből készült hímzőfonalat választottunk, ami megannyi csodás, növényi alapú festékanyagokkal előállított színben kapható.

10_93.jpg

9_101.jpg



Amire szükségünk volt:

1. lépés

Vízfürdőben teljesen megolvasztottuk a repceviaszt. Ha szeretnétek, ennél a fázisnál illatosíthatjátok és színezhetitek is a gyertyát. Mi most ezeket a lépéseket kihagytuk, de a nyári változathoz már kinéztük a citromfüves illóolajat!

1_234.jpg

2. lépés

Amíg a viasz olvad - vagy akár az öntés után -, díszíthetjük az üvegeket. A sokféle technika közül most egy klasszikus kedvencet, a jól ismert körbetekerős módszert alkalmaztuk. A fonalat - vagy bármilyen spárgát, zsinórt, raffiát, cérnát - a ragasztóval vékonyan bevont felületen szoros sorokban tekerjük addig, míg a kívánt mintát kialakítjuk a választott színekből. Persze az egyszínű vagy a csak egy sávban díszített üveg is nagyon szépen mutat. Ehhez a művelethez azért választottuk a PVAC ragasztót, mert üvegen is használható és teljesen átlátszóra szárad, így a viszonylag vékony szálú fonallal is könnyedén dolgozhattunk, nem kellett törődnünk az esetleges elfolyással. Miután ezzel a fázissal elkészültünk, úgy éreztük, valami még hiányzik, ezért a maradék fonalból bojtot készítettünk, mellé pedig néhány fából készült gyöngyöt is fűztünk, majd az üvegre akasztottuk.

3. lépés

A teljesen folyékony viaszt hagytuk egy kicsit visszahűlni, addig elhelyeztük a kanócot. A fakanóccal hasonlóan jártunk el, mint a hagyományos társával: beletettük a talpába, amit ezután egy csepp viasszal rögzítettünk az üveg alján. Ha öntéskor elmozdulna, fogjuk a kanócot két-két hurkapálca közé, hogy egyenes maradjon!

3_214.jpg

4. lépés

A még folyékony viaszt a formákba öntöttük, és hűvös helyen hagytuk egészen megdermedni. A kanócot ezután is levághatjuk, de ha előre tudjuk, meddig töltjük meg az üvegeket, érdemes előre méretre szabni, mivel a fa nehezebben vágható, mint a pamut, pláne, ha az üveg szája is akadályozza a mozdulatot.

4_201.jpg

6_161.jpg

5_194.jpg

8_125.jpg

Ha tetszik az ötlet, próbáljátok ki ti is! Tartsatok velünk itt, Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr718082716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása