Színes Ötletek

a kézügyes blog

Gyertyaöntés környezetbarát alapanyagokból - Repceviasz, befőttes üvegek és ásványok

gyertya_00.jpg

Karácsonyi ajándékötleteink sorában nemrég szappanöntéssel foglalkoztunk, mára pedig egy, az eljárás tekintetében nagyon hasonló technikát hoztunk, amivel szintén egyedi és saját kezűleg készített ajándékokat hozhattok létre. Ez nem más, mint a gyertyaöntés, amit most természetes összetételű, lebomló repceviasz és a kamra polcáról elővett üvegeink felhasználásával próbáltunk ki. Gyertyáinkat azzal tettük különlegessé, hogy színezés helyett ásványokkal díszítettük őket. A folytatásban lépésről lépére mutatjuk a tennivalókat.

Amire szükségünk volt:

gyertya_01.jpg

A repce Európában is termő megújuló alapanyagforrás, nem mellesleg a méhek megerősítését is szolgálja, így viaszként - azaz a repceolaj hidrogénezett formájában - való felhasználása hatékony és környezetbarát. A repceviasz egy prémium minőségű, vegán növényi viasz, ami nem tartalmaz mérgező vagy állati eredetű összetevőket és kőolajszármazékokat sem. Könnyen és teljesen lebomlik, így a már feleslegessé vált repceviasz komposztálható. Kevesebb korommal és füsttel ég, jó az illatmegtartó képessége, az égési ideje pedig hosszabb, így remek alternatívát jelent a paraffin gyertyák helyett. 

Fontos! Bár a repceviasz égési viselkedése megegyezik a paraffin alapú gyertyaviasszal, anyaga jóval lágyabb, ezért kizárólag pohárgyertya öntésére alkalmas, gyertyaöntő formákkal létrehozható tömbgyertyát nem tudunk belőle készíteni. 

1. lépés

Vízfürdőben olvasszuk fel teljesen a repceviaszt! Ha szeretnénk, ennél a fázisnál illatosíthatjuk és színezhetjük is a gyertyát. Mi végül levendula illóolajat használtunk, hogy "wellness ajándékcsomagjainkba" kerülő gyertyáink passzoljanak a korábban készített szappanokhoz, de az igazán karácsonyi fahéjas naranccsal is vannak terveink.

gyertya_02.jpg

2. lépés

A teljesen folyékony viaszt hagyjuk egy kicsit visszahűlni, addig elvégezhetjük a következő feladatot. A kanócok talpát mártsuk a viaszba, és tegyük rögtön az üvegek aljára, így rögzítve őket. Fogjuk a kanócok végét két-két hurkapálca közé, hogy egyenesek maradjanak, miközben rájuk öntjük a lágy viaszt! Ha szükséges, össze is gumizhatjuk vagy celluxozhatjuk őket. 

gyertya_03.jpg

3. lépés

Öntsük a még folyékony viaszt a formákba! Ha ásványokat is terveztünk a gyertyákba, egy centiméterrel alacsonyabbra öntsük a viaszt, mint ahol a tetejét tervezzük. Várjuk meg, míg megdermed az első adag, majd helyezzük el a köveket, és óvatosan öntsünk közéjük  - a közben újramelegített - viaszból! 

gyertya_04.jpg

A választásunk az ametisztre esett, ami az egyik legnépszerűbb és legerősebb hatású kő. Az ásványterápiával foglalkozók számos jótékony hatást tulajdonítanak neki, például javítja az agy koncentrációképességét és a hormonegyensúlyt, enyhíti a fájdalmat, segíti az immunrendszert, hatékonyan oldja a stresszt, nyugtató hatású és kiegyensúlyozottá teszi viselőjét. Akárcsak a levendula, hozzájárul a nyugodt, pihentető alváshoz, így párosuk ideális az esti ellazuláshoz - amihez egyébként a gyertyafény önmagában is sokat hozzátesz a téli estéken. 

4. lépés

Ha megdermedt a viasz, vágjuk le a felesleges kanócot, és díszítsük az üvegeket, ahogy szeretnénk!

gyertya_05.jpg

 A színeket, illatokat és ásványokat akár kombinálhatjátok is kedvetek szerint! 

Ha tetszett a cikk, tartsatok velünk itt, Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le! Hamarosan induló játékunkban a gyertyaöntéshez is nyerhettek alapkészletet, aminek a segítségével ti is elkészíthetitek saját pohárgyertyáitokat. Ha a fa alá már nem is ér oda a csomag, a lassabban telő téli estéken biztosan remek kikapcsolódást jelent majd az elkészítésük, a gyertyafénynél töltött percekről nem is beszélve.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3418003034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása