Színes Ötletek

a kézügyes blog

Híres medvék, 1. rész - Idén 65 esztendős Maci Laci

yogi_bear_cimlap.jpg

Maci Laci - eredeti nevén Yogi Bear - 1958-ban tűnt fel a Hanna-Barbera stúdió Foxi Maxi sorozatának mellékszereplőjeként. A figurát Ed Benedict, a korszak egyik legfoglalkoztatottabb animátora tervezte. Ő volt az első olyan, úgynevezett „breakout karakter” a rajzfilmek történetében, aki még a főszereplőnél is nagyobb népszerűségre tett szert, így három évvel később már saját sorozatot kapott. További érdekességek a folytatásban.

Az első, angolul The Yogi Bear Show címen futó Maci Laci-széria, melynek magyar szövegét a Frédi és Bénihez hasonlóan Romhányi József szedte rímekbe, két évadot ért meg, amit számos hasonló sorozat - Maci Laci és barátai, Maci Laci és a nagy csapat – és több egész estés rajzfilm követett, majd 2010-ben egy élőszereplős film is készült. A karakter személyisége számos utalást és analógiát rejt. A piknikkosarak kifosztása az Észak-Amerikában gyakori feketemedvék közismert szokása, gesztusait pedig - a Hanna-Barberánál nem szokatlan módon - létező személyről, a hatvanas évek legendás komikusáról, Art Carney-ról mintázták. Maci Laci eredeti neve pedig nem véletlenül emlékeztetett egy bizonyos Yogi Berra nevű, vicces aranyköpéseiről is ismert baseballjátékosra, aki akkoriban kis túlzással olyan ismert név volt az Egyesült Államokban, mint manapság mondjuk Christiano Ronaldo, vagy bármelyik vele egy ligában játszó labdarúgó. Maci Laci és barátai jelenleg a most is futó Jellystone! című sorozat epizódjaiban tűnnek fel.

Ugyanakkor, mivel tengerentúli rajzfilmekről van szó, nem túl valószínű, hogy ő bújik majd elő a barlangjából csütörtökön - ennek okairól kapcsolódó érdekességeket összegyűjtő cikkünkben is olvashattok. És egy kis kitérő a végére. Akik látták a Bud Spencer és Terence Hill páros Bűnvadászok című filmjét, biztosan tudják, hogy a behemót főhőst a büfében játszódó pofozkodós jelenet elején „Kezeket fel, jógi!” felkiáltással próbálja sarokba szorítani az egyik kisstílű bandavezér, legalábbis a magyar változatban. És bár lehet, hogy a korbácsot lóbáló huligán az eredeti forgatókönyv szerint is jógamesternek nézi Wilbur Walsht, mégis valószínűbb, hogy itt egy fordítási bakiról van szó, és igazából Maci Lacihoz hasonlította őt a fizikai hasonlóságok okán.

Hamarosan innen folytatjuk a Színes Medvehetet!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5718038824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása