Színes Ötletek

a kézügyes blog

Látványos erő, érzékeny biológia, ártatlan báj - Creativeworld Trends 2023
Rivaldafényben a kézművesség

hobby-handicrafts-12.jpg

Február 4 és 7 között ismét Creativeworld kiállítás és vásár Frankfurtban! A rendezvény Creativeworld Trends 2023 bemutatója sokoldalú, spontán, gondtalan és mindenekelőtt színpompás kreativitással kecsegteti a látogatókat, hogy ötletekkel szolgáljon a hobbiművész-, barkács- és művészkellék piac iránt résztvevőinek, legyenek azok a területen dolgozó szakemberek, vagy a termékek vásárlói. Aki kíváncsi a legújabb kreatív termékek, anyagok és technikák sokféleségére, valamint az idei év három kiemelt témakörére, semmiképp ne hagyja ki az esemény egyik legizgalmasabb részét! További tudnivalók a folytatásban! 

bora.herke.palmisano stíluskutató iroda a Messe Frankfurt megbízásából a „rivaldafényben a kézművesség” jelmondat jegyében fenntarthatósági ötletek széles tárházát vonultatja fel, ráhangolódásként az idei kiállításra, hogy friss inspirációkkal szolgáljon mindazoknak, akik szeretnének a meglévőből újat teremteni és ezzel biztosítani a fenntarthatóságot a fogyasztásban is. Ebben nagyon fontos szerepet kapnak a kreatív anyagok és termékek. A mixed media technikának köszönhetően az anyagokat az eredeti rendeltetésükről eltérően hasznosítják, átfogalmazzák és továbbfejlesztik.

Claudia Herke, az iroda egyik alapítója a következőket mondta a témával kapcsolatban:

„Amilyen időket élünk, szükségünk is van a pozitív energiára, a sok új ötletre és inspirációra. Az erőforrások szűkössége miatt nem mehetnek tovább a dolgok ugyanúgy, mint korábban. Ezért meghatározó a fenntarthatóság a mindennapi élet minden területén, ezért tükröződik hatványozottan a kreatív ágazatokban. A kutatásból világosan kiderül, hogy válságos időkben az emberek újra felfedezik a hobbijaikat, visszatérnek a kétkezi munkához és az alkotáshoz. Éppen emiatt nagy érdeklődés mutatkozik az ismertetők és útmutatók iránt, hiszen temérdek információra van szükség a legkülönbözőbb kreatív témákról. A Creativeworld Trends 2023 az így feltárt újdonságokat és irányzatokat foglalja össze, hogy a szakmabelieknek világos áttekintést nyújtsunk arról, mi az, ami nem hiányozhat a következő kreatív szezonban, mi az, ami kiváltja a kézügyeskedők érdeklődését." 

Minden művészeti tevékenység eredője, hogy örömet okoz a saját elgondolásokat megvalósító, kétkezi munka, legyen az kötés, horgolás, varrás, festés, rajzolás, illusztráció. A színek kifejezőereje, a véletlen megidézése vagy a biológiai ihletésű dizájn világában végeláthatatlannak tűnik az anyagok, technikák és kreatív ötletek sokasága. .A kutatás három, a 2023-as hobbi- és barkácsszezont meghatározó irányzatot talált, melyek fantázianeve az „illustrative power”, a „sensitive biology” és az „innocent charm” lett.

illustrative power: Intenzív, spontán és megkerülhetetlen
 illustrative-rgb-crw--pressecollage-2023.jpg

Az illustrative power trendtémát a színek erőteljes használata és az illusztrálás határozza meg. Az élénk, plakátszerű színek, nyomatok és minták energiát sugároznak, átfedik és ezzel újrafogalmazzák a meglévő dekorációt. Az alkotók, olyan technikákkal, mint az eredendően a zene világából ismert mash-up, a darabokat másként keverik össze, hogy újat kreáljanak. A létező világ és a fantázia egyvelege gondoskodik a spontán alkotásokról, melyben a tudatosan szerepet kap a véletlen. Ebből fakadóan a látványos erő eléréshez némi bátorságra is szükségünk van, hiszen nem csak a biztos sikerre utazók sajátja az olyan technikák alkalmazása, amelynek előre még nem ismerhetjük az eredményét.

A kellően érzékeny kézmozgású és igényes művészeknek például a japán szuminagasi technika - szó szerinti fordításban "lebegő tinta", magyarul márványozás - jelent igazi kihívást, melynek eredeti változatában többféle színű tintát és ökörepét használnak arra, hogy absztrakt mintákat készítsenek egy vízfelületen, amit aztán papírral itatnak fel. Ezen kívül a mindenkor közkedvelt kézírás is szintet lépett: a tipográfia ma már meghódította a térbeli dimenziót. Színes kartonokkal, rafinált vágásmintákkal a betűtípusok művészi jelleget öltenek. A monogramokat és iniciálékat a legfrissebb trendek mentén a készítők erős kontrasztokkal, intarziakötéssel dolgozzák be a valóban egyedi ajándékok elkészítéséhez.

sensitive biology: Lágy, körültekintő és a természetből kiindulva szárnyal

sensitive-rgb-crw-pressecollage-2023.jpg

A rovarok mikroszkóp alatt szemlélt csodálatos világa jelenti a kiindulási pontot a sensitive biology trendnél. Az irányzat alkotói szárnyas ízeltlábúak világából származó absztrakt motívumokat használnak, filigrán és kifinomult műveik struktúráit a rovarszárnyak finom erezete, sejtjei és mezői inspirálják. A pillangók például tökéletes mintaként szolgálnak a mesteri domborművekhez, tollak és lágy papírok segítségével igényes üdvözlőlapokat készíthetünk, és ha ügyességünk megengedi, szitakötők, szarvasbogarak, méhek által inspirált motívumokat készíthetünk metszeteket. A motívumvilágot kellő finomsággal közvetítő anyagok, fonalak, szalagok, huzalok és gyöngyök segítségével kifinomult formákat hozhatunk létre horgolt, kötött vagy fonott kivitelben, melyek ugyanúgy megjelenhetnek dísztárgyakon, táskákon, kiegészítőkön, fal- és asztaldíszeken. Ebben változatlanul komoly szerepe van a makraménak, főként a dekoratív célú kiegészítők és ruhadarabok esetén.

innocent charm: Gondtalan, virágzó, magabiztosan tündöklő

innocent-rgb-crw-pressecollage-2023.jpg

Az innocent charm motívumai és színvilága a kissé naiv és egyben gyermeki vonalat képviselik. A mindennapok humoros oldalát a megragadhatjuk a „charming paperworks” kreatív technikával, ami lehetővé teszi, hogy szabadon és kötetlen módon készítsünk leveleket, virágokat, növényeket, sőt akár zöldséget is színezett papírból készíteni. A népművészetet idézik a hagyományos húsvéti, karácsonyi és születésnapi lengyel hagyomány szerint készített, úgynevezett pajaki lámpák. A tarka csillárok a folklór szerint szerencsét és jó egészséget hoznak, a hobbiművészeknek pedig a barkácstechnikák és témák széles tárházát kínálják. Az ártatlan bájt megidéző idei trend követőinél kiemelkedően gyakori az eredetitől eltérő célú újrahasznosítás: sokszínű mintákat készítenek például a megmaradt legkülönbözőbb színű és alakú gyöngyök felfűzésével, amit aztán hímzett vagy kötött anyagba dolgoznak be, de kötnek vagy horgolnak zoknit gyapjúmaradékokból. A fantáziadús, apró minták és figurák sokszínű stíluskavalkáddá állnak össze. 

A Creativeworld Trends az idei Creativeworld kiállítás és vásár részeként várja a látogatókat 2023. február 4-7. között az 1.2-es csarnok B61-es standján. A bemutató üdítő ötletekkel szolgál a kézműves anyagok és eszközök terén, és számos egyedi kreatív darabbal ad ötleteket bármilyen kreatív hobbihoz. A kiállításról és vásárról szóló korábbi híradásunkat itt olvashatjátok! 

Jegyek elővételben a Messe Frankfurt online felületén kaphatók. További információk a Creativeworld honlapján, LinkedInjén és közösségi felületein, illetve a Messe Frankfurt Exhibition GmbH. hivatalos magyarországi képviseletének elérhetőségein

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8418025534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása