Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kreatív és készségfejlesztő játékok az ünnepekre - Ajándéktippek az Anyaparadicsomtól

anyaparadicsom_02.jpg

A karácsonyi időszakban még azokat is foglalkoztatja az ajándékok vásárlásának gondolata, akik az év többi részében egyszerűbben oldják meg ezt a kérdést mindenféle közös szabadidős tevékenység vagy családi összejövetel formájában. A kicsiknek szánt ajándékokról szóló viccekkel és közhelyekkel tele a padlás: mindenki tudja, hogy zenélő játékot csak ellenségünk gyerekeinek veszünk, és persze nincs olyan szülő, aki ne lenne tisztában azzal, hogy egyes ceruzaelemek hajlamosak csak úgy, megmagyarázhatatlan módon köddé válni. De mit tegyen az, akik olyan játékot szeretne vásárolni ajándék gyanánt, ami sok szempontból hasznos, és nem lesz belőle hulladék már szilveszterre? A környezettudatos fejlesztő játékokra szakosodott webáruház, az Anyaparadicsom tulajdonosától, Nagy Mónikától kértünk néhány tippet ezzel kapcsolatban.

A webáruház történetével korábban már megismerkedhettetek, ezért most csak dióhéjban idézzük fel az Anyaparadicsom indulását, amiről Mónika így mesélt:   

„Ahogy ez gyakran előfordul olyan anyukák esetében, akik belekezdenek bármilyen vállalkozásba, nálam is a gyerekek érkezése jelentette a kezdőlökést. A nagylányom születése óta - éppen tíz éve -, ahogy a szülők általában, mi is rengeteg féle termékkel találkoztunk; főleg eleinte nagyon sok műanyag játékot kaptunk ajándékba. Mindig azt szoktam mondani, hogy az Anyaparadicsommal együtt fejlődtem. Ahogy megismertem különböző nevelési irányzatokat, sokféle anyagot és gyártási technológiát, úgy alakult ki lényegében a saját elképzelésem arról, mit látnék szívesen otthon és a webáruházban.”  

Mónika az Anyaparadicsom kínálatának összeállításakor olyan szakemberek véleményét és tanácsát is kikérte, mint Szanyi Emese, aki a kevés hazai, külföldön diplomázott Montessori-pedagógusok egyike. Ő közreműködött a Montessori termékkategóriában szereplő játékok kiválasztásában, majd a sor folytatódott számos nyílt végű, heurisztikus játékkal. Erről a következőket mondta:

„Mindig úgy hoztuk létre az egyes kategóriákat, hogy utánajártam, tényleg illik-e oda az adott termék, és az adott nevelési elvek mentén beilleszthető-e a kínálatba. A szülők tudása sokszor még hézagos, de van, akinek egy-egy cikk alapján felkelti az érdeklődését a Montessori pedagógia, és azt mondja, tetszik neki ez a szellemiség. Ugyanakkor ezek az intézmények egyelőre korlátozottan érhetők el az országban, vidéken nincsenek Montessori óvodák és iskolák, a legtöbb szülő meg nem tud napi több órányi utazást rászánni arra, hogy a gyerekek ilyen intézménybe járjanak. Sokan így az otthoni nevelésbe tudják valamilyen formában beilleszteni ezeket az elveket, játék formájában. Nekem pedig fontos, hogy ehhez megfelelő eszközöket forgalmazzunk, hogy ne csak egy-egy divatos kifejezésre építsünk rá egy teljes termékkategóriát, kevésbé foglalkozva azzal, hogy maga a termék milyen.”

Nem mindegy, mivel játszik a gyerek?

Banális, de valószínűleg sokakban felmerülő a kérdés: miért fontos az, hogy a gyerekek képességeket, kreativitást fejlesztő játékokkal játsszanak? Mónika erre így válaszolt:

„Sokszor hallottam már én is azt a véleményt, hogy minden játék fejleszt, de elég megnéznünk egy reklámblokkot bármelyik rajzfilmcsatornán, és azonnal igazolhatjuk ennek az ellenkezőjét. Fontos, hogy minőségi, értékálló játékot adjunk a kicsik kezébe.

Elmesélek egy saját példát. A gyerekem egyik születésnapjára kapott egy borzasztóan gagyi műanyag játékot egy olyan családtagunktól, aki ezzel kapcsolatban nem kérte ki a véleményünket. Félóra volt az élettartama, utána ketté is tört. A gyerek zokogott, mert akkor éppen nagyon benne volt a vele való játékban, mi meg a nap végén kidobhattunk a kukába egy újabb adag műanyagot, amiről tudjuk, hogy évtizedek alatt sem bomlik le. Teljesen felesleges pénzkidobás volt, a gyereknek pedig negatív élmény.”  

A minőségi játékokra tehát nem csak azért érdemes költeni, hogy a készítőnek vagy a webáruháznak jó legyen. Egy jó nevű gyártó terméke évekig használható marad. Mivel értékállók, ha a gyerek megunta, kinőtte őket, tovább is ajándékozhatók, vagy csaknem ugyanolyan összegért eladhatók, mint amennyiért vásároltuk. Ráadásul a műanyag helyett jellemzően fa alapanyagnak van más, közvetett hatása is, amire szülőként nem feltétlenül gondolunk, pedig fontos lehet: indirekt módon arra neveljük vele gyermekünket, hogy megtanulja felismerni a minőséget. Emellett a szépérzéket is fejleszti, ha kézzel készült, igényesen kidolgozott játékok veszik körül a család apraját.

Mónika ezzel kapcsolatban így fogalmazott: 

„Sokan mondják, hogy egy bottal is órákig játszottak annak idején. Szerintem sincs jobb készségfejlesztő, mint amikor a gyerek kint van az udvaron, és felfedezi a környezetét. De erre nincs lehetősége mindig mindenkinek. Rengetegen élnek panellakásban, ahol nincs udvar, és van számos élethelyzet, amikor nem lehet csak úgy kiengedni a gyereket, például most, amikor délután 4-kor már sötét van, meg egész nap hideg. Egy társasjáték vagy egy kirakós mindig jó választás ilyenkor, de rengeteg olyan típusú játék létezik, ami mindent fejleszt, amivel a gyerek szabadjára tudja engedni a fantáziáját. A játékiparban fontos hívószó a készségfejlesztés, és bizonyára egy csomó dologban fejlődnének a gyerekek akkor is, ha abszolút nem léteznének ilyen típusú játékok. De vannak helyzetek, amikor ezekkel tudjuk a leginkább megteremteni, vagy megkönnyíteni számukra ezt a lehetőséget.”

Mire jó a játszva tanulás?

Siettetni persze nem kell a gyerekeket, hiszen nem kell megtanulnia senkinek írni-olvasni sulikezdésre. A készségfejlesztő játékokkal ugyanakkor szinte észrevétlenül edződnek a finommotorikus képességek, vagy a logikus gondolkodás, ami az iskolapadban is előnyt jelent. Mónika erről a következőket mondta:

„A mi gyerekeink sem úgy kezdték az iskolát, hogy már tudták mondjuk a négy alapműveletet. Ugyanakkor voltak itthon olyan játékaink, amelyek segítségével hamar felismertek bizonyos logikai összefüggéseket, ez segítette őket az iskolában. Amikor a készségfejlesztésre gondolunk, valami ilyesmit érdemes elképzelni. Minden kisgyereknek hagyni kell, hogy a saját ütemében fejlődjön, viszont ha meg tudjuk neki könnyíteni ezt akár játék közben, miért ne tennénk meg?”

Akikre érdemes figyelni, ha játékot ajándékoznál

Mónikát arra is megkértük, hogy ajánljon néhány olyan gyártót jelenlegi kínálatából, akiknek a játékait mindenképpen érdemes kipróbálnia azoknak, akiknek még jól jön egy-egy ajándéktipp az ünnepek előtt. 

„Az egyik legnagyobb kedvencem a Grapat, mivel nagyon szeretem azokat a játékokat amiket megfogok, és érzem rajtuk a lelket, a készítőket keze nyomát.  Ők egy spanyol cég, és még mindig az a házaspár a vállalkozás tulajdonosa, akik annak idején elkezdték gyártani a játékokat. Mára szépen kinőtték magukat, elég nagy gyárat húztak fel, ennek ellenére továbbra is mindent kézzel csinálnak. Eszméletlen munka van a termékcsalád mögött, és mára már az egész világon forgalmazzák a játékaikat, miközben mindent kézzel festenek, ami ezen a szinten egészen hihetetlen.

Nagyon szeretem a Grimm’s termékeit is, de nehéz a választás, mert ebből a szempontból is érzelmi alapon működöm: amihez hosszú távon nem tudok közel kerülni, azt egy idő után kivezetem a kínálatból. Ez sok szempontból nem feltétlenül jó, de csak olyasmit szeretnék forgalmazni, amit teljes szívvel fel tudok vállalni. Általánosságban elmondható, hogy mindenkinek, akit forgalmazunk, a megvan a saját kis különlegessége, és pont ezért szeretem őket.

Nagyon figyelek arra, hogy ne tartsam olyan gyártók termékeit, akik nagyjából ugyanazon a területen tevékenykednek. És itt sem a népszerűség, vagy a brand dönt, mert ha számomra valami hiteltelen, például valaki kézműves márkának akarja magát beállítani úgy, hogy nem ők gyártják a játékokat, hanem Kínából vásárolják őket, akkor értelemszerűen nem azt fogom választani. A távol-keleti gyártás persze nem jelenti automatikusan, hogy valami gagyi.

Van olyan márka, aki Kínában gyártat, de tudom, hogy rendezett körülmények között teszik ezt, és van olyan is, mint a PlanToys, akiktől néha megijednek elsőre, mert Thaiföldön gyártatnak, de ennek is megvan a maga oka. A tulajdonos, aki Belgiumban tanult, onnan származik, és a saját hazájában szerette volna felépíteni az üzemet. Semmilyen energiafelhasználás nincs, csak amit visszanyernek a földből vagy a napból, és a fát az utolsó gyökér végéig felhasználják, tehát szinte semmilyen hulladékot nem termelnek, a dolgozóknak iskolát biztosítanak.”

Az Anyaparadicsom vásárlási tippjei az ünnepekre

Akár néhány egyszerű alapelvvel és trükkel is elkerülhetjük a „nagy karácsonyi loveshopping” csapdáját. A következőkben Mónika osztja meg velünk ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

1. Soha ne vásároljunk meggondolatlanul!

„Velem is sokszor előfordul, hogy szembejön egy hirdetés, rákattintok, és képzeletben már meg is vettem, amit megláttam. Ilyenkor mindig megállok néhány másodpercre, és végiggondolom, tényleg szükség van-e az adott dologra? Lehet, hogy furcsán hangzik ez olyasvalaki szájából, aki webáruházat üzemeltet, de a saját vevőkörömet is mindig arra ösztönzöm, hogy kerüljék az impulzusvásárlást, és gondolják végig, valóban szükséges-e, amit kinéztek maguknak.”

2. Döntsük el előre, milyen ajándékot szánunk bizonyos alkalmakra!

„Nálunk otthon komoly szabályok vonatkoznak arra, mikor veszünk játékot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak és kizárólag nagyobb ünnepek alkalmával történik ilyen, és ettől csak nagyon ritka esetekben térünk el. Általában véve inkább élményt ajándékozunk, és szerencsére a család is partner abban, amikor egy-egy jeles napon azt kérjük, hogy egy újabb játék megvásárlása helyett inkább menjenek el a gyerekekkel valahova. Teljesen mindegy, hogy ez a játszótér az utca végén, vagy bármi más, a lényeg, hogy élményt kapjanak. Így a mindennapokban is odafigyelünk a minőségi időtöltésére, ráadásul ez a gyerekeknek is jó, hiszen az ilyesmi plusz program, amit mindig nagyon szeretnek. Nem is várják el, hogy minden lehetséges alkalommal ajándékot kapjanak.”

3. Válasszunk olyasmit, ami nem csak egy dologra jó!

„Ha már játékot veszünk, keressünk valami olyat, ami nem egyféleképpen használható. Egy kirakósnak vagy egy társasjátéknak is megvan a maga funkciója, de rengeteg olyan játékot válaszhatunk, ami többféleképpen mozgatja meg a gyerekek fantáziáját, mégis elég egy belőlük.”

4. Cserélgessük a játékokat a gyerekszobában!

„Sok vásárlóm alkalmaz egy nagyon egyszerű trükköt: cserélgetik a játékokat, hogy ne unják meg őket gyorsan a gyerekek. Kipakolják, előveszik, aztán elrakják egy időre, és jöhet valami más a következő hetekre. Így mindig csak néhány játék van szem előtt. Nem jó, ha beüt a bőség zavara, mert a mennyiség néha teljesen elvonja a gyerekek figyelmét, és nem tudják eldönteni, mivel is játsszanak.”

5. Közös vásárlás nagyobb ünnepek előtt

„Ha nyitott rá a család vagy a barát kör, érdemes akár közösen beruházni egy nagyobb ajándékba. Sok kislány vágya egy igazi babaház, ezek viszont, pláne a minőségi darabok, nem olcsók. Közös vásárlás esetén könnyebb szétosztani a költségeket, ráadásul nem kell még 136 apróságért bemenni a boltokba külön-külön, és így a gyerekek öröme is nagyobb, hiszen így egy nagyobb álom teljesül.”

6. Kérjünk segítséget és információt!

„A túlvásárlás sokszor abból adódik, hogy a gyerekeinknek nyilván a legjobbat akarjuk adni. Azt gondolom, minden szülőnek joga van eldönteni, nála hol van az a szint, ahol ez még komfortos. De gyakran látom, hogy sokakban felmerülnek kérdések, sokan bizonytalanok, és nem feltétlenül tudják eldönteni, jó-e az az irány, amire gondolnak. Sokszor alakulnak ki ilyen üzenetváltások ebben a témában, de telefonon is kapok ilyen megkereséseket, aminek mindig örülök.”

Nagy örömünkre igen sokan vettetek részt a Színes Ötletek Adventi nyereményjátékában, melyben egy általatok kiválasztott óvodának nyerhettetek egy 4 éves kortól játszható Marbushka Bogárkák kooperatív társasjátékot. A szerencse ezúttal a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde Bóbita csoportnak kedvezett, akiknek ezúton is gratulálunk a nyereményhez! Mindenkinek köszönjük a részvételt – figyeljétek továbbra is a Színes Ötletek felületeit, mert hamarosan új játékkal jelentkezünk!

További információk az Anyaparadicsom weboldalán és közösségi oldalain

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3718002238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása