Színes Ötletek

a kézügyes blog

Színes Inktober 2022 - Harmadik hét: holtpont vagy célegyenes?

inktober_1000x522_4_2.jpg

Kár is tagadni, minden hosszabb távú, konkrét céllal végzett tevékenység esetén a legnehezebb talán az az időszak, amikorra már elég sok erőfeszítést tettünk, de várjuk, hogy a célegyenes feltűnjön a horizonton. És bár nem félmaratont futunk súlymellényben, nincs ez másként a Színes Inktober 2022 kihívással sem. Aki próbálkozott már olyasmivel, hogy egy adott hónap minden egyes napján saját elhatározásából időt és energiát szánjon valamire, legyen az akár egy jól körülhatárolható munkafolyamat, szabadidős vagy sporttevékenység, biztosan tudja, hogy az ilyesmi néha nem könnyű; komoly elszántság és önfegyelem kell ahhoz, hogy túllendüljünk az előbb-utóbb menetrendszerűen megérkező  holtpontokon. Ha viszont sikerül, az sokszor semmi mással nem pótolható érzés és visszaigazolás. A folytatásban erről is szó lesz, emellett jövünk a heti összefoglalókban megszokott tippekkel és érdekességekkel! 

Teszkógazdaságos - de saját tapasztalatokon alapuló! - motivációs tréning dióhéjban 

Ha úgy érezzük, megfáradtunk, és valamiért nem jönnek olyan könnyen az ötletek, mint általában, a legfontosabb, hogy ne essünk kétségbe, és ne engedjük eluralkodni magunkon azokat a gondolatokat, amelyek inkább a feladás, a kényelmesebb megoldások felé vezetnének minket. Fontos tudni, hogy - ahogy ez valószínűleg kismilló motivációs tréninen is gyakran elhangzott már - egyetlen inga sem csak egy irányba leng ki, ugyanakkor abban mindig bízhatunk, hogy a hullámhegyek és -völgyek nagy átlagban kiegyenlítik egymást. Egy nehezebb nap után, amikor tényleg harapófogóval húzzuk magunkat lóra, másnap reggel simán ébredhetünk úgy, hogy tele vagyunk inspirációval, és játszi könnyedséggel oldjuk meg azt a feladatot, amivel előzőleg rengeteg időt töltöttünk, megkérdőjelezhető eredménnyel. 

A Színes Ötletek csapatából Petra egy sajátos kihívással szembesült a harmadik héten, amiről így beszélt: 

„A harmadik héten kicsit nehezebbnek találtam, hogyan fűzzem fel a kihívásban megadott kulcsszavakat az előre kitalált történetszálra. Az az érdekes helyzet állt elő, hogy ami az elején megkönnyítette az alkotómunkát, az, ahogy az idő haladt előre, kicsit több kompromisszumra kényszerített, de szerencsére végül mindig sikerült valamilyen megoldást találnom. Ha valaki teljes mértékben improvizál a kihívás során, annak ilyenkor talán könnyebb a dolga, hiszen nem kell úgy irányban tartania a történetet - még ha most főként képekről is beszélünk, szöveg nélkül - hogy annak legyen értelme, de kapcsolódjon is a kihívás napi feladványaihoz.”

Figyeld magad, alkoss tudatosan! 

Univerzálisan bevált módszer persze nincs, de a jó hír az, hogy nem is kell! Egy ilyen kihívás nem feltétlenül magukról a rajzokról, vagy a reménybeli nyereményről szól, sokkal fontosabb cél az alkotói én felfedezése, szóval kísérletezzünk bátran minden olyan módszerrel, amitől jobban érezzük magunkat egy döcögősebb napon!

Motiváló lehet, ha az alkotás során folyamatosan látóterünkben vannak az eddig elkészített rajzok, hiszen mostanra már garantáltan szép látványt nyújtanak egymás mellett. Ha nem dolgoztunk túl nagy méretben, a látványos minikiállításhoz elég némi gyurmaragasztó, meg egy irodai tábla. Az is segíthet, ha egy séta, vagy akár némi intenzívebb testmozgás erejéig kiszellőztetjük a fejünket, és később, friss gondolatokkal térünk vissza a rajztömb elé! A lényeg, hogy ne felejtsük, egyre közelebb a cél!    

illusztracio_1.JPG

A technikai tippek között ezúttal a rajzok színezésével foglalkozunk. Bár az Inktober kihívásban eredetileg csak fekete-fehér rajzok vehettek részt, ma már lazábbak a szabályok - pláne nálunk! - így érdemes erről is szót ejtenünk. A képeinkre ugyanis szinte minden hatással van, az aktuális hangulatunktól egészen addig, mit látunk az ablakon kinézve, hiszen október harmadik hete már a valódi, színpompás ősz időszaka.

illusztracio_2.jpg

Petra ezekhez az illusztrációkhoz Tombow Fudenosuke ecsetfilcet használt Copic Ciao Manga4 és Copic Ciao Hues kéthegyű markerekkel. Utóbbiak, ahogy ez nevükből is kiderül, a mangás hangulatoktól a portrérajzolásig bizonyos felhasználási területekhez ajánlott készletekben is kaphatók, de az egyes tollak külön is megvásárolhatók, így ha akarjuk, saját igényeinkre szabott összeállításban használhatjuk őket, ahogy ezt a most készült képeket meghatározó őszi színpaletta is mutatja.

„Ezek az eszközök könnyen kezelhetők, és alkalmasak nagyon sokoldalú használatra is, hiszen az egyik végük ecsetfilc, a másik meg klasszikus, vágott végű filctollhegy. Az ecsetfilcek kitűnően alkalmazhatók hátterek dinamikus színezésére, a vágott pedig akkor jön jól, ha kisebb felületek koordináltabb színezésére van szükség. Az ecsetfilccel könnyen összemoshatjuk az árnyalatokat, nagyon szép, homogén felületek létrehozására is alkalmas. Elsőre talán tűnhet úgy, hogy csíkoz, ahogy ezt általában a filctollal készült képekről feltételezzük is, de egy újabb réteggel nagyon szépen egybedolgozhatók az árnyalatok, ami teljesen más minőségi érzetet ad a képeknek.”

illusztracio_3_2.jpg

Ha szeretnétek további tippeket a témával kapcsolatban, ahogy korábban, most is jó szívvel ajánljuk a Rajzshop.hu blogját, ahol nemcsak az alkoholos markerekkel - köztük a Copic Ciao készletekkel - ismerkedhettek meg közelebbről, de rengeteg hasznos és érdekes dolgot tudhattok meg az akvarell- és gouache festésről, festékekről, vagy akár a színes ceruzákról. 

Tudtad?

killing_joke_recolor.jpg

A képregények készítése során a harmadik lépés a ceruzarajz és a tuskihúzás után a színezés. Ezt a munkafázist a nagyobb kiadók által gondozott füzetek és könyvek készítése során szintén külön művész, angolszász nyelvterületen ’colorist’, magyarul a színező végzi. Az elmúlt mintegy száz évben talán ez a folyamat változott a legtöbbet a felhasznált eszközök tekintetében.

A huszadik század nagy részében a színezők a kihúzott oldalak másolataival dolgoztak, jellemzően ecsetek és festékek segítségével, a nyomdai előkészítés során pedig a színekre bontott képek alapján készültek el a különböző nyomólemezek. A kilencvenes évek eleje óta már legtöbbször digitális úton történik a rajzok színezése, elsőként Steve Oliff - akinek neve biztosan ismerős a hazai képregénykedvelők számára a Spawn - Az ivadék sorozat stáblistájáról - és az általa alapított Olyoptics használt számítógépet a színszeparációhoz. Oliff az Akira című japán manga 1988-ban megjelent amerikai kiadásánál próbálta ki először a módszert, és a többi, ahogy mondani szokás, már történelem.

Akárcsak a kihúzás fázisán, úgy a színezésen is rengeteg múlik a rajzok összhatását illetően. Ennek iskolapéldája, amikor 2008-ban, a kultikus Batman-történet, az eredetileg 1988-ban megjelent, a legendás Alan Moore által írt Gyilkos tréfa húszéves jubileumi újrakiadásakor a rajzoló, Brian Bolland újraszínezte az eredetileg John Higgins által véglegesített oldalakat. Az új változat jelentősen különbözött Higgins sárgás-lilás árnyalatú, kifejezetten szürreális interpretációjától, így bár sokan üdvözölték Bolland szándékát, hogy megmutassa saját eredeti elképzeléseit, legalább annyian voltak, akik szerint ezzel alaposan csorbult a képregény egyedi hangulata. A fenti illusztrációra pillantva bárki láthatja a különbséget!     

Jó rajzolást mindenkinek a következő, negyedik héten, és az utána következő pár napban is! Mivel október 31 napos hónap, ha mostantól minden nap rajzoltok valamit, és csatlakoztok a kihíváshoz, még ott lehettek a nyertesek között, hiszen 11 rajz a minimális mennyiség, amivel versenybe szállhattok az ajándékcsomagért. Addig is jöjjön a heti galéria az utóbbi napokban készült képekkel! Ha kíváncsiak vagytok a korábbiakra, olvassátok el múlt heti összefoglalónkat is! 

Azok között, akik teljesítik a részvétel feltételét, egy értékes, professzionális rajzeszközökből összeállított ajándékcsomagot sorsolunk ki a kihívás végén, amit együttműködő partnerünk, a Rajzshop.hu ajánlott fel, hogy motiváljon titeket a napi rajzolás során. Éppen 11 nap van még a végéig, de nagy örömünkre sokan visszamenőleg is készítettetek rajzokat. Erre biztatunk mindenkit, aki később csatlakozik, hiszen most sem késő belevágni!

Vannak néhányan, akik már biztosan részt vesznek a sorsoláson, ők név szerint: Csuka Zsuzsi, Nagy-Fazekas Gabriella, Nagyné Debreczeni Tímea, Németh Katalin, Tószegi Boglárka, és Vécsei Nikoletta.

Csepreghy Annamária saját és kislánya rajzaival is, Hidvégi-Petrik Orsolya, Molnár Tamás, Szabó Beáta, és Tóth Babett nagy eséllyel bekerülhetnek a játékba ha készítenek még legalább néhány alkotást a kihívás végéig.

szines-otletek-nyeremenyjatek.jpg

A nyereménycsomag tartalma: Strathmore 400 markertömb 23x31 cm méretben, Tombow ABT PRO 5 darabos alkoholos ecsetfilc készet hidegszürke árnyalatokban, Tombow Fudenosuke 2 darabos ecsetfilc készlet, Tombow Mono Drawing Pen 3 darabos fekete tűfilc készlet, Tombow Mono 6 db-os grafitceruza és Mono Zero radír készletTombow Mono M-es radírManuscript ergonomikus tollszárLeonardt tollszemek, fekete ls fehér Manuscript akriltinta.

Ne maradjatok le erről az izgalmas kihívásról, tartsatok velünk itt, Facebookon és Instagramon is! Ha szeretnétek megosztani velünk az általatok készített képeket, minden nap várjuk őket a #szinesinktober posztok alatt, fényképes hozzászólás formájában! Rajzra fel, jó alkotást mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1117959276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása