Színes Ötletek

a kézügyes blog

10 csodás ötlet levendulából
Korábbi cikkünk ráncfelvarrva

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_30.jpg

Végre ismét eljött a levendulaszezon! Ma már hazánkban is egyre több levendulafarmról hallunk, ahol a nagyközönség maga is szüretelheti ezt a mesés gyógynövényt, ez a tevékenység pedig már önmagában is felér egy terápiával. A begyűjtött növényt számos célra felhasználhatjuk, hiszen szeretjük az illatáért, a pompás látványáért, a gyógyhatásáért, sőt, még a gasztronómiában is hasznosíthatjuk. A folytatásban hasznos, praktikus, vagy dekoratív levendulás ötletekből válogathattok. (Illusztráció forrása: unsplash.com)

1. Levendulás fürdőbomba

A természetes kozmetikumok alapanyagait bátran házasíthatjuk levendulával, amely számos jótékony hatásáról ismert a bőrápolás terén is. Az illatos fürdőbomba elkészítése nagyon egyszerű, ajándékként is megállja a helyét, ráadásul a lepergett virágokat is felhasználhatjuk.

pexels-rodnae-productions-6724360_1.jpg
Hozzávalók:

  • 100 g szódabikarbóna
  • 50 g citromsav
  • 50 g kukoricakeményítő
  • 30 g kókuszolaj, shea vaj, esetleg bármilyen más növényi vaj vagy olaj
  • 50-100 csepp 100% tisztaságú levendula illóolaj
  • 1 evőkanál szárított levendulavirág

A száraz összetevőket keverjük össze egy tálban. Ha szilárd növényi olajat használunk, azt vízgőz felett, takarék lángon olvasszuk meg! Ebbe csepegtessük az illóolajat, majd apránként adjuk a keverékünkhöz, és alaposan dolgozzuk össze! Ha ezután is túl száraznak találjuk, semmiképp ne vízzel, inkább olajjal nedvesítsük. Lassan nyomkodva, a kezünk melegét is felhasználva formázzunk golyókat belőle, és hagyjuk kiszáradni, ezután tegyük légmentesen zárható dobozba vagy üvegbe.

2. Illatpárna

Levendulával töltött illatpárnát gyorsan és egyszerűen készíthetünk, amit ruháink közé vagy párnánk alá tehetünk, de kiváló természetes légfrissítő lehet bárhol a lakásban. A párnát a pamut- vagy zsákvászontól kezdve az elegáns csipkén át a maradék függönydarabokig sokféle anyagból megvarrhatjuk, és különösebb szaktudás sem kell hozzá, kézzel is pillanatok alatt összeállítható. Díszíthetjük finom hímzéssel, keresztszemes motívumokkal, szalagokkal, gombokkal, zsinórokkal is. A képre kattintva találtok egy varrás nélküli verziót!

sachets13j.jpgForrás:smilemercantile.com

3. Ajtó- és asztaldísz

Egy szemet gyönyörködtető ajtó- vagy asztaldísz még hosszú ideig otthonunk ékessége lehet, ráadásul maga az elkészítés is kellemes foglalatosság, ha levenduláról van szó. Egy nagyon könnyű kötést mutatunk, de ha a virágok rögzítését már jól begyakoroltuk, a formákkal kedvünkre játszhatunk. 

lavender-wreath-2.jpg

lavender-wreath-600x900.jpgForrás: gardentherapy.ca

4. Aromagyertya

Egy levendulás illatgyertya szívet-lelket feltöltő illatával, szemet gyönyörködtető megjelenésével nehéz betelni, és az elkészítése sem bonyolult, pláne, ha csak összegyűjtött gyertyamaradékainkból öntjük újra. Néhány csepp levendula illóolajat is csepegtethetünk bele.

18.jpgKép forrása: pinterest

5. Fürdősó

Fürdőgolyó mellett fürdősót is készíthetünk, ami szintén sokféle gyógyhatással bír. Epsom-só, más néven keserűsó vagy magnézuim-szulfát, esetleg valamilyen tengeri só a legjobb erre a célra. A legegyszerűbb recept szerint csak összekeverjük a hozzávalókat, és hagyjuk egy pár napig állni, hogy az illat és a gyógynövény hatóanyagai jól átjárják a sót. Ha nagyobb üveget szeretnénk megtölteni, az arányt tartva növelhetjük a mennyiséget.

Hozzávalók:

1 csésze só
2 evőkanál friss vagy szárított levendula
10-15 csepp 100% tisztaságú levendula illóolaj

lavender-gaa947d26b_1280.jpg

6. Levendulabuzogány

A levendulabuzogány kecses, légies formájával már önmagában is lenyűgöző, illatát pedig sokáig élvezhetjük. Ha ajándéknak szánjuk, szeretteink biztosan értékelik majd fáradozásunkat! Az elkészítés menetét a Hogyan készítsünk levendulabuzogányt friss levendulából? című cikkünkben találjátok meg!

may-28-2010-old-031-2.jpgKép forrása: fairegarden.wordpress.com

7. Apró lakásdíszek 

Egészen egyszerű módszerekkel, akár maradék alapanyagokból  is készíthetünk kedves levendulás dekorációt és kiegészítőket, amiket a lakás bármely pontján elhelyezhetünk.
 1_174.jpgKépek forrása: pinterest

8. Levendulás sajttorta

Ilyen ínyencségeknek képtelenség ellenállni! A részletes receptet IDE kattintva találjátok meg.

14.jpg

9. Frissítő limonádé

A levendula nem csak süteményekbe, de frissítő italokba is kiváló, ráadásul ez a kellemes nyári ital fejfájás ellen is bevethető. A számos jobbnál jobb recept közül ez az egyik kedvencünk! 1 evőkanál szárított levendulát 2 dl forró vízbe dobunk, fél órát állni hagyjuk. Addig csinálunk egy citromos limonádét, ahogyan szoktuk, ki édesítővel, cukorral vagy anélkül. Nincs más dolgunk, mint hogy hozzákeverjük a levendulás levet és jól behűtjük. Frissen csavart citromlével, és egy pici reszelt citromhéjjal  legfinomabb!

16_33.jpgKép forrása: ritely.com

10. Potpourri

Ennél nincs is egyszerűbb felhasználási mód! A szárított levendulavirágzatot szórjuk egy mélyebb tálba vagy üvegbe, és élvezzük az illatát! Más, kevésbé illatos szárított növényekkel, termésekkel is társíthatjuk.

istockphoto-1304876373-170667a.jpgKép forrása: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1312625271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása