Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kint a kertben, kreatívan - Bolondos április

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_12.jpg

Az áprilisi hónapnak már-már eposzi jelzője a bolondos, és legalábbis szeszélyes időjárása miatt biztosan kiérdemli ezt a jelzőt - erről a tavaly alapos fagykárt szenvedett barackfánk is mesélhetne, de nem túl szószátyár típus. Hol esik, hol fúj, mire felöltöznénk, már hétágra süt a nap. Cserébe viszont gyönyörködhetünk a kert és az erdő ébredésében, a gyümölcs- és liliomfák pompás virágzásában! A szabadtéri programok tervezése ugyanakkor, mondjuk úgy, némi rugalmasságot igényel az évnek ebben a szakaszában, legyen szó akár kirándulásról, játszóterezésről, vagy éppen kerti tennivalókról. De ha szerencsétek van, és nem épp a munkaidő után, vagy a szabadnapokon fordul igazán rosszra az idő, így is sok feladat végezhető el a kertben, akár egy bográcsozás ideje alatt is. A folytatásban jövünk a szokásos havi tippekkel!

Év eleje óta futó sorozatunkkal azokat szeretnénk inspirálni, akik még nem rendelkeznek évtizedek tapasztalatával, így jól jöhet nekik néhány praktikus tipp azt illetően, mit mikor érdemes elvégezni a kertben ahhoz, hogy minél hatékonyabbak legyünk ezen a téren. Április első heteiben még bőven aktuális sok minden az általános tavaszi feladatok közül, így bátran fellapozható korábbi, Kint a kertben, kreatívan - Márciusi feladatok a rózsametszéstől a kártevők elleni harcig című cikkünk, ugyanakkor a szerszámok karbantartásán és az előkészítő műveleteken túl ilyenkor már sok mindent vethetünk és ültethetünk is.

Százszorszépmező

Sokan úgy gondolják, a tökéletes angol gyepnél nem lehet szebb dísze kertünknek, de ahhoz, hogy ezen elképzelés mentén ne a kudarcélmény szorongató érzésével kelljen küzdenünk ahelyett, hogy élvezzük a szabadban töltött időt, érdemes néhány dolgot mérlegelnünk. Van időnk hetente kétszer füvet nyírni, kéthetente trágyázni, kéthavonta gyomirtózni? Egyáltalán szeretnénk vegyszerek egész arzenálját bevetni a cél érdekében? A biológiai gyepápolás nem lehetetlen, de az eredmény egészen másféle szépség lesz - százszorszépmező, vagy kakukktormás gyepszőnyeg.

garden-.jpg

Virágos réteket idéző kertünkkel nemcsak időt takaríthatunk meg, hanem magunkhoz csalogathatjuk a lepkéket és a méheket is. Vessünk bátran mezei virágmagokat a füves területre! Erre alkalmas lehet többek között a cickafark, különböző zsályafélék, és a macskamenta is, mellyel saját cicánknak, vagy szomszédságból érkező karmos látogatóknak is önfeledt perceket okozhatunk. És persze ez érvényes lehet a család minden tagjára, hiszen a kerti virágokból fűzött koszorú készítése kicsik és nagyok számára egyaránt jó mulatság! 

Tavaszi nagytakarítás

Ahogy házon belül, úgy kívül is itt az ideje a nagytakarításnak, amit a füves területeket illetően is célszerű elvégeznünk. Távolítsuk el fűmaradványokat, és ha a gyep elmohásodott, azt is. Az első nyírás után szórjuk be átszitált, érett komposzttal! A mohamentes gyep érdekében három rész komposzthoz egy rész homokot keverjünk, és ezt terítsük el 1-2 cm vastagon! Ha eddig még nem tettük, távolítsuk el a téli takarást mindenhonnan, és persze a cserjéket is ilyenkor érdemes felkötözni. A szamócatövek alá most terítsünk szalmát! Az erdei szamócát csatasorba állíthatjuk a gyomnövények visszaszorítása érdekében is, hiszen amelett, hogy ízletes csemegéznivalót biztosít, kiváló talajtakaró is egyben. 

TIPP! Az erdei szamóca levele is hasznos! Akár naponta háromszor, hosszú távon is biztonsággal fogyasztható teájához 1 evőkanálnyi szárított levelet 2 dl vízzel forrázzunk le, majd hagyjuk állni 15 percig. Alkalmazhatjuk vérnyomáscsökkentőként, vizelethajtóként, hasmenés és emésztőrendszerei problémák ellen, valamint bakteriális fertőzések legyőzése érdekében is.  

garden-g4335b0580.jpg

Kültéri virágládák

Az erkélyre vagy a teraszra csak a fagyosszentek után telepítsük ki a növényeket, de addig is előkészíthetjük a ládákat, ültetőedényeket számukra, és beszerezhetjük a hiányzó darabokat. Ilyenkor jut idő arra is, hogy saját kezűleg készítsünk kaspókat, ládákat, esetleg dekoráljuk meglévő kerámia vagy fa virágtartóinkat. A hobbibeton egy olyan sokoldalú alapanyag, ami a lakberendezésben és a kertben egyaránt helyet kaphat. Virágtartók és ültetőedények hobbibetonból című korábbi cikkünkből ihletet meríthettek, ha a ti tetszéseteket is elnyerte a vele létrehozható egyszerű, letisztult felület.  

TIPP! Szeretnétek mediterrán vagy vintage stílusú kertetekbe, teraszotokra mohával és zuzmóval bevont cserepeket? Természetes antikolással készíthettek "régi" ültetőedényeket, ha két-három hetenként bevonjátok a felületüket joghurttal.

garden-g4335b0580_1920.jpg

A tanácsok összeállításában Karl Ploberger 12 hónap a kertben című munkája volt segítségünkre, aki négy évtized kertészeti tapasztalatait, kertbarátok ötleteit, szakemberek javaslatait foglalta össze könyvében. Bár ez a kötet már nem elérhető, sok más hasznos kertészeti kiadvány közül válogathattok a Cser Kiadó webáruházában.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7517799503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása