Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kint a kertben, kreatívan - Márciusi feladatok a rózsametszéstől a kártevők elleni harcig

szo_keret_01_blog_cimlapkep_1_2.jpg
A természettel való bármilyen kapcsolat, így a kertészkedés is jótékony hatással van nemcsak a testünkre, de a lelkünkre is, mivel kiváló stresszcsökkentő, egy-egy monoton munkafázissal pedig éppúgy kikapcsolhatunk, mint egy meditációs gyakorlat során. Úgy gondoljuk, ezekben a vészterhes napokban még nagyobb szükség van erre, mint bármikor máskor, ezért nem mulasztjuk el, hogy megosszuk veletek a márciusban aktuális kerti teendőket. Elsősorban azokat szeretnénk inspirálni, akik még nem rendelkeznek évitizedek tapasztalatával, így jól jöhet nekik néhány praktikus tanács arról, mit mikor érdemes elvégezni a kertben ahhoz, hogy lehetőleg kevés munka mellett élvezhessük az időtöltést a szabadban. A teendőket Színes Ötletek módra hozzájuk kapcsolható kreatív ötletekkel is kiegészítjük! (Illusztráció: pixabay)

Februárban leginkább az előkészítő tevékenységekkal foglalkoztunk. Ezekről március első napjaiban még egyáltalán nem késtetek le, sok teendő - például a metszés - pedig még egy ideig folyamatosan aktuális lesz. A tél végén elvégzendő teendőkhöz korábbi cikkünkben adtunk tippeket.

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_2.jpgKép forrása: unsplash

Ébresztő

Ebben a hónapban előkészíthetjük a talajt a későbbi vetéshez, és felébreszthetjük növényeinket is téli álmukból. Távolítsuk el a takarást, lazítsuk fel a talajt a növények között, és szórjunk ki érett komposztot! Megtisztíthatjuk területeinket a lombmaradványoktól, amit, ha van, a komposztálóban is elhelyezhetünk. Nem szükséges teljes nagytakarítást végeznünk: a sövények alatt, vagy más, kevésbé látványos helyen hagyott levelek és apró ágak védelmet nyújtanak sok hasznos élőlénynek, és persze ki nem örül, ha kevesebb a munka? A rózsákat is megmetszhetjük, ha már tartósnak bizonyul a melegebb levegő. Az ideális időpont meghatározásában segítséget nyújt virágzásával az aranyfa. 

TIPP! A lakás hangulatát is rögtön üde tavaszivá varázsolja, ha a sűrű bokorról vágunk néhány ágat, de látványos ajtódíszt is készthetünk belőlük. 

Zöldségeskert kényelmesen

Nem mindenkinél akad elegendő hely zöldségeskert kialakítására, pláne szabad kapacitás az ápolására, de azért nem kell lemondanunk a saját magunk által megtermelt falatok semmihez sem hasonlítható élményéről. Vethetünk ládába, vagy kialakíthatunk egy pici ágyást, ahová olyan könnyen termő növények magját vethetjük, mint a tépősaláta. A gyerekeket is érdemes bevonni az apróbb feladatok elvégzésébe, hiszen a sikerélmény garantált! Ebből a szempontból a spenót, a hagyma, a petrezselyem, vagy a zöldborsó sem okoz soha csalódást. Kakukkfüvet akár a kövek repedéseibe is ültethetünk, mivel a legkisebb helyen is különösebb gondozás nélkül fejlődik, és később kellemes illatával okoz örömöt minden lépésünknél.

lollo-rosso-g3a496d00b_1920.jpgKép forrása: Pixabay

TIPP! A szorgos kis kezek nemcsak a földmunkánál jönnek jól! Ha rájuk bízzuk, hogy vidám jelölőket készítsenek a sorokhoz, méginkább a sajátuknak érzik a feladatot, és árgus szemekkel figyelik majd, ahogy kibújnak az első hajtások jelzéseik mentén. Vajon mikor, hol és mi bukkan fel? Mi az egyzőség, mi a különbség közöttük? Figyeljétek meg! 

szo_keret_07_tripla_1500x700.jpgKép forrása: Pinterest

Homokozó, pázsit, vagy mindkettő!

Ha gyerekek is vannak a családban, a homokozó telepítése is ilyenkor időszerű. Nekik az igény még télen is kitartana, de ilyenkor már elég meleg is van ahhoz, hogy jól felöltözve biztonságosan használhassák, nekünk pedig kevesebb feladatot ad a kert, hogy maradjon időnk erre is. Praktikusak és könnyen beszerezhetők a műanyag ládák, de mi szívesebben ajánljuk a természetes, lebomló, hulladékmentes megoldásokat. Ügyes kezű apukák - vagy akár anyukák - akár olyan csúcsszuper, lezárható tetejű és pados homokozókat építhetnek viszonylag egyszerűen, aminek láttán minden gyerek kiugrik a bőréből. Ehhez korábbi cikkünkben, ITT találtok segítséget. Ha nemrég ágyat cseréltetek, netán - mint nálunk - egészen meglepő alapanyagok is várnak jobb sorsukra a garázsban, és nektek is kedvesek az újrahasznosítós ötletek, az ágyrácsból készült homokozónkat is szívesen ajánjuk fügyelmetekbe!

15_39.jpgKép forrása: Színes Ötletek

TIPP! A homokozógödör egy szinte anyagigény mentes megoldás, ami nemcsak környezetbarát, de barkácsolni sem kell hozzá, és akkor is érdemes számításba venni, ha később kertet vagy pázsitot szeretnétek a helyén. A talaj kiemelése után a gödröt beterítjük fátyolfóliával - ami lebomló változatban is kapható -, majd feltöltjük homokkal. ha már nincs szükség a homokozóra, elég csak rábíznunk a természetre a további teendőket, de beültethetjük homokos talajt kedvelő növényekkel is.

Növényvédelem

Az egészségesen táplálkozó ember sokkal kevésbé van kitéve a különféle betegségeknek, nincs ez másképp a növények esetében sem. Számos természetes módszerrel védekezhetünk a kártevők ellen, a rózsák közé ültethetünk levendulát, a szamócák közé pedig fokhagymát. A legtöbb hobbikertésznek sok bosszúságot okoz a csigainvázió, ami ellen szintén most tehetünk lépéseket, hogy májusban vagy júniusban  kevesebb dolgunk legyen velük. A szárazon rakott fal nemcsak rusztikus dísze lehet a kertnek, de ideális élettere a csigák fő ellenségeinek, a gyíknak vagy a kuszmának. Ha sikerül beköltöztetnünk őket, gondos segítőkre leltünk a kertben, a gyerekek pedig imádni fogják az új lakókat! Nem mellesleg testközelbe hozva őket azt is tisztázhatjuk, hogy nem kígyóról van szó, mivel szegény ártalmatlan lábatlangyíkot látva sokan visítva szaladnak el! A meghagyott lombok és ágak alkotta rejtekben szívesen megbújik a futrinka vagy a sündisznó. Míg előbbi a csiga tojásait, utóbbi magát a csigát fogyasztja. 

lizard-g67aa6852d_1920.jpg

TIPP! A gyomok ellen sem feltétlenül szükséges vegyszerekkel védekeznünk, különösen, ha tudjuk, hogy milyen sokféle van közöttük, amit bátran bevethetünk alapanyagként a konyhában! A tyúkhúr levelei ízletesek salátában, az árvacsalán a virágteában, a nagy útifű zsenge leveleiből főzeléket főzhetünk, de belekeverhetjük palacsintatésztába is. A pitypang minden része fogyasztható, gyökeréből teát készíthetünk, leveleit saláta ízesítésére használhatjuk, virágaiból ecetet vagy szörpöt is készíthetünk. Utóbbit mi is kipróbáltuk, a beszámolónkat INNEN éritek el, de az elkészítésével még áprilisig várnotok kell, amíg minden sárga virágba borul.

0_37_1.jpg

A tanácsok összeállításában Karl Ploberger "12 hónap a kertben" című munkája volt segítségünkre, aki négy évtized kertészeti tapasztalatait, kertbarátok ötleteit, szakemberek javaslatait foglalta össze könyvében. Bár ez a kiadvány már nem elérhető, sok más hasznos kertészeti kiadvány közül válogathattok a Cser Kiadó webáruházában.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2317770332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása