Színes Ötletek

a kézügyes blog

Autópálya kábeldobból - Kreatív ötletek a sebesség kedvelőinek

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0.jpg

A Kicsivagyok Nagyleszekkel közös DIY játékkészítő sorozatunk első fejezetében az újrahasználat szellemiségét követve egy régi hokedlit alakítottunk babakonyhává. Bár ma egy kicsit más lesz a fókusz, ezúttal szintén egy már meglévő tárgyat ruházunk fel új funkcióval ahelyett, hogy haszontalannak minősítve a szeméttelepre száműznénk. Felesleges kábeldob ugyan nem akad minden garázsban, ahogyan törött hokedli sem, de ez a megoldás inspiráló lehet úgy azoknak, akiknek van, és azoknak is, akik más alapanyagokból készítenének hasonlót. A nap végén a végeredmény ugyanúgy saját kezünk munkáját dicsérheti, ha belevágunk egy-egy ilyen izgalmas projektbe! A folytatásban autós őrület következik további ötletekkel, fékezni nem ér! (Illusztráció: Kicsivagyok Nagyleszek)

A fiúk többsége nagyjából két éves korára szenvedélyesen rajongani kezd az autókért, munkagépekért, és úgy általában mindenféle járműért, és persze a lányok egy része sem marad közömbös a téma iránt. Nem is csoda, hiszen rengeteg olyan izgalmas lehetőséget rejt magában a velük való játék, mint a mozgás megfigyelése, a mindennapos tevékenységek utánzása, és persze közben ismerkedhetnek is a közlekedési eszközökhöz kapcsolódó végtelen tudáshalmazzal. Így aztán fel van adva a lecke a szülőknek is, hiszen nem árt rendszeresen új eszközökkel frissíteni a játékot, és ez különösen nehéz feladat, ha nem akarunk felhalmozni "egy egész gyerekszobányi műanyag encsembencsemet", ahogy az egyszeri asztalos mondta.

Nem kell feltétlenül nehezen kivitelezhető és bonyolult dolgokra gondolnunk, csak olyan praktikus ötletekre, amikkel a már meglévő játékaikat másképp is használhatják a kicsik. Ha gyermekünk nem mutat érdeklődést a konyhai feladatok iránt, de mi mégis sütnénk-főznénk valamit, ők bizonyára lelkesen vetik be munkagépeiket, hogy a rendeltetési helyükre szállítsanak egy tálca darált kekszet vagy zsemlemorzsát.

90205556_207453613945924_3302241633377976320_n_2.jpg

Az autópályák elkészítése elsőre talán nehezebb feladatnak tűnhet, de az ötletek sokféleségében bárki találhat olyat, ami kivitelezhető a rendelkezésre álló alapanyagokat, a gyermek korát, és persze saját kézügyességünket figyelembe véve. Nem kell hozzá tíz percnél és néhány ív papírnál több, hogy akár több napra is lekössük gyermekünk figyelmét egy olyan alagutas pályával, mint ez, amihez az alapanyagot akár az iratmegsemmisítő elől is beszerezhetjük.

117771686_313390713352213_7278822989466080536_n_2.jpg

A karton csomagolóanyagot is felhasználhatjuk még egyszer, mielőtt a szelektív hulladékgyűjtőbe helyeznénk. Megrajzolhatjátok saját lakóhelyeteket, kedvenc útvonalatokat, felkerülhet rá az óvoda épüete, vagy a nagyi háza, akár ti magatok is - minden részlet rátok van bízva!

20200811_191549-2048x1536_2.jpg

A kábeldobos pálya összeállítása ezeknél kicsit nagyobb eszköztárat igényel, de akrilfestékkel, ragasztópisztollyal és dekopírfűrésszel jó eséllyel sok olyan olvasónk rendelkezik, aki szívesen kézügyeskedik, vagy barkácsol szabadidejében. Ha a legalapvetőbb kellék, maga a kábeldob hiányzik, azt elkészíthetitek kemény kartonlapból is. Talán nem lesz ugyanolyan tartós, de lemondani sem kell róla. Az elkészítés menetét illetően Liána szavait idézzük, akit a sorozat korábbi részeiben már megismerhettetek. 

Régi vágyam volt, hogy egy kétszintes autópályát készítsek kábeldobból. Férjemnek sikerült szereznie egyet, így végre meg tudtam valósítani az elképzelésemet.

A használt, natúr kábeldobot megtisztítottam, majd alaposan kezelésbe vettem csiszolópapírral. A tetején a lyukat dekopírfűrésszel vágtam ki, majd két rétegben, vízálló akrilfestékkel lefestettem a dobot. A száradási idő a két réteg között 24 óra volt, ahogy az útvonalak, irányok, parkolók jelzéseinél is. Ezeket szintén akrillal festettem meg, de már csak a lefelé haladó út megépítése után, ezáltal a pálya könnyen tisztíthatóvá vált. A két szint közötti útszakaszhoz extra erős, kemény kartont használtam, és persze ragasztottam mellé szalagkorlátot is, hogy a nagy sebességgel száguldó autók ne sodródjanak ki. Ezeket ragasztópisztollyal rögzítettem, majd ahol kellett, szöggel és szegecsekkel erősítettem meg. A szakasz közepénél egy papírgurigával támasztottam alá, hogy elbírja a forgalom súlyát. A közlekedési táblák, és más díszítőelemek vékony filcből készültek, amiket szintén melegragasztóval rögzítettem fel. 

Tipp! A kábeldob közepén lévő lyukat érdemes lezárni vagy betömni, ellenkező esetben a gyerekek első dolga garantáltan az lesz, hogy telepakolják minden földi jóval! 

Hogy meséljek valamit a felhasználói tapasztalatokról is: mindkét fiam azonnal nekiesett a pályának, amint elkészültem vele, és lassan két éve aktívan használják. Gyakorolják a közlekedési szabályokat, a nyilak jelentését, a megállni tilost, és azt is, hogy csak a zebrán kelhet át a gyalogos. Ezek a tevékenységek pedig bőven túlmutatnak azon az feltételezésen, hogy ennyi munka befektetése után csak legurítják az autóikat, és mehet a játék a sarokba! Több autó is elfér rajta, így sosem volt vita, hogy éppen kié az elsőbbség, hiszen akár ketten együtt is játszhatnak vele.

Nyilvánvaló, hogy mindent nem készíthetünk el saját kezűleg, pláne nem újrahasznosítással, de nem is az a cél, hogy lelkifurdalásunk legyen, ha bármilyen ok miatt a vásárlás mellett döntünk. Szerencsére számos ökotudatos gyártó kínálatából válogathatunk fenntartható forrásból származó, vagy újrahasznosított alapanyagból készült játékokat, amik gyártása során egyáltalán nem termelnek hulladékot vagy ha igen, környezettudatosan hasznosítják azt, környezetbarát módon festenek vagy ragasztanak, és még sorolhatnánk. Többek között a Goki, Plan Toys, Little Dutch, Label Label, Jabadabado, Tryco, Eichhorn, vagy Djeco márkák egyik fontos közös erénye a fenntartható gyártás, fajátékaik között pedig találtok bőven járműveket, pályákat, és szerepjáték készleteket, akár babáknak, akár nagyobbacskáknak kerestek ajándékot.

Ha tetszett ez a bejegyzés, olvassátok el a 10 tipp egy zöldebb gyerekszobáért cikkünket is, amiben olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amik segíthetnek egy fenntarthatóbb gyerekszoba kialakításában. 

Tartsatok velünk itt, Facebookon, és Instagramon, hogy a következőről se maradjatok le, mert hamarosan újabb saját kezűleg elkészíthető játékokkal jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3617085244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása