Színes Ötletek

a kézügyes blog

Otthon északon - Adventi várakozás skandináv hangulatban

13_49.jpg

Hogyan segíthet a „hygge” abban, hogy karácsonyhoz közeledve ne uralkodjon el rajtunk a káosz és a kapkodás? Mit tanulhatunk a csak első látásra hűvös skandináv attitűdből nemcsak a lakberendezés terén, de az ünnepi készülődést, a hangulat megteremtését illetően is? Annyit elárulhatunk, hogy ha a családdal, barátokkal töltött közös programokra, játékra és nevetésre helyezzük a fókuszt, biztosan jó úton járunk. Hogy milyen kiegészítőkkel teremthetünk ennek ideális teret a túlzások elkerülése mellett, az kiderül a folytatásból. (Illusztráció: House Doctor)

1_146.jpg(Forrás: Bloomingville)

Ahogy sorozatunk első részében is szóba került, Dániában a hygge elsősorban az érzésekről szól, a lágy fények meghittségéről, a szeretteinkkel töltött időről, az otthon meleg, megnyugtató biztonságáról. Nem kell a messzi északon születnünk ahhoz, hogy erre vágyjunk, hiszen sokunknak vagy az év végi munkahelyi hajrá, vagy a karácsonyi menü és a takarítás körüli stressz határozza meg az év utolsó hónapját a befelé fordulás és a zavartalan pillanatok helyett. Amikor csak tehetjük, lassítsunk le, készítsük el a legegyszerűbb sütit, válasszunk film helyett egy jó könyvet, esetleg gyújtsunk mécsest vagy párologtatót és engedjük magunkat megpihenni az illatában. Ezek a hygge apró összevetevői, melyekkel ráhangolódhatunk a csúcspontját jelentő karácsonyra.

bv_20ch_04_high.jpg(Forrás: Bloomingville)

Akkor lesz igazán ünnepi a hangulat, ha minden helyiséget feldíszítünk. A hygge szellemében használjunk természetes anyagokat, visszafogott kiegészítőket, inkább kevesebb, de jól megválasztott dekorációt - és az is sokat hozzátehet a jóérzésünkhöz, ha néhányat magunk készítünk. Nem kell nagy dolgokra gondolnunk, a bejárati ajtó minkét oldalán elhelyezhetünk egy-egy lámpást, vagy készíthetünk ajtódíszt, az előszobába tegyünk  mikulásvirágot vagy egy kis tuját, de ha nincs elég fény, egy girland is jelzi a karácsony hangulatát, és sokfelé rakjunk gyertyákat, mécseseket, hiszen a karácsonyi hangulat első számú főszereplője a fény, ami meleget áraszt. A fényforrások sokféleségében ismét Esztertől kapunk egy kis skandináv inspirációt.

3_134.jpg(Forrás: Bloomingville)

"A tűz, amit képviselhet úgy a gyertya lángja, mint a kandalló tüze, a forró kávé, tea, esetleg egy finom, fűszeres forralt bor mind-mind olyan hangulatjavítók, amik kívülről vagy belülről, de átmelegítenek. A világítás és a megfelelő fényerő különösen fontos a korai sötétedéssel járó őszi-téli időszakban. Hogy otthon végzett tevékenységeink a munkától a játékon át az olvasásig megfelelő megvilágítást kapjanak, vagy hangulatossá szeretnénk varázsolni egy sarkot a szobában, segítségünkre lehetnek a fő fényforrást kiegészítő asztali lámpák és állólámpák, míg ha kevés a szórt fény, lecserélhetjük függőlámpáinkat. Helyezzünk el lámpásokat, vagy gyertyákat stílusos gyertyatartókban, rendezzük mécseseinket egy nagyobb tálba, és a nap bármely szakában gyújtsuk is meg őket, hiszen többnyire borúsak és sötétek a nappalok, nem kell az estére várnunk, így meghosszabbíthatjuk az általuk nyert idilli perceket!"

nevtelen-1_3.jpg(Forrás: Bloomingville)

Nemrég még gyönyörködhettünk az ősz pompás színeiben, de mikor a természet csupasz, odakint a színek a szürke összes árnyalatát idézik - csak ha szerencsénk van és havas a táj, akkor borul fehérbe a látvány. Otthonunkban viszont megidézhetjük a színpompát anélkül is, hogy felújítanánk az egész házat, ha néhány meleg színű kiegészítővel dobjuk fel a helyiség hangulatát. Jöhet a vörös, a mustársárga vagy a rozsdabarna - nem csak a klasszikus karácsonyi színekben gondolkodhatunk!

"A téli hidegben jól esik meleg holmikkal kényeztetni magunkat, és ez nem csak az öltözködésben jellemző. Felkészíthetjük otthonunkat a közelgő karácsonyra és egy-két hangulatos, a teret melegséggel betöltő kiegészítővel, mint például szőrmékkel, vagy óriás vázákkal, melyekbe tehetünk néhány őszi gallyat. Ha vendégeket várunk, jól jöhet néhány nagyméretű ülőpárna, amiket kihasználhatunk a családdal közös filmnézés vagy társasozás alkalmával is. A puha takarók és díszpárnák, szőnyegek fokozzák a meghitt hangulatot - igazi dán hygge stílusban."

Azért az ünnepi dekorációt meghatározó színek kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy igazodjanak a lakás alaphangulatához, mert ha nagyon eltérnek, akkor az zavaró, kellemetlen összhatású eredményhez vezet. Ha bizonytalanok vagyunk, ne használjunk sokfélét! Erős színekkel se zsúfoljuk túl a lakást, hiszen kevés, de jól elhelyezett dísszel érhethül el leginkább a kívánt hatást. Havas, csillogó táj hangulatát csempészhetjük falaink közé, ha fehér dekorációt választunk arannyal vagy ezüsttel kombinálva, ami az elegnaciát kedvelőknek is kedvence lehet. A régi idők karácsonyának megidézéséhez pedig bátran választhatunk sötétebb színeket is - a mélykék és a bordó arannyal párosítva igazi ünnepi pompát varázsol a lakásba.

"A dán karácsony a hygge szellemében nagyon alaposan megtervezett és átgondolt. Kövessük a példát mi is, hiszen ha nem engedjük, hogy felőrlődjünk az ünnepi feladatok kavalkádjában, sokkal több időnk marad majd a hangolódásra és a családdal való együttlétre! Az ünnepi asztal díszítése nálunk is éppoly kardinális, de itt is érvényesítsük a kevesebb tönn elvét. Néhány fenyőággal az asztalt, vagy akár a székeket is díszíthetjük, az elmaradhatatlan gyertyák mellé pedig beszerezhetünk egyszerű, de látványos kiegészítőket, amiket újra és újra tudunk használni fontos eseményekkor. "

2_144.jpg(Forrás: Bloomingville)

Bármilyen dekorációt vagy kiegészítőt is választunk, tartsuk szem előtt, hogy nem a tökéletességre való törekvés a cél, hanem hogy megteremtsük a saját kis békeszigetünket, ahol értékes időt tölthetünk el szeretteinkkel! Meghitt adventi várakozást kívánunk mindenkinek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6716764954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása