Színes Ötletek

a kézügyes blog

10+1 egyszerű DIY karácsonyi ötlet hulladékmentesen, természetesen - Letölthető sablonokkal

xmas_blog_cover_1.jpg
Karácsony előtt utoljára még egy DIY gyűjteménnyel jelentkezünk, amiben a kedvenc, rövid idő alatt elkészíthető ötleteinket szedtük csokorba. Gondoltunk kisebbekre és nagyobbakra és azokra is, akik szívének a hulladékszegény vagy az újrahasznosított és természetes anyagokat felhasználó ötletek éppolyan kedvesek, mint a miénknek. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy ne törekedjetek feltétlenül a tökéletességre, inkább az együtt töltött érdemi idő és az alkotás öröme kapják a főszerepet! Boldog, meghitt, kreatív órákban gazdag ünnepvárást kívánunk mindenkinek! 

1. Mézeskalácsházak kartondobozból

Könnyen és gyorsan elkészíthető ez meleg fényt árasztó házsor, ami a mézeskalácsok világát idézi. Ami a legjobb benne, hogy tulajdonképpen teljes mértékben hulladékból, ragasztás nélkül készül, hiszen felhasználhatunk hozzá bármilyen kartondobozt, ami korábban online rendeléseink egyikét, vagy éppen az almalevünket rejtette.

1_265.jpg

Mi éppen ezt, azaz a háromliteres gyümölcslé dobozát vetettük be, értelemszerűen a belső, minta nélküli oldalát hajtva kifelé. Javasoljuk, hogy használjátok a doboz által meghatározott formát, így még kevesebb lesz a vágáskor leeső hulladék. A különféle eszközök közül olyan akrilfilcet vagy Posca dekormarkert érdemes választanunk a rajzoláshoz, ami elsőre is jól fed és nem kenődik el. 

2. A kartondoboz másik (új) élete 

Egy kis segítséggel akár a kisebbek is elkészíthetik ezeket a díszeket, amiket nemcsak a fára, de az ajándékokra vagy az ablakba is akaszthattok. Mindössze egy használt kartondoboz ép részeire, tortacsipkére és papírragasztóra lesz szükségetek. Ha elkészítettétek a mézeskalácsházikókat, akár a maradék alapanyagot is felhasználhatjátok és a dekormarkereket is bevethetitek a díszítéshez!

1_266.jpg

Készítettünk egy egyszerű, karácsonyi formákat tartalmazó sablongyűjteményt nektek, amit INNEN letölthettek.

3. Fagolyóból hóember, a fejére kalap kell

Pillanatok alatt elkészíthető, mégis látványos végeredménnyel kecsegtet ez a hóemberes dísz, amit a gyerekek akár egyedül is elkészíthetnek a maguk örömére vagy ajándékba. Csak három fagolyóra, egy kevés zsinórra és valamilyen alkoholos markerre vagy akrilfilcre lesz szükségetek hozzá.

1_264.jpg

Mi pamutzsinórt és raffiát használtunk, de díszíthetitek kedvetek szerint bármilyen szalaggal vagy egyedi festéssel. A kalapot csak a mondókás párhuzam miatt említettük, de lehet, jövőre továbbfejlesztjük az ötletet. 

4. Mókás rénszarvasok parafadugókból

Ha hozzánk hasonlóan nektek is van egy, a hulladékcsökkentés jegyében régóta gyarapítgatott parafadugós gyűjteményetek, most rénszarvasokká alakíthattok párat néhány pici ág és papírdarabok felhasználásával.

0_149.jpg

Egyik kedvenc ötletünk, mert pillanatok alatt elkészül, a gyerekek imádják és a módszerrel más állatokat - például halloweenkor denevéreket - is megformázhattok. Ragasztható szemek talán nem akadnak minden kreatív kelléktárban, de helyettük használhattok papírkarikákat vagy filctollat is. 

5. Ujjlenyomatos festés karácsonykor is

A kicsik imádnak mindent bevetni, ha festésről van szó, például az ujjaik lenyomatát. Ez a módszer nemcsak nagyon jól fejleszti a fantáziájukat, de a karácsonyi dekorációkhoz is jól jöhet! Remek móka a foltokat kiegészítve valami újat létrehozni, készíthettek a díszeken túl akár csomagolópapírt vagy képeslapot is, és máris hasznos tevékenység vált a vidám időtöltésből! 

1_263.jpg

Mi filcből vágtuk ki Rudolf orrát, amit ragasztópisztollyal rögzítettünk, agancsát pedig filctollal rajzoltuk meg.

6. "Suttog a fenyves..."

Könnyen és gyorsan havas fenyvest varázsolhattok a szobába egy darab karton és némi maradék fonal felhasználásával. 

0_150.jpg

Egy elhasználódott kartondobozból vágjátok ki a háromszögeket, majd tekerjetek őket körbe fonallal! Ezt az alaptechnikát szabadon alkalmazhatjátok bármilyen méretű sablonokon és díszítsétek ízléseteknek megfelelően. Mi korábban gyöngyöket és hópihéket, most fa elemeket és sodrott zsinórt használtunk, amik már régóra vártak sorsukra a kreatív dobozban, az alapot pedig fakorongok szolgáltatták, de ezt helyettesíthetitek festett kartonkarikákkal is. 

7. Origami fenyőfadíszek kezdőknek

Fenyőfából is duplázunk, ezúttal egy hajtogatott változat következik. Néhány ív szép papírból - ami akár korábban használt karácsonyi csomagolópapír is lehet - percek alatt elkészíthetitek ezeket a díszeket, amiket aztán sokoldalúan felhasználhattok az ünnepi dekorálás során. 

0_151.jpg
Vágjatok félköröket a papírból, és hajtsátok meg az ábra szerint cikk-cakkban. Ha az átmérő első negyedétől indulva akár szemre is elvégezhetitek a lépéseket, maximum a végén korrigáljátok ollóval, ha nem jön ki pontosan a hajtás. Ha vastagabb kartonnal dolgoztok, az éleket óvatosan húzzátok át párszor az olló nyelével!

8. Papírgurigából készíthető csillagdísz 

Talán elsőre merész elképzelésnek tűnik a papírgurigát még karácsonykor is bevetni, mint kreatív alapanyagot, pedig a natúr hatású díszek kedvelőinek érdemes. Ezeknek a csillagoknak nemcsak az alapanyaguk nagyon egyszerű, de az elkészítésük is, semmilyen kiemelkedő kézügyességet nem kívánnak.

5_223.jpg

Körülbelül 2 centiméteres csíkokra vágjátok fel a gurigákat, majd mindkét oldalon vágjátok be a papírt ék alakban. Ahogy a képen látjátok - azaz 1-2 mm-t elhagyva a széleken -, hogy ne essen szét! Fordítsatok össze három darabot egy csillaghoz, és ha szükséges, ragasszátok össze középen! Kedvetek szerint dekorálhatjátok, mi akrilfilccel és apró fagolyókkal díszítettük őket.

9. Újabb csillagdísz, ezúttal a kertből

A természetes dekorációk és a zero-waste szemlélet híveinek, valamint az időhiánnyal küzdőknek egyaránt kapóra jöhet ez a csillagdísz, hiszen csomagolástól és műanyag alkatrészektől mentes, a szállítás környezetterhelése nem érinti, egy forintba sem kerül és percek alatt összeállítható. 

0_147.jpg

Gyűjtsetek öt darab egyenes, száraz ágat a kertből vagy egy sétátok során! Vágjátok őket egyforma hosszúságúra, majd a sarkokon megkötözve állítsátok össze a csillagot! Mi természetes alapanyagú kenderzsinórt használtunk, így a szemetes helyett minden a komposztálóba kerül a dekoráció bontása után, az évek óta meglévő ledes égősorokat pedig újratölthető elemekkel működtetjük.

10. Instant gyertyatartó meglévő holmikból

Ehhez a gyertyatartóhoz az alapanyagok adták a kezdőlökést. Az idei diótermés nálunk sajnos nem lett teljes értékű, nagyon sok dióhéj kopog üresen, ezért úgy gondoltuk, ezeket felhasználjuk kreatív célokhoz. Természetesen ti kipróbálhatjátok egészséges termésekkel is. Régi gyertyáink kicsit megkoptak és elkoszolódtak, éppen jól jött nekik egy kis takarás. Ragasztópisztoly segítségével egy befőttesüveg tetejéhez rögzítettük a diókat, majd egyszerűen beleállítottuk a gyertyát és mellétűztünk egy örökzöld levelet. 

0_152.jpg

10+1 Makramézzunk egyszerűen!

Az utolsó tippünk kicsit kilóg a sorból a technikát és az alapanyagot illetően is, mégis beválogattuk, hiszen akkor is bátran kipróbálhatjátok, ha egyáltalán nem próbálkoztatok még korábban a makramécsomók kötésével, vagy ha csak némi maradék fonalatok van készleten. A mókás, sálas figurák ajándékként és karácsonyfadíszként is megállják a helyüket, az elkészítésükhöz pedig csak pár szabad percre lesz szükségetek! 



Reméljük, hogy ötleteink hasznosak voltak, és akár ezek, akár más tervek alapján, de mindennel elkészültetek a megálmodott karácsonyi idillhez. Ha tetszett a cikk, kövessetek minket PinterestenFacebookon és Instagramon is, hiszen az ünnepek után is színes ötletek sorával várunk titeket!  Legyen nagyon boldog karácsonyotok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3718261509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása