Színes Ötletek

a kézügyes blog

Egy retró kisszék felújítása - Kacatmentő sorozatunk legújabb fejezete

5_keret_01_blog_cimlapkep.jpg
Sokan emlékezhettek arra a ma már retró elemes bútorcsaládra, aminek ez a szék is tagja volt valaha. A nyolcvanas években tipikusnak mondható gyerekszoba kollekció felett dizájn tekintetében alaposan eljárt az idő, minőség szempontjából viszont meglepő módon állják a sarat a megkíméltebb darabok - ti is írtátok nekünk, hogy még sok-sok kisgyermeket szolgálnak a mai napig. Nekünk is éppen ilyen volt a gyerekszobánkban, emeletes ággyal, kis íróasztallal és szekrénysorral, így a környezettudatos szemlélet mellett a nosztalgia is közrejátszott, amikor úgy éreztük, jó lenne megmenteni ezt a baráti körben kiszelektált darabot. Nem is érkezhetett volna jobbkor, hiszen nemrég öltöztettünk új ruhába egy hasonló múlttal rendelkező asztalkát, ami most már nincs egyedül. Ha érdekel titeket a bútorfestés, erről a projektről korábbi, "Egy divatjamúlt, régi íróasztal új köntösben" című beszámolónkban olvashattok - a kisszék megújulásáról pedig a folytatásban! 

Ez a jobb időket is látott bútor egyáltalán nem volt bizalomgerjesztő állapotban. Rögtön látszott, hogy minden részét kezelésbe kell vennünk, ha szeretnénk tovább használni - tehát festünk, díszítünk, ragasztunk, és az ülőke is új huzatot kap. 

20211022_151218.jpg

Első lépésként darabokra szedtük, ami igazán nem jelentett nagy kihívást, hiszen minden tagja kotyogott. Ellenben a fából készült elemek, és az ülőfelület szivacsból készült része ép és sértetlen volt, ezért is láttunk fantáziát a felújításában, amiről készítettünk egy videós összefoglalót.

Csiszolás és portalanítás után - az alapozást most kihagyva - rögtön fedőfestékből vittünk fel egy réteget, amit a száradási idő kivárása után egy további réteg követett. Most is a korábban már jól bevált Dulux Rapidry zománcfestéket használtuk, ami vízbázisú, így kellemetlen szagoktól mentes, emellett gyorsan szárad, tartós és strapabíró. Számunkra az is nagyon fontos, hogy ha már festés, akkor legalább a fenntarthatóbb megoldásokat válasszuk, tehát az oldószeres verziók nem jöhetnek szóba. Ha szeretnétek többet tudni erről a témáról, figyelmetekbe ajánljuk a 6 indok arra, hogy miért válassz vízbázisú festéket című írást. 

0_55.jpg

A mi kis gyerekszobánkban jelenleg pöttyök és geometrikus formák uralkodnak, ezért egy kedves, félkörös mintát terveztünk a támla mindkét oldalára, a meglévő kiegésztőkhöz passzoló színekben. Bár a Rapidry kül-és beltéri zománc létére egy végeláthatatlan színpaletta bármelyik árnyalatára kevertethető, ami rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában, mi most ezeket a színeket maradék akrilfestékeinkből vegyítettük. Ha egy-egy pöttynél nagyobb felületet szeretnétek, érdemes a gyári lehetőséggel is kalkulálni.
 1_141.jpg

A mintát maszkolószalaggal jelöltük ki. Segítségképpen műanyag felületre ragasztottuk a szalagot, majd mint egy matricát, lehúztuk róla, miután megrajzoltuk és kivágtuk a félköröket.

7_89.jpg

A hulladékmentesség jegyében egy megviselt iratlefűző tasakot használtunk erre a célra, de ha tehetitek, használjatok ennél vastagabb anyagot a hasonló műveleteknél, amiről könnyebben lehúzhatjátok a ragasztót. 

2_138.jpg

Amíg száradt a festék, áthúztuk az ülőkét. A barkácsfelszerelést érintő kívánságlistára már felkerült egy kézi tűzőgép, de most nem várhattunk, ezért kárpitosszegecsekkel oldottuk meg a feladatot. Nem lett éppen hibátlan a végeredmény, de a célnak megfelel, és ha szükséges, később majd percek alatt újrahúzhatjuk. Akkor talán egy sötétebb anyagot választunk rá, mert esélyes, hogy a hiba inkább itt jelentkezik majd a képletben, mintsem a rögzítésnél. Végül az összeállításnál minden csapolást megerősítettünk egy kevés faipari ragasztóval. 

4_120.jpg

Szerintünk nagyon csinos lett, így már remekül passzolnak egymáshoz ezek a korban, és most már küllemben is hasonló darabok. Emlékeztek, hogy az asztal milyen volt? Megmutatjuk!

8_85.jpg

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokkal kapcsolatos legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok. Ha tetszett a cikk, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9416741916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása