Színes Ötletek

a kézügyes blog

Egy divatjamúlt, régi íróasztal új köntösben - Laminált bútorlap festése egyszerűen
Kipróbáltuk a a Dulux Simply Refresh Konyhabútorfestéket

00_blog_cimlapkep_2.jpg
Egy sokat látott íróasztal megújulásáról mesélünk ma nektek. A kilencvenes évek elején, egy gyermekszobában indult kalandos életútja, ami során megjárt már néhány albérletet kis méretének és könnyű szállíthatóságának köszönhetően. Mielőtt hozzánk érkezett, még kölcsönadva is szolgált egyik barátunk pici otthonában. Az alapanyaga bútorlap, mégis tartós és masszív darabról van szó, ami még a régi technológiával, ragasztva készült, de be kell látni, akkoriban inkább a praktikum uralkodott a hétköznapi lakberendezésben, mint az esztétika. Elveink ellen való lenne egy még használható tárgy száműzése a hulladékudvarba, ezért megterveztük új külsejét - és meg is valósítottuk! Fa bútoroknál kézenfekvő megoldás az átfestés, de a laminált bútorlapok esetében ez kevésbé egyszerű megoldásként él a köztudatban. Mégis belevágtunk ebbe az izgalmas projektbe, mivel a választott anyag minden kétségünkre megoldást ígért. A beszámolóból kiderül, hogy nem alaptalanul.

A Dulux kifejezetten a DIY felújításokat támogató Simply Refresh családjának egy másik tagjával már találkozhattatok egy korábbi bejegyzésünkben is, melyben a csempefestéssel foglalkoztunk. Néhány óra alatt egyszerűen és pici költségvetésből újraöltöztettünk egy fürdőszobát - szerintünk szuper végeredménnyel, ezért úgy gondoltuk, nem érhet csalódás a bútorfesték kipróbálása során sem. A Simply Refresh Konyhabútorfesték költséghatékony és egyszerre környezetbarát megoldást kínál akkor, ha a konyhabútorod csak egy kis ráncfelvarrásra szorul. Ha még gyűjtened kell az álomkonyhára, de addig is felfrissítenéd a régi küllemét, vagy szeretnéd a színét a lakás új színpalettájához igazítani, esetleg környezetvédelmi meggyőződésből tartanád meg a meglévőt vagy használtan vásároltad, számodra is kiváló megoldást nyújthat ez az anyag, amit mi most az asztalkán teszteltünk. 

3_128.jpg

Aki nem szakemberként, inkább lelkes amatőrként vágja hasonló fába - azaz bútorlapba - a fejszéjét, annak bizonyára fontos szempont, hogy a művelet egyszerű legyen úgy a munkamenet, mint a szükséges eszköztár szempontjából. A Dulux Simply Refresh Konyhabútorfesték alapozó és fedőfesték is egyben, ami számos felületen alkalmazható, legyen szó különféle festett, festetlen, vagy akár lakkozott fafelületekről, laminált bútorlapról, MDF panelekről, kemény PCV felületről. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nincs szükség semmilyen bonyolult előkészítésre, mélycsiszolásra, költséges alapozóanyagokra, a kiszemelt felület egy alapos zsírtalanítás és mattítás után már festhető is. Néhány órányi munka befektetésével, esetleg a fogantyúk lecserélésével egészen új külsőt adhatsz bútoraidnak, amik így talán még évekig szolgálhatnak.

1_139.jpg

4_118.jpg

7_88.jpg

Videós összefoglalónk a segítségedre lehet, ha belevágnál a bútorfestésbe, de pár mondatban le is írjuk a munkamenetet.

A régi, pattogzó festékréteget távolítsd el - ha van! Ahogy bármilyen festésnél, itt is elengedhetetlen, hogy a felület tömör, tiszta és száraz legyen. A legegyszerűbb módszer a zsírtalanításra a mosogatószeres szivaccsal való áttörlés. Finomszemcsés csiszolópapírral mattítsd, majd portalanítsd a felületet! A festéket flockhengerrel vidd fel, a rétegek között várd ki a hat óra kötési időt! A mi asztalunk eredeti sötétbarna színéhez is elég volt két réteg, annak ellenére, hogy az első után még egyáltalán nem volt bizalomgerjesztő a látvány.

5_115.jpg

A festék gyorsan megszárad, de csak 10 nap elteltével vehető igénybe teljesen, tehát addig védenünk kell a karcolódástól, és a tiszítását sem árt elkerülni! Ezután viszont egy sima és tartós, selyemfényű felületet kapunk, ami ellenáll a zsíros szennyeződéseknek, az enyhe tisztítószereknek, és tökéletesen színtartó. Az alábbi trendi színekből álmodhatod újra bútoraidat.

0_1_3.jpg

A mi kis asztalkánk így kapott új külsőt, amivel már remekül passzol a gyerekszobánk hangulatához, és tekintve, hogy új tulajdonosa két éves sincs, még hosszú évekig használhatjuk. Kisiskolás koráig méretben biztosan megfelel, és ha netán addig ellepi a zsírkréta, vagy változik a gyerekszoba dizájnja, legfeljebb átfestjük megint!

6_97.jpg

9_72.jpg

8_84.jpg

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújítások eredményeiről beszámoló legfrissebb bejegyzéseinket ITT találod. Ha tetszett a cikk, kövess minket PinterestenFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradj le!  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5216702740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása