Színes Ötletek

a kézügyes blog

Nyugalomterápia színekkel és formákkal - Letölhető mandala minták a bejegyzésben

szo_keret_01_blog_cimlapkep_9.jpg

A mandala eredetét tekintve leginkább a tibeti és indiai buddhista kultúrához köthető, ahol évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. Az európai kultúrába művészet-terápiás eszközként Carl Gustav Jung tevékenysége során került, ahol sikere azóta is töretlen. Amellett, hogy igen érdekes elmerülni a vallási szimbólumok és geometrikus formák rejtélyes világában, ahol minden részletnek jelentősége van úgy művészeti, mint szellemi szempontból, a meditációnak és a pihenésnek az is egy elfogadott formája, ha csak saját kútfőből festünk és rajzolunk, netán egy készen kapható színezőt hívunk segítségül. Válasszátok az érdeklődéseteknek és lehetőségeiteknek megfelelő utat, ragadjatok bátran ecsetet, ceruzát, filcet, és akár a gyerekeket is bevonva próbáljátok ki ezt a bármikor könnyen alkalmazható relaxációs módszert! Mi is ezt tettük, és remek esőnapi családi program kerekedett belőle, ami mindannyiunkra ráfért.

Számos oka lehet annak, ha az ember feszült, stresszes, kimerült, és mindannyian keressük a megoldásokat arra, hogy ezek egészségünkre gyakorolt negatív hatását elkerüljük, vagy legalább enyhítsük. A gyerekek már pici koruktól lelkesen festik ki a körvonalakkal előre meghatározott formákat, és valószínűleg a felnőtt színezők sikere is abban rejlik, hogy már napi húsz percnyi színezés érezhető szorongásgátló hatással bír és javítja az általános közérzetünket. Persze ha ahhoz van kedvünk, kötögethetünk is, a hatás ugyanaz, de mi most a mandalákkal foglalkoztunk egy kicsit pihenésképpen, és hogy a színezés során kipróbáljunk két nagyszerű eszközt. 

4_111.jpg

A körvonalak a megrajzolásához hagyományos filcet használtunk, de a kitöltéshez nagyon jó választásnak bizonyult az Ecoline brush pen, amiben ennél még sokkal több fantázia is van. A folyékony akvarellfestékkel töltött ecsetfilc színei csodaszép élénkek és egymással is keverhetők. Gyönyörű, egységes felületeket lehet vele létrehozni, vizes ecsettel pedig árnyalhatóak és akár össze is moshatóak a színek. Kipróbáltuk nyomtatott mandalán is és még biztosan be fogjuk vetni máskor is.

5_108.jpg

A Cretacolor Artist akvarellceruzákkal akár szabadkézzel, elnagyolt vonalakkal is rajzolhatunk mandalát, hiszen épp az az izgalmas ebben az eszközben, hogy - részben vagy egészben - vízzel elmoshatóak a ceruzavonalak, ezáltal ennél a módszernél szabadabban értelmezhetjük a formákat.

1_132.jpg

2_128.jpg

A mandala szó az indiai szanszkrit nyelvből származik, jelentése kör, ív, korong. A mandala létrehozása, festése, vagy akár csak a rajta való elmerengés a meditációnak egy formája, ami harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti, és segíti a koncentrációt. A hagyományos mandalafestészetben minden szín sajátos jelentéssel bír. Ha tudatosan szeretnétek színt választani, ezt is figyelembe vehetitek.

  • Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom
  • Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés
  • Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség
  • Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia
  • Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia
  • Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem
  • Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség
  • Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás
  • Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés
  • Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom
  • Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
  • Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét
  • Lila: mértékletesség, kiegyensúlyozottság

A ceruza és az ecsetfilc akár együtt is alkalmazható, ezzel egészen különleges felületeket hozhatunk létre.

Amikor előre rajzolt mandalákat színezünk, az aprólékos részletek kidolgozása összpontosítást igényel ugyan, éberré teszi az elmét, testünk mégis nyugalmi állapotba kerül, izmaink ellazulnak, lelkünk megnyugszik. Rengeteg jobbnál jobb kiadvány kapható a könyvesboltokban akár gyereknek, akár felnőttnek  tervezve, de ha kedvet kaptál és most azonnal színezni vágysz, a képekre kattintva A/4-es méretben letölthetsz pár általunk gyűjtött mandalát.

1_133.jpg

2_129.jpg

3_121.jpg

4_112.jpg

5_109.jpg

6_96.jpg

7_87.jpgKépek: Színes Ötletek blogpixabay.com

Az eszközöket a Hobbyművész - Magyar Művészellátó Bolt biztosította. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek minket  Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le. 

A "Mandala" nyereményjáték játékszabályzata és alapelvei

A nyereményjáték meghirdetésével együtt közzéteszünk néhány fontos tudnivalót, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. Kérünk mindenkit, aki bármilyen formában részt szeretne venni a játékban, szánjon néhány percet az elolvasására! 

- A jelentkezés beküldési határideje: 2021. október 15. 24:00. A Színes Ötletek Blog a beküldési határidőt indokolt esetben saját hatáskörben meghosszabbíthatja, erről a kapcsolódó felületeken a közönséget idejében tájékoztatjuk. 

- Az eredményhirdetés időpontja: 2021. október 16.. A nyertesek értesítése és a nyereménykiküldés részleteinek egyeztetése kommentben és privát üzenetben történik. 

- A játékban nem vehetnek részt a Art-Export 2020 Kft. és a Színes Ötletek Blog munkatársai és azok közvetlen családtagjai.

- A sorsolás véletlenszám-generátorral történik, utólagos reklamációnak nincs helye. A Színes Ötletek Blog fenntartja a jogot, hogy az esetleges sértő hozzászólásokat, kommenteket moderálja a bloghoz kapcsolódó felületeken.

- A játékot a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, a promóció semmilyen tekintetben nem kapcsolódik a Facebookhoz.

- A játékosok a részvétellel, ráutaló magatartással elfogadják a fenti szabályzatot, és a játék lebonyolítására, kommunikációjára vonatkozó alapelveinket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6416692924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása