Színes Ötletek

a kézügyes blog

Új csempe délutánra? - Festék, és ami alatta van
Kipróbáltuk a a Dulux Simply Refresh Csempefestéket

cimlap_blogra.jpg

Régóta foglalkoztat a csempefestés témája, de eddig nem mertem nekilátni annak ellenére sem, hogy sok-sok pozitív tapasztalatot olvastam róla. Újra és újra előtérbe került ez a gondolat, végigböngésztem a kapcsolódó beszámolókat, de valahogy mindig győzött a bizonytalanság, egészen mostanáig. Az apropót a környező helyiségek, így a fürdőszobába vezető folyosó padlóburkolatának cseréje szolgáltatta. A vizesblokk felújítása egyáltalán nem volt tervben, de ahhoz ragaszkodtam, hogy a járólap egységes legyen minden hidegburkolattal ellátott helyiségben, az a kevés plusz négyzetméter pedig úgysem számít sokat. Biztosan sokan ismeritek ezt a jellegzetes "elindult a lavina" érzést, ami most nem a renoválással eltöltött idő vagy a költségek rejtélyes duplázódására vonatkozik. Sokkal inkább arra, hogy akik hozzánk hasonlóan a "csináld magad" szellemiségét vallják, hosszabb távon nehezen viselik, ha egy csodás új járólap egy ódivatú, esztétikailag több ponton kifogásolható helyiséget ékesít. Még akkor sem, ha nincs közvetlenül szem előtt, hiszen egy nyaralóban található. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan tudtuk áthidalni ezt a nehézséget egy hétvége alatt, költséghatékonyan, saját kezűleg, bontás nélkül, olvassatok tovább!

elotteutana.jpg

Nem is volt kérdés, most jött el a csempefestés ideje! Egy nyaralóban, a burkolást követően nullához közelítő költségvetéssel a zsebünkben, a szabadságunk utolsó napjai tökéletes időzítésnek tűntek. Az általunk választott módszer azoknak is jól jöhet, akik bármilyen más ok miatt gyorsan és olcsón kivitelezhető megoldásban gondolkodnak akár saját otthonukban, akár albérletben. Ha például a vásárlás vagy kihagyhatatlan munkálatok már kimerítették anyagi kereteidet, vagy bérled az ingatlant, és nem akarsz a máséra kisebb vagyont áldozni. Vagy ha nem vagy biztos az elképzeléseidben a designt illetően, nem találtál időben szakembert, esetleg környezettudatos szempontból nem szeretnél bontani, de a meglévő burkolatot nem néznéd szívesen. Láss neki bátran, a mi tapasztalataink egyértelműen pozitívak! 

A galériában a kiindulási állapot látható.

A csempefestést korábban fenntartásokkal kezeltem, mert a befektetett idő és energia, illetve a megvásárolt anyagok értékének arányában a végeredményt túl rizikósnak találtam. Azzal megbékéltem, hogy jobban kell vigyázni rá napi használat, és főképp takarítás során, mint egy hagyományos csempére, és arra is felkészültem, hogy esetleg alkalmanként javítani kell. De mit tehetek, ha csúnyább lesz, mint volt? Vajon tapad majd a festék? Nem lesz csíkos? Számoljak azzal, hogy talán újra kell kezdeni az egészet, ha nem sikerül? Azért ez mégsem egy fiók vagy egy virágláda! 

És ez még csak a kérdések könnyebb fele, a nehezebb az, hogy a számtalan elérhető anyag közül melyiket és milyen kombinációban válasszam? Tapadóhíd, alapozó, fedőfesték, struktúr bevonat, lakk, és mindenféle más oldószeres anyag kell a tökéletes végeredményhez. Ezek a tényezők sokáig eltántorítottak, de azóta új anyagok kerültek a piacra, így egy speciális vizes bázisú, szagtalan, karcálló, kétkomponensű anyagot választottunk, a Dulux Simply Refresh Csempefestéket, ami közvetlenül felvihető mindenféle mázas vagy mázatlan felületre, kerámiára, márványra és porcelánra - és milyen jól tettük!

20210815_120224.jpg

Előkészítés

A mi csempéink ugyan masszívan voltak a falon, de esztétikai szempontból a korábbi burkolás hagyott némi kívánnivalót maga után, így a repedéseket, a sarkokat és pár foltnyi fugahiányt rugalmas tömítővel javítottuk. Ha ilyesmivel nem kell számolni, akkor az előkészítés mindössze annyi, hogy a festeni kívánt felületet tisztítsuk meg zsírtól és portól, majd hagyjuk megszáradni. Ezután következhet a festés! Nem kell megijedni attól, hogy kétkomponensű anyagról van szó, csupán a festékesdoboz tetején elhelyezett tégelyben található folyadékot kell a festékkel alaposan összekeverni. Mivel ez utóbbit egyébként is megtennénk, így ez semmilyen plusz erőfeszítést nem igényel. Maszkolószalaggal, újságpapírral vagy ezek kombinációjával érdemes kitakarni a festeni nem kívánt felületeket, de mivel nekünk nem sikerült maradéktalanul, azt is elmondhatjuk, hogy még frissen szépen eltüntethető minden festéknyom.

20210815_1204439.jpg

Festés

A sarkokat és éleket ecsettel festettük, a teljes felülethez pedig flockhengert használtunk. Már az első rétegnél látszott, hogy a festék nagyon jól terül, kiválóan fed, és eszméletlen szép a felülete - ezzel teljesen felülírta a várakozásainkat. A második réteget 4 óra elteltével jóformán csak szabálykövetés okán vittük fel, de az is hozzátartozik, hogy az eredeti lap világos színű és halvány mintájú volt. A  meleg árnyalatú, famintás padlónkhoz tökéletes választásnak bizonyult ez a selyemfényű fehér, de egyébként a csempefesték még három további trendi színben is elérhető. 

szinpaletta.jpg

Készítettünk egy videós összefoglalót is a munkálatokról.

A festék gyorsan szárad, ezt követően ellenáll az enyhe tisztítószereknek, de csak 10 nap elteltével vehető igénybe teljesen. Tekintve, hogy mi egyáltalán nem használunk agresszív vegyszereket a háztartásban, csak környezetbarát anyagokat, úgy gondolom, ezen a ponton nincs miért aggódnunk. Azt pedig reméljük, hogy ez a nagyszerű anyag tartósságával is igazolja majd a pozitív tapasztalatok sorát. 

20210815_1153489.jpg

Régi-új kiegészítők, utolsó simítások

A bejegyzés elején már említettem a lavinát, ezt a festés után a kiegészítők képviselték. Általában is kerüljük a felesleges vásárlásokat, de ha lett is volna erre igény, vasárnap, vidéken akkor sem tudtunk volna beszerezni semmi érdemlegeset. Készleten volt viszont néhány funkcionálisan hibátlan, de sok (tíz) éves apróság. Matt fekete festéksprayvel tettünk egy próbát, és az első biztató eredmény után lefújtunk mindent, a króm akasztóktól a fiók fogantyúján át a virágos wc-kefe tartóig. Nem állítjuk, hogy nem lehet ennél tökéletesebb végeredményt létrehozni úgy a felújításban, mint a lakberendezésben, de az, hogy az égvilágon semmit nem cseréltünk le a padlólapon kívül, mégis egy egészen új helyiségbe léphettünk be a munka végeztével, sokféle szempontból jelenthet nektek is hasznos inspirációt. 

Túl az utolsó simításokon úgy gondoljuk, hogy még egy ilyen hirtelen jött ötlet esetében is érdemes belevágni hasonló munkálatokba, hosszan fontolgatás után pedig mindenképp! A csempefestékkel hamarabb újjávarázsolhatod a burkolt felületeket, mint ahogy kitaláltad, és az összhanghoz szükséges többi apróság is csak rajtad múlik!

20210817_151611.jpg

20210817_164926.jpg

elotteutana.jpg

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújítások eredményeiről beszámoló legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok. Ha tetszett a cikk, követhettek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4216663936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihályi Tímea 2021.08.25. 19:02:00

Szuper lett, gratulálok! Most felbátorodtam én is.

A matt fekete festéksprayhez kaphatnék egy linket? Köszönöm előre is!

színes_ötletek 2021.08.26. 00:10:17

Köszönjük az elismerő szavakat! Sajnos a spray márkáját nem jegyeztük meg, többel is dolgoztunk mostanában, de valószínűleg bármelyik vízbázisú akrilfesték ugyanolyan jól működik, mint ez (például a PintyPlus Home, csak hogy egyet említsünk legalább).
A csöveket viszont nem ilyennel, hanem Dulux Rapidry Satin Matt vízbázisú zománccal festettük.

Mihályi Tímea 2021.09.15. 11:41:49

@színes_ötletek: Köszönöm szépen! Az anyagbeszerzés folyamatban, hamarosan én is nekiveselkedem. :)

Chino 2023.08.16. 09:21:13

Sziasztok,
először is nagyon szép lett a festés után a fürdőszoba :). Viszont érdekelne, hogy lassan egy év után, milyen a tartóssága? Valamint, hogy padlóra is kentétek?

színes_ötletek 2023.08.29. 11:28:32

@Chino: Köszönjük az elismerést! Ez a fürdőszoba egy nyaralóban van, tehát nincs mindennapos használatban, de egy másik projektünkben egy ilyet vettünk kezelésbe:
szinesotletek.blog.hu/2022/07/15/hetvegere_uj_furdoszoba_dulux_simplyrefresh
Annak is több mint egy éve, és a festés hibátlan, de a dörzsöléses takarítási módszereket kerülni érdemes. Mi szívesen ajánljuk ezt a csempefestéket.
A padlófestésre viszont ez az anyag nem alkalmas, és a Dulux új padlófestéke is csak mázatlan burkolatra javasolt, nemsorára teszteljük és beszámolunk róla.

Erre egyelőre mi is a klasszikus módszert ismerjük: két réteg univerzális alapozó (pl. Harzo T-16), és legalább két réteg zománcfesték.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása