Színes Ötletek

a kézügyes blog

Csempefestés - Újabb tapasztalataink a gyors és egyszerű felújításról

14_51.jpg

Két éve már megismerkedtünk a csempefestés egyik egyszerű és gyors módszerével, amikor felmerült a kérdés, lehet-e új csempénk délutánra? Akkor az előkészítéssel és visszapakolással együtt is összesen egy hétvége alatt végeztünk a nyaralóban található fürdőszoba falainak felújításával, ráadásul a bontást is megspóroltuk. Jó tapasztalataink birtokában újra és újra nekifutunk egy-egy csempefestős projektnek, hiszen mindig akad a környezetünkben olyan helyiség, ami felett kicsit eljárt az idő és megérdemel egy kis törődést, a teljes burkolatcsere viszont - bármilyen okból - nem megoldható. A burkolatárak és munkadíjak az egekben, ráadásul mindenki ismeri a felújítások dominó elvét: a bontás általában magával hozza a vezetékek cseréjét is, ami szintén növeli a költségeket, és ott van még a bontással járó hulladék és por okozta fejfájás. Mindezek mentén jól jön egy költség- és időhatékony alternatíva, ha középtávú megoldásban gondolkodunk, mert későbbre tervezzük a ház teljeskörű felújítását, mert béreljük az ingatlant, esetleg mert a csempézett felület egy kevésbé központi helyiségben található. A folytatásban következő apró mosdó egy garázs mellékhelyisége, és bár a kezdeti állapotról készült képek magukért beszélnek a felújítás szükségességéről, jelenleg a lakóházon van a fókusz, így talán évek is eltelhetnek, mire sorra kerülne. Miért ne lehetne sokkal szebb addig is? A kérdés költői, a projektnapló a folytatásban olvasható. 

3_229.jpg

10_98.jpg

A csempefestéssel kapcsolatban mindig felmerül a kérdés: látványos az eredmény, de vajon mennyire tartós? A saját tapasztalatunk az, hogy kíméletes használat mellett évekig is tervezhetünk szakszerűen festett csempéinkkel, ami alatt talán egy-egy kisebb javításra szükség lehet, de a felület alapvetően jól bírja a hétköznapi használatot. A Dulux Simply Refresh Csempefestékkel készített falaink egy és két évesek, és nyugodtan mondhatjuk, hogy olyanok, mint a festés után - pedig egy hároméves kislány is gyakran megdolgozza őket játék közben. A tartósságát a burkolatcseréhez viszonyítani egyszerűen nem érdemes, hiszen egy festékréteg nem lehet versenyképes a masszív és évtizedeken át erős használatra tervezett kerámiaburkolattal, de nem is erre való. A csempefestést azoknak jó megoldás, akik viszonylag olcsó, gyors, és/vagy kevéssé munkaigényes megoldást keresnek csempézett falaik megújítására, ugyanakkor fontos számukra az esztétikus, igényes végeredményre, amiért csak annyit kell vállalni, hogy tisztításkor hanyagoljuk a fémdörzsit, a zuhanyfejet pedig nem dobjuk, hanem visszatesszük a helyére. 

5_208.jpg

TESZT & TAPASZTALAT! Mielőtt a munkálatokról beszámolunk, lássuk mit ígér a Dulux Simply Refresh Csempefesték, pláne, hogy már többször teszteltük, mit tud! A számunkra kiemelten fontos környezettudatos szempontokat szolgálja már maga a bontás nélküliség is, az már ráadás, hogy ez az alapanyag vizes bázisú, mégis jól tapad, kiváló fedőképességgel rendelkezik és tartós. (Ebben a cikkben láthatjátok, mennyi hulladékot termeltünk egy komplett fürdőszobafelújítás során, lehet hogy meg fogtok lepődni!) Ennek a tulajdonságnak köszönhető az is, hogy a lecsepegett festék frissen még könnyedén, vegyszerek nélkül eltávolítható a felületről. Nincs szükség a tapadást elősegítő alapozó használatára, ahogy más oldószeres termékre sem. Eddig mázas és mázatlan csempéken vetettük be, de kipróbálhatjátok bármilyen más kerámia, márvány vagy porcelán felületen is.

A lépésről lépésre útmutatót rövidre fogjuk, hiszen éppúgy jártunk el, mint a korábbi projektekben. A felületet mosószódás (vagy más enyhe tisztítószeres), majd sima vízzel áttöröltük, hogy por és zsírmentes legyen, aztán hagytuk megszáradni. Ahol szükséges volt - csempék és élvédők találkozásánál, valamint a sarkokban -,  rugalmas tömítővel, a falakon pedig Dulux EasySmooth felhasználásra kész glettanyaggal javítottuk a repedéseket és a fugahiányokat.

2_238.jpg

Maszkolószalaggal, újságpapírral, használt nylonzsákkal kitakartuk a festeni nem kívánt részeket, és már indulhatott is a festés! Ennél a mondjuk úgy, változatos mintájú - kevésbé eufemizálva mindenféle maradék burkolatból mozaikozott -, intenzív színű csempéket is tartalmazó burkolatnál, ahogy azt korábban is tapasztaltuk, csak a világos részeken takart olyan jól az első réteg, de erre már felkészültünk.

7_150.jpg

Tudtuk ugyanis, hogy a második réteg teljesen elfedi majd a káoszt. Így is lett: a jól ismert egységes, letisztult, selyemfényű, és egészen csempeszerű felület köszöntött minket, ami egészen más, mint egy szokásos festett felület. Ecset helyett nálunk a flockhenger vált be, így most is kettővel dolgoztunk. Egy kisebbel a sarkokban és a nehezen hozzáférhető helyeken, egy nagyobbal a többi felületen. Olyan gyorsan haladtunk a pici helyiségben, hogy egy harmadik réteget sem sajnáltunk a makulátlan fedés érdekében. A száradási időkben a falakat is kezelésbe vettük: két réteg - egy korábbi előszobafelújításból maradt mosható és kopásálló - Dulux EasyCare+ falfestéket kapott.

6_174.jpg

FONTOS!A gyártó ajánlása szerint a Csempefestékkel bevont felületek 10 nap elteltével vehetők igénybe teljesen. Ez idő előtt védjük a festett felületet a karcolásoktól, szennyeződésektől, és kerüljük a tisztítást!

Előző projektjeink után többen kérdeztétek tőlünk, mit jelent ez a gyakorlatban, lehet-e például zuhanyozni ebben az időszakban vagy teljesen ki kell vonni a helységet a használat alól? Úgy gondoljuk, egy átlagos család otthonában nem feltétlenül áll rendelkezésre több fürdőszoba, így nem lenne reális elvárás az, hogy több mint egy héten át be se menjünk a helyiségbe. Mi a magunk részéről folytattuk a napi rutint, de ebben a pár napban különösen vigyáztunk a falakra: nem áztattuk, nem törölgettük, a visszapakolás során sem toltunk koccanásig semmit. Ez a kis plusz figyelem elég volt ahhoz, hogy csempéink felülete tökéletes maradjon. Ha valaki tesztképpen másnap dörzsiszivaccsal szeretne próbát tenni, mindenképp lebeszéljük róla, de a javasolt tíz nap elteltével kevésbé agresszív módszerekkel tökéletesen tisztántartható a felület.

13_63.jpg

8_133.jpg

9_106.jpg

Időközben megérkezett a Dulux Simply Refresh családjának legújabb tagja, a Padló & Lépcsőfesték, amit már nagyon kíváncsian vártunk, hamarosan ki is próbáljuk!

11_83.jpg
Ez egy nagyon izgalmas és érdekes témának ígérkezik, hiszen a padlókat sokkal nagyobb igénybevétel éri, mint a falakat, ezért a festésük is más kérdéseket vet fel. Igyekszünk majd ezeket is megválaszolni, addig is tartsatok velünk itt, Facebookon és Instagramon is, hogy arról se maradjatok le!  A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokkal kapcsolatos legfrissebb bejegyzéseinket pedig ITT találjátok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2018169415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása