Színes Ötletek

a kézügyes blog

Linómetszés és textilfestés a lakberendezésben

0_cimlap_1.jpg
Ha meg akarjuk változtatni egy helyiség hangulatát, az egyik legegyszerűbb módszer, ha elhelyezünk pár növényt, lecserélünk néhány faliképet, egy-egy takarót vagy díszpárnát. Sokszor alkalmazzuk ezeket a trükköket, amikor megújulásra vágyunk, de nem szeretnénk nagyon megterhelni a családi kasszát. Számunkra az is kihívás, ha ilyenkor újrahasznosított alapanyagokkal dolgozhatunk, vagy új technikákkal kísérletezhetünk, az pedig külön öröm, ha mindkettő teljesül. Ezúttal sikerült - egy nagyon izgalmas párosítással két, egymástól látszólag távol álló módszert próbáltunk ki, a linóleummetszést és a textilfestést, a nyomatokat pedig függönymaradékból varrt díszpárnára készítettük el. Beszámoló és videós melléklet a folytatásban!

Adott volt egy klassz leveles függönyanyag, ami viszont nagyon kívánta a társaságot, ezért a motívumát textilfestékkel vittük fel egy minta nélküli anyagra, majd azonos méretű díszpárnahuzatokat készítettünk belőlük. A beszámoló főszereplője viszont ezúttal a textilfestő sablon lesz, ugyanis stencil, kartonlap vagy szabadkézi ecsetelés helyett linóleum dúcot használtunk a nyomatok elkészítéséhez. 

A linóleummetszet egy klasszikus sokszorosító grafikai eljárás, ami leginkább a fametszethez hasonlítható.  A rézkarc aprólékos megjelenésével szemben ez a magasnyomású eljárás inkább széles, foltszerű hatások megjelenítésére, síkhatású képek elkészítésére alkalmas. A dúc alapja eredetileg a lenolajjal átitatott parafa volt, de ma már nemcsak a művészellátókban, hanem a hobbiboltokban is elérhető a direkt erre a célra előállított speciális linóleumlap. A háztartási PVC-vel lehet ugyan kísérletezni, de nem mindegyik alkalmas a célra, sok közülük puhább, vékonyabb és könnyebben nyúlik.

img_9292.JPG

Amire szükségünk lesz a sablon elkészítéséhez: linóleumlap, linómetsző kések, alkoholos filc, olló vagy sniccer.

Az elkészítés menetét a videóban láthatjátok, de néhány lényeges lépést írásban is kiemelünk, olvassatok tovább! 

A mintát akár közvetlenül a linóleumra is felrajzolhatjuk alkoholos filccel az előzőleg készített vázlat alapján vagy anélkül, de kipróbálhatjuk a klasszikus módszert is, amikor indigóval visszük át a felületre. Tekintve, hogy utóbbi azért nem feltétlenül akad minden háztartásban, és elég egyszerű mintát terveztünk, mi az előbbit választottuk.

FONTOS! A tervezés során vegyük figyelembe, hogy a nyomat éppen a fordítottja lesz az eredeti rajzunknak. Ez különösen fontos lehet, ha szöveget szeretnénk megjeleníteni, inkább szánjunk időt az átgondolásra, mint hogy csalódás érjen a sok munka és a nyomat elkészítése után.

TIPP! Ha érdemi darab marad az alapanyagunkból a felrajzolás után, azt vágjuk le, mert még felhasználhatjuk egy másik dúc készítéséhez.

img_9297.JPG

Ezután elkezdhetjük kimetszeni azokat a részeket, amiket nem kívánunk nyomtatni. A nagyobb festetlen felületeknél egészen mélyen vágjuk az anyagot, ügyelve, hogy a kés által húzott bordákat is eltüntessük, másképp ezek is nyomot hagynak majd. Ha végeztünk, a sablont körbe is vághatjuk, így biztosan megszabadulhatunk azoktól a részektől, amikre nem lesz szükségünk, de könnyen elronthatják a végeredményt. 

img_9301.JPG

img_9319.JPG

FONTOS! A linót tartó szabad kezünk soha ne legyen útjában a vésőnek! Az anyag viszonylag kemény, a metszőkés pedig éles, ha megugrik, könnyen megsérülhetünk!

Ha megvan a dúc, előkészíthetjük a nyomtatást. Otthoni körülmények között présgép ritkán áll rendelkezésre, ezért egy nagyon egyszerű eszközzel, egy hétköznapi evőkanállal helyettesíthetjük azt. Ezen kívül gumihengerre, egy üveglapra és a kiválasztott színű textilfestékekre lesz szükségünk. Mivel nekünk a korábbi munkálatok során nagyon bevált, most is a Deka palettájáról választottunk a másik párna anyagához passzoló olivazöldet és feketét.

img_9322.JPG

A festéket nyomjuk az üveglapra, majd a henger segítségével egyenletesen vigyük fel a linóra. Ha a klasszikus eljárást követve papírra nyomtatnánk speciális nyomdafestékkel, akkor szabadabban alkalmazhatnánk a technikát, de a textilfesték jellege miatt érdemes néhány tényezőre figyelni.

TIPP! Készítsünk próbanyomást egy darab papírra, ebből nemcsak azt láthatjuk meg, hogy megfelelő-e a festék fedése, hanem azt is, ha maradt esetleg korrigálandó felület a sablonunkban. Ha szükséges, ezt javítsuk ki a vésővel a dúc lemosása után, és folytassuk a munkát. A textilt vasaljuk, és ha van rá mód, feszítsük is ki  - minél simább a felület, annál tisztábbak lesznek a nyomataink. Főleg, ha először látunk neki, kerüljük a nagy, egybefüggő festendő részeket a sablon tervezése során, mivel ez a festék másképp terül, az ilyen felület foltos lehet. Más anyagokra kipróbálhatjuk a nyomtatást akrilfestékkel is.

Helyezzük el a festékes dúcot az anyagon, tegyünk rá egy vastagabb papírlapot vagy újságot, és a kanál segítségével óvatosan préseljük át a mintát. Ezt a műveletet végezzük nagyon óvatosan, nehogy elmozduljon a dúc, vagy a nyomat!

img_9354.jpg

Ezt követően már csak a minta fixálása van hátra, amit a festék ajánlása szerint végezzünk el. A Deka esetében az anyag hátoldaláról három percig vasaljuk meg a textilnek megfelelő hőfokon, ezután kímélő mosószerrel, befelé fordítva akár 60 fokon is mosható - ha az anyag engedi. A festék rugalmas és puha lesz, ami igazán nem hátrány, amikor éppen párnákon használja az ember, de kísérletezzetek bátran más darabokon is!

img_9374.JPG

Ahogy már megszokhattátok, a cikk kapcsán hamarosan játékkal is jelentkezünk, amiben megnyerhetitek az általunk használt eszközök többségét és egy szuper textilfesték kollekciót is! Figyeljétek a felhívást a FACEBOOK OLDALUNKON!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr816638830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása