Színes Ötletek

a kézügyes blog

Gyurmából varrni? Ez sem lehetetlen!
Kézfertőtlenítő tok bőrhatású süthető gyurmából

00_7.jpg

Az esőnapokon bosszankodunk ugyan, hogy nem tölthetünk annyi időt a szabadban, amennyit ilyenkor szeretnénk, és az időszerű munkálatok is elmaradnak, de legalább több időnk marad kreatív tevékenységekre. Mi most a süthető gyurmák világán belül is különlegesnek számító anyaggal kísérleteztünk, a bőrhatású gyurmával. Az egyedi ékszerektől kezdve a különleges dekorációkon át a praktikus tárolókig számtalan módon felhasználható ez a sütés után is rugalmas, hajlítható, varrható alapanyag - mi egy igencsak aktuális kiegészítőt, táskára akasztható kézfertőtlenítő tokot készítettünk belőle. A folytatásban megtudhatjátok, hogyan!

A Fimo Leather Effect sajátos tulajdonsága, hogy az égetést követően nem úgy keményedik ki, mint a többi hőre szilárduló gyurmatípus, hanem hajlítható marad, sőt vágható, varrható, hímezhető, lyukasztható lesz, akárcsak a bőr alapanyag, amire nemcsak a tulajdonságait illetően hasonlít, de küllemében is. Épp ezért szinte végtelen lehetőségeket rejt magában, de mielőtt felvásárolnánk minden eszközt, ami hasznunkra lehet a professzionális gyurmázás során, érdemes tenni néhány próbát, és csak valóban hosszútávú érdeklődés esetén befektetni. Ebben az esetben viszont a kiegészítők hosszú sorából is válogathatunk. 

1_115.jpg

Az első lépésekhez a háztartásokban általában fellelhető dolgok is elegendőek lesznek - én a vágáshoz hagyományos kést, a munkafelület védelmére és a sütéshez szilikonos sütőpapírt használtam. Különleges struktúrák kialakításához jól jöhet egy varrótű vagy fogpiszkáló is, a kiszúráshoz pedig sütiforma. A tésztakészítésben ugyan nem vagyok járatos, de egyszer szeretném megtanulni, ezért eltettem nagymamám tésztanyújtó gépét, ami speciális gyurmanyújtógép hiányában hasonlóan jó szolgálatot tesz. Ha egyik sem áll rendelkezésünkre, az se legyen akadály - elsőre egy műanyag rúd vagy egy keskeny, magas üveg is megteszi. 

2_115.jpg

3_105.jpg

A bőrös struktúra kirajzolódásához a nyújtást követően oldalirányban húzgáljuk meg az anyagot, de bánjunk vele nagyon óvatosan, mert könnyen szakad! Sajnos az egyik darabon én is ejtettem egy lyukat, de a szabásnál sikerült elkerülni. A kész darabokat sütőben 130°C-on 30 perc alatt süssük ki.

4_98.jpg

A megfelelő hőkezelés nagyon fontos, hogy a kész alkotás ellenálló, tartós és szép legyen. Az előírtnál alacsonyabb hőfokon történő sütés törékennyé teheti a gyurmát, míg a túl magas hőmérséklet során elszíneződhet, vagy akár meg is éghet. Ha tehetjük, használjunk sütőhőmérőt még akkor is, ha digitális kijelzőjű készülékünk van.

A mintázás módszere néhány apró trükkel együtt kiderül a videóból.

A szabásmintát INNEN tudjátok letölteni. Az oldalakat akár kézzel is végigölthetitek, ha nincs varrógépetek, és patentos helyett használhattok bújtatós vagy gumis záródást.

5_95.jpg

Munka végeztével gondosan csomagoljuk el az anyagot, a gyurma tárolása is nagyon fontos! Az alapvető, hogy ne legyen közvetlen hőnek kitéve, de az talán nem, hogy bizonyos műanyagokkal reakcióba lép - ezért csak PP és 05 jelzéssel ellátott, azaz polipropilén műanyag dobozban tartható biztonságosan. Nekem nagyszerűen beváltak a levegőtől és portól is védő, jól záródó csatos üvegek erre a célra.

Gyurmás sorozatunknak még közel sincs vége, hamarosan egy másik különleges projekttel és játékkal is jelentkezünk! Ha tetszett a bejegyzés, követhettek minket  Facebookon és Instagramon is, hogy ezekről se maradjatok le!

A FIMO gyurmákat a Hobbyművész - Magyar Művészellátó Bolt biztosította. 

00nyeremenyjatek.jpg

A  Fimo nyereményjáték játékszabályzata és alapelvei

A nyereményjáték meghirdetésével együtt közzéteszünk néhány fontos tudnivalót, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. Kérünk mindenkit, aki bármilyen formában részt szeretne venni a játékban, szánjon néhány percet az elolvasására! 

- A jelentkezés beküldési határideje: 2021. június 5. 24:00. A Színes Ötletek Blog a beküldési határidőt indokolt esetben saját hatáskörben meghosszabbíthatja, erről a kapcsolódó felületeken a közönséget idejében tájékoztatjuk. 

- Az eredményhirdetés időpontja: 2021. június 6.. A nyertesek értesítése és a nyereménykiküldés részleteinek egyeztetése kommentben és privát üzenetben történik. 

- A játékban nem vehetnek részt a Art-Export 2020 Kft. és a Színes Ötletek Blog munkatársai és azok közvetlen családtagjai.

- A sorsolás véletlenszám-generátorral történik, utólagos reklamációnak nincs helye. A Színes Ötletek Blog fenntartja a jogot, hogy az esetleges sértő hozzászólásokat, kommenteket moderálja a bloghoz kapcsolódó felületeken.

- A játékot a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, a promóció semmilyen tekintetben nem kapcsolódik a Facebookhoz.

- A játékosok a részvétellel, ráutaló magatartással elfogadják a fenti szabályzatot, és a játék lebonyolítására, kommunikációjára vonatkozó alapelveinket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7716571396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása