garden_tic_tac_toe-401x600.jpg

Remélhetőleg hamarosan megérkezik az igazi nyár, így még több időt tölthetünk a szabadban. A gyerekek számára a játékból sosem elég, de talán még jobban elfoglalják magukat, ha maguk készítik el azt. Végtelenül egyszerű, de izgalmas szórakozást jelent az amőba, vagy tic-tac-toe néven ismert játék, amihez a lehetőséget most nem a papír és a toll, hanem egy fakorong és festett kavicsok biztosítják.

Már korábban is írtunk a kavicsokban rejlő lehetőségekről, például itt és itt, de a téma kimeríthetetlen. Amire szükség lesz: 10 darab kavics, akrilfesték, ecset, fakorong. A szép eredményhez a festéket több rétegben vigyük fel a kiválasztott minta szerint, a tartósság érdekében lakkozhatjuk is.

garden_tic_tac_toe-401x6.jpg

Pár szót ejtünk a szabályokról, ha valaki nem ismerné őket. A játékot az X - jelen esetben mondjuk a katica - jelű játékos kezdi, majd a játékosok felváltva lépnek. A hozzájuk tartozó jelet a tábla valamelyik üres mezőjére kell helyezniük. A tábla méretéből következően a lépések száma véges, legfeljebb 9 lehetőségből lehet választani. A játszma alakulásában a véletlennek vagy a szerencsének nincs szerepe, minden a résztvevők döntésein múlik. A játék kétféleképpen érhet véget. Ha valamelyik játékos eléri, hogy az ő jeléből vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan három darab egymás mellett legyen a táblán, akkor ő győzött. Ha a táblán nem marad több üres mező, így nincs lehetőség további lépésekre, de egyik játékosnak sincs három jele egymás mellett, akkor a végeredmény döntetlen. 

xoxo.jpg

Már egészen kicsik is elkészíthetik, a mintát ízlésük szerint alakíthatják, ráfesthetik kedvenc állataikat vagy meseszereplőiket, ahogy csak kedvük tartja. Ha saját munkáról van szó, jobban meg is becsülik, így akár kedvenc is válhat a szettből, amit egy kis szütyőben magukkal vihetnek a táborba vagy a nyaralásra. A tábla bárhová felrajzolható, azt nem kell hozzácsomagolni.