Színes Ötletek

a kézügyes blog

Last minute tojásfestés környezettudatosan

92890158_3107254515986661_7476820450610249728_o.jpg

A húsvéti készülődés kedvelt eleme a tojásfestés. Bár mára kevésbé elmaradhatatlan ez a hosszú időre visszatekintő, hagyományos művelet, azért jellemzően előkerül a kézműves tevékenységeket kedvelők körében és a kisgyermekes családokban, hiszen jó móka és számtalan díszítési módszerből választhatunk kézügyességünknek megfelelően. Ha eddig még nem tettük, most sem késő hozzákezdeni!

tojasfest1_1.jpgNemes Hajnal munkái

Ne essen kétségbe az sem, aki nem vásárolt a boltok polcain sorakozó tojásfestő készletekből, ugyanis a leginkább környezettudatos megoldás ott van a kezünk ügyében, a kamrában és a fűszertartó polcon. Talán sokan tudjátok: természetes növényi színező a hagyma héja. De nemcsak ehhez nyúlhatunk, hanem - a teljesség igénye nélkül - kávéhoz, teához, spenóthoz, káposztához, de kiválóan működik a pirospaprika és a kurkuma is. Azzal a gondolattal indíthatjuk a tevékenységet, hogy megszánunk néhány darab fonnyadásnak indult céklát, ami egy korábbi menüből, turmixból kimaradt és adunk nekik egy új lehetőséget. Meg persze magunknak is, mégpedig a kikapcsoló alkotás örömét.

"A legenda szerint Ostara, a germán istennő birtokolt egy különleges madarat, ami színes tojásokat tojt. Egy nap az istennő a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta a madarat, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat. Ostara ünnepén a germánok egymásnak tojást adtak és megették, más források szerint elásták azokat. Magyarországon avarkori sírokban is találtak már festett, mintákkal ellátott tojásokat. Az első írásos emlékek a témában Anonymus idejéből, a XIII. századból maradtak ránk. Leggyakrabban pirosra festették a tojásokat, ami a mágikus erejébe vetett hit miatt volt, de sok feltevés szerint pedig Krisztus vérét szimbolizálja. Maga a tojás a termékenységnek, az újjászületésnek a legősibb jelképe." (anyaparadicsom.hu)

20200410_110007.jpg

c458382d763d7e050e36cae2e78b20de.jpg

Matrica helyett bátran használjunk növényeket - olyanokat válogassunk, amiknek szép rajzolata lesz majd a tojáson. Egy elhasznált harisnyán, cérnán és némi időn kívül másra nem is lesz szükség. A berzselésnek nevezett technika részletes leírását egy korábbi bejegyzésünkben olvashatjátok. 

A galériában és a borítóképen vasvári olvasónk, Ódor Orsolya képes beszámolóját láthatjátok a folyamatról és a mutatós végeredményről.

Ha kipróbáltátok ezt, vagy bármelyik másik hagyományos tojásfestési eljárást és szívesen megmutatnátok, tegyétek meg Facebookon, a Színes Ötletek Alkotói Csoportjában

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3315606214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása