Színes Ötletek

a kézügyes blog

Hagyományos tojásfestési technikák: berzselés

 A mai bejegyzésben a hagyományos tojásfestési technikák világába kalauzollak el titeket, egészen pontosan a berzselést, azaz levélrátétes díszítést mutatom meg lépésről lépésre. 

 

 

 

Ez a technika a legegyszerűbb a hagyományos festések közül, és saját tapasztalatom szerint a legszórakoztatóbb is.

1. Fiatal, különleges formájú leveleket gyűjtsetek a tojások díszítéséhez. A leveleket nedvesítsétek be, és simítsátok rá a száraz, tiszta tojásra (keményre főzött vagy kifújt). 

 

2. Egy régi nejlonharisnyát hasítsatok tenyérnyi darabkákra. Legyen még kéznél cérna is. A harisnyával szorosan vonjátok be a tojást.

 

3. Legyen minél szorosabb a rögzítés, hogy a festőlé ne folyhasson be a levelek alá. A harisnya végét alaposan kötözzétek el cérnával (akár le is varrhatjátok pár öltéssel).

 

4. Minél többféle levelet gyűjtötök, annál változatosabb mintákat kaptok majd. 

 

5. Eközben el kell készíteni a festőlevet is. A berzselt tojások hagyományosan barna színűek, ezt a színt természetes festőlé formájában a legegyszerűbben a vöröshagyma száraz héjának főzetéből nyerhetitek ki. Ha kevés héjat főztök ki, akkor halványabb, ahogy egyre többet, úgy sötétebb barnás árnyalatot kaptok.

A természetes festőlevekről ebben a posztomban bővebben olvashattok. 

 

6. Az elkészült festőlébe áztassátok a tojásokat (fontos, hogy ellepje őket teljesen) egészen a kívánt szín eléréséig. Ezután le lehet vágni a harisnyát. Ha elég szoros a rögzítés, akkor a levelek alá nem folyik be a festőlé, így ott a tojás megőrzi eredeti színét.

 

 

7. A kész tojásokat olajjal vagy zsírral szokás áttörölni, hogy szép fényt kapjanak.

 

A képek forrása: duitang 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le!

Ha még több kreatív ötletre szomjazol, kövess a Pinteresten is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr294322888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.03.18. 15:41:43

De szépek.Sokat csináltam ilyeneket és többre értékelem, mint azokat a zöldre és hupililára mázolt randa tojásokat...

kreablogger 2012.03.18. 15:46:39

@Pinka-Panka: Nekem semmi bajom a zöld vagy éppen hupilila tojásokkal, tavasszal már valósággal ki vagyok éhezve a vidám és élénk színekre. Mindenkinek más tetszik, hiszen nem vagyunk egyformák, de húsvétkor a hagyományos motívumok és technikák élveznek elsőbbséget nálam is.

Pinka-Panka 2012.03.18. 15:57:39

@kreablogger:
Akkor jó, én úgy vagyok vele, hogy gyerekkoromban ilyet is festettünk és amikor eljött a kedd addigra már csak ezek a festett tojások maradtak - ezt ettük meg a sonkához. "Öröm" volt látni, ahogy a befolyt a tojásokba, nem tudom, akkor megettem, ma már kicsit tartok tőle...
Így marad a természetes festési technika...
Mondjuk az igaz, hogy egy szalmakosárban minél többféle színű tojás van, annál szebb és vidámabb.

kreablogger 2012.03.18. 16:04:23

@Pinka-Panka: Igen, ha már festek, én is kizárólag természetes levekkel próbálkozom. Hagymahéj, körömvirág, cékla, bodza... Nem baj az, ha tudjuk mi kerül a tányérra. :)))) A nagyon színes festést inkább műanyag tojásokra vagy hungarocellre alkalmazom, az szépen mutat különböző dekorációs elemként (tojásfüzér, ajtódísz stb.) és jövőre is felhasználható.

Pinka-Panka 2012.03.18. 16:21:54

@kreablogger: Aranyos vagy, köszi a jó tanácsokat.
Tudod, nem mindegy valóban, ma mit ehetünk meg tényleg. Ezt is jó volna kitárgyalni, ki mit eszik, főz ilyenkor. Vagy a díszitések, én azt is szeretem, ha szépen feldiszitjük a házat, persze, nem giccsesen és nem sokat, csak az ünnephez méltóan. Félek az idén, mire megérkezik az ünnep már barka nem igen lesz...

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.03.18. 20:55:18

Regen is volt neylon harisnya?
Azt nem a II. vh-ban terjesztettek el az amcsik?

kreablogger 2012.03.18. 21:35:24

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Nem, régen pamutharisnya volt. :) Magát a nejlonszálat valóban a II. vh. elején találták fel, előtte dédanyáink még cérnával erősítették a tojásra a leveleket. Így még különlegesebb mintázatot kapott, ma azonban már ez a nejlonharisnyás módszer az elterjedtebb.

ŐŐ 2012.03.18. 21:45:27

Mi évek óta ecsettel, vízfestékkel, némi fonallal, és lakkal készítjük a húsvéti tojásokat. A Családban és az ismerősök körében sikeresek. Néhány kép a lenti linkken.

indafoto.hu/iker/tojas_festes

Üdv.

Pinka-Panka 2012.03.19. 10:50:09

@ŐŐ: Gratulálok, nagyon szépek! Ügyesek vagytok:)

cifraarny 2013.03.25. 16:03:33

itt is sok izgit találni, pl narancssárgát chilivel, kéket vöröskáposztával, áfonyagyümölcslével bordóst, stb...
crunchydomesticgoddess.com/category/green-tip/

cifraarny 2013.03.26. 08:16:45

@kreablogger: de fehéreket festeni is igazán muris lenne most, mivel csak a hóba tudjuk eldugdosni:))

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása