Színes Ötletek

a kézügyes blog

Bútortuning vintage stílusban

Ebben a bejegyzésben megismerkedhettek a stílus alapvető jellemzőivel, és megtudhatjátok, hogyan varázsolhattok decoupage technika segítségével nosztalgikus hangulatúvá egy kisbútort.

lorihanson-1024x680.jpg

Mit is jelent pontosan a vintage?

Vintage stílusúnak a 20-as évektől a 70-es évek közepéig viselt öltözékeket, kiegészítőket és lakberendezési tárgyakat nevezzük, de ne keverjük össze a retro stílussal, ez utóbbi a 70-es évek közepétől a 90-es évekig viselt holmikat jelenti. A lakberendezésben ez a nosztalgikus irányzat nyugodt környezetet teremt, a tárgyak sokszor csak réginek tűnnek, azonban lehetnek teljesen újak is. A bútorok jellemzően világos színűek, visszafogottan díszítettek. Ez az irányzat számos stílus jegyeit viselheti magán. Az ide sorolható tárgyakat, kiegészítőket nem lehet egy katalógusból lemásolni – jó adag kreativitás szükséges a melegséget árasztó hangulat kialakításához. Régi fényképek, grafikák, akvarellek is a stílus fontos kiegészítői, illetve jellemző még a holmik eredeti funkciójától eltérő használat (pl. régi székből éjjeliszekrény).

Forrás: vintage box factory

Magával a bútornak a felújítását most nem részletezném, de sok-sok hasznos tippet kaphattok ebben a témában Szentgyörgyi Kata blogján. Én most a decoupage-os díszítésre helyezem a hangsúlyt, ezt szeretném részletesen bemutatni.

french-desk-chalk-paint-redo-by-vintage-charm-restored-1-1024x767.jpg 

Amire szükség lesz

  • Decoupage ragasztó
  • Scrapbookpapír (scrapbookpapírért nézzetek körül a Színes Ötletek webáruházban, sokféle témában, gyönyörűséges darabokat találtok már 170 Ft/db-tól)
  • Csiszolópapír, ecset

decoupaging-1024x680.png

 A már végleges színűre festett bútorra (fiókra) fogunk dolgozni. A fogantyút - ha van - természetesen csak a munka végén kell majd a helyére csavarozni. A felületet, ahová a papírdíszítés szánjuk, kenjük le egyenletesen decoupage ragasztóval. 

021-1024x680.jpg

Ugyanígy tegyünk a papírral is. A papírt egyébként nem szükséges méretre vágni, a túllógó részeket majd a száradás után fogjuk eldolgozni.

023-1024x680.jpg

A papírt simítsátok rá a fiókok ragasztóval lekent frontjára. Az esetlegesen alászorult levegőbuborékokat nyomkodjátok ki (ehhez egy sodrófa is jó szolgálatot tesz). Hagyjátok megszáradni.

026-680x1024.jpg

Amikor teljesen megszáradt, jöhet a szélek lecsiszolása. Csiszolópapír helyett használhattok csiszolószivacsot is, ami ahogy a neve is sejteti, szivacsra ragasztott finom csiszolópapír. Ezzel a nehezebben elérhető helyeken is szép munkát végezhettek. A frontrész pereme mentén finom, de határozott mozdulatokkal kezdjük el csiszolni a papírt, amíg le nem válik a felesleg. 

030-1024x680.jpg

Aprólékos munkával szép átmenetet hozhattok létre.

031-1024x680.jpg

A végén már csak a fogantyút kell felszerelni.

Jolie-Blonde-desk-drawer-close-up-2_edited-1-1024x680.png

Remélem, meghoztam a kedveteket egy kis vintage stílusú barkácsoláshoz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.

Képek forrása: Vintage charm

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr215353707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szentgyörgyi Kata 2013.06.11. 10:37:08

Kedves Eszter!
Köszönöm az említést!

kreablogger 2013.06.12. 10:29:05

@Szentgyörgyi Kata: szívesen, de igazán nincs mit! :)

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása