Színes Ötletek

a kézügyes blog

Gyöngyszövő Szabadegyetem - Az alapok

 

Nos, amennyiben tényleg úgy érzed, az életed nem teljes a gyöngyszövés elsajátítása nélkül, vegyük sorjába, mi is szükségeltetik – feltétlenül - egy karkötő elkészítéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szükséges anyagok és eszközök:

Gyöngy

Gyöngyszövő tű

Gyöngyszövő keret

Gyöngyfonal (gyöngyhímző)

Bőrvarró cérna


A leggyakrabban - és a könyveimben is megadott mintákhoz -, szinte kivétel nélkül 10/0-ás kásagyöngyöt használok. Részint azért, mert tapasztalatom szerint ebben a méretben van a legnagyobb választék, részint azért, mert ez a méret elég apró ahhoz, hogy minél részletesebb mintát lehessen „kirajzolni” velük a karkötőkben. (A gyöngyöknél fordított arányosságban megy a számozás, ami azt jelenti, hogy minél kisebb a gyöngy, annál nagyobb a méret száma, és fordítva. Néha-néha megszáll valami, és mindennemű önsajnálatot félretéve veszek 11/0-ás, 12/0-ás gyöngyöket, amik ugyan a 10/0-áshoz képest elég aprónak tűnnek, viszont a végeredményt tekintve utólag persze mindenképp megéri). Ha gyakrabban akarsz szőni, és előre kiszámolgatod a felhasználandó gyöngyöket, azt érdemes tudni, hogy egy zacskóban (10 grammos, 10/0-ás) kb. 550 szem gyöngy található.

Gyöngyszövő tűk közül a Pony márka a leginkább használható, ebből is 10-es méretű. (Még jobb lenne a 12-es, ennek viszont már olyan kicsi a lyuka, hogy a cérna befűzése külön olimpiai szám). 

Cérnák:

A szövőkeretet gyöngyhímző fonallal vetem fel. Eleinte bőrvarró cérnával csináltam, amik között könnyebb szőni, ám ezzel mindent pozitív esztétikumot el is mondtam róla. A gyöngyfonal további előnye még, hogy meglehetősen sok színben rövidáru boltokból (vagy a nagyi fiókjából) beszerezhető. Ez azért jó, mert mindig találhatsz a tervezett karkötő színeihez passzoló árnyalatot. 

A szövéshez magához viszont egyértelműen a bőrvarró cérna a befutó. (Figyelem, itt is fordított a számozás, a 60-as az ideális). Alapszínekben ezt is beszerezhetitek (én ezt gyöngyös boltokban vásárolom), de kevésbe fontos a színe (azért világos karkötőhöz persze ne fekete cérnát használjuk), mert csak kevés fog látszani belőle munkánk végeztével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A karkötő tervezéséhez – a célnak megfelelő grafikus programban a számítógépeden – gyorsan és egyszerűen készíts alapsablont, különböző szélességben. Ezen a legegyszerűbb megtervezni a karkötők mintáját. A kinyomtatott "üres" sablont aztán külön élmény színezgetni, a kezed alatt kel életre a megálmodott karkötő. Akinek ehhez nincs kedve vagy az ideje kevés, online  mintatervező program segítségével extra gyorsan is megtervezheti a mintát. Még ceruzát sem kell hegyezni.

Ha idáig nem ment el a kedved, következő alkalommal elmesélem miért találtam ki saját gyöngyszövő keretet, hogyan lehet otthon nagyjából 20 perc alatt elkészíteni, és belevágunk a szövésbe.

Folyt. köv.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr152739512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~Melcsy 2011.04.18. 20:01:36

Én személy szerint Excel programban szoktam készíteni a mintákat mind gyöngyszövéshez, mind pedig betűs karkötőkhöz (Példaképp itt vannak ezek a karkötők: www.soldesign.gportal.hu/portal/soldesign/image/gallery/1229102020_00.jpg).

(Csomózott karkötőnél nem tudom hogyan tervezzem meg a mintát hogy 14-15 centisre jöjjön ki a végén. Nem ismétlődő mintáról van szó, hanem főbb és kisebb minták váltakozásáról (pl. a karkötő közepén van egy nagy rombusz, oldalt pedig kisebb minták stb. Hasonló a karkötős könyvekben talált mintákhoz)

Mikulka Feri 2011.04.26. 14:38:05

@~Melcsy: Kedves Melcsy, most ezerrel dolgozok egy új gyöngyszövős könyvön, kérdésed részletesebb választ kíván, ígérem, hamarosan jelentkezem, és segítek! Üdv: Feri

Világosító 2011.06.19. 15:13:37

Gyöngyszövő tűk közül a Pony márka a leginkább használható, ebből is 10-es méretű. (Még jobb lenne a 12-es, ennek viszont már olyan kicsi a lyuka, hogy a cérna befűzése külön olimpiai szám).

Csak nagyító kérdése...:-P

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása