Színes Ötletek

a kézügyes blog

„Bizonyos szempontból ez a legérzékenyebb korosztály” - JusTeenTime-interjú
Beszélgetés a Budapest Park kamasznapjának hátteréről

justeentime2_foto_nagy_ma_rton.jpgIdén szeptember 15-én második alkalommal rendezi meg JusTeenTime nevű eseményét a Budapest Park. A rendezvény középpontjában továbbra is a 12-15 éves korosztály áll, akik már elég nagyok ahhoz, hogy érdeklődjenek a zene, a koncertek, és egyéb kulturális programok iránt, de egyedül általában még nem vehetnek részt ezeken. A rendezvény nem titkolt célja, hogy kimozdítsa a kamaszokat az online világból, és lehetőséget adjon nekik, hogy kipróbálhassák magukat számos izgalmas dologban, új barátokat szerezzenek vagy épp hasznos új ismeretekhez jussanak. Az ősz harmadik vasárnapján tehát változatos, inspiráló programok várják a tiniket - és természetesen a szüleiket is. Mi pedig, mivel kíváncsiak voltunk a JusTeenTime gondolati hátterére is, feltettünk néhány kérdést ez eseménnyel kapcsolatban, melyekre Mayer Diána, a Budapest Park projektvezetője válaszolt. 

A Pöttömkert képében régóta van gyerekeknek szóló rendezvénysorozat a Budapest Parkban. Miért fontos számotokra, hogy legyen egy kifejezetten kamaszokra, fiatal tizenévesekre koncentráló esemény a programnaptárban?

Bizonyos szempontból ez a legérzékenyebb korosztály, legalábbis ami a zenei ízlés kialakítását, illetve a személyiség kialakulását illeti, mindenképpen. Tekintettel arra, hogy a Budapest Park a magyar zenei színtér egyik fontos szereplője, szeretnénk jól használni véleményformáló szerepünket, és értékes információkkal, érzésekkel feltölteni a 12-15 éves korosztályt is. Tavaly rendeztük meg először a JusTeenTime-ot, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy igazi hiánypótló rendezvényt szerveztünk ezzel, így nem volt kérdés a folytatás.

Miben lesz ez a nap más, mint egy hasonlóan fiatal(abb) közönségnek szóló este a Budapest Parkban, illetve milyen tekintetben igényel másféle odafigyelést ez a rendezvény szervezői résztől, mint egy „normál” koncert?

Ez a nap többek között azért más, mert nemcsak színpadi fellépések vannak a Parkban, hanem az egész területünkön vannak közreműködők, akik kimondottan kamaszoknak szóló aktivitásokat hoznak. Ezen kívül a JusTeenTime napján 12 éves kortól szülői felügyelet nélkül is beléphetnek a fiatalok a Parkba - persze ha mégis úgy döntene a család, hogy együtt töltenék ezt a vasárnapot, senki nem fog csalódni, minden programunk szülőbarát” is. Sőt, kifejezetten szülőknek is szervezünk kerekasztal beszélgetést a fiatalok mentális egészsége témakörben.

Továbbá abban is más, hogy teljesen új szerepkörben láthatunk olyan előadókat, mint például T.Danny, Sisi vagy Moriones: nem énekelni vagy zenélni jönnek a nagyszínpadra, hanem beszélgetni, megosztani saját életük és tapasztalatuk kis szeletét arról, hogy ők mit tesznek saját mentális egészségükért. Szuper kérdések mentén halad majd a beszélgetés, mert Labancz Dani,  klinikai szakpszichológus, a Nyugi” című szülőknek szóló kamaszkönyv szerzője lesz a moderátor.

A JusTeenTime során a színpadi produkciók mellett a teljesség igénye nélkül olyan programok várják a látogatókat, mint pólófestés, -újrahasznosítás, lehetőség hangszerek kipróbálására, Tiktok tartalomgyártási placc, Pszicho sarok és hasonlók. Miért kell, hogy mindezekre lehetőséget kapjanak a fiatal tinik?

Ahogy említettem, szerintünk rendkívül fontos életkori szakasz a kamaszkor. Egy lépéssel a felnőtté válás előtt a legtöbb embernél még roppant ingatag a személyiség, jellemző az útkeresés, aminek során kapaszkodókat jelenthet, ha sokféle ingerrel találkoznak, de biztonságos környezetben, szabadon választhatják meg, mit és hogyan szeretnének kipróbálni.

Hogyan állt össze a közreműködők névsora, és miért őket választottátok ezúttal?

Régóta szervezünk az esti koncerteken és az azt követő bulikon kívül rendhagyó programokat a Parkban. Ez idő alatt sikerült jó  kapcsolatokat kialakítani számos szervezettel, céggel, így a meghívottak alapját olyanok teszik ki, akikkel már dolgoztunk együtt, és tudtuk, hogy egy ilyen speciális közönség esetén is számíthatunk rájuk. Viszont nagyon szeretünk új dolgokat is kipróbálni, ezért évről-évre a rendhagyó eseményeinkhez újabb és újabb partnerekkel bővítjük az együttműködőink körét.

Ami a JusTeenTime-ot illeti, az volt a fő szempontunk, hogy a 12 év feletti korosztály számára hozzon ismereteket, saját élményre helyzeteket, hogy ezen a napon tényleg mindenkinek legyen lehetősége kipróbálnia magát, kérdéseket tehessen fel, akár olyanokat is, amiket ciki lenne barátoktól, szülőktől megkérdezni, ahol szabadon elmondhatja véleményét az ideális világról, ahol játszhat, és talán új barátságokat is köthet a valódi, és nem a virtuális világból.

Ahogy ez már szóba került, az esemény látogatható lesz felnőtt kísérővel, és önállóan is. Van olyan célkitűzésetek, hogy a JusTeenTime csökkentse a szülők és a kiskamaszok között azért sokszor létező generációs szakadékot - akár azzal, hogy kísérőként láthatjuk, kik a gyerekeink kedvencei, vagy akár kaphatunk egy képet arról, például a #ParkTalk során, hogy ők mit gondolnak a világról?

Talán nem is célkitűzésnek mondanám, sokkal inkább hatásnak. Az erre nyitott szülők elkísérhetik kiskamasz gyermeküket, és mélyebb betekintést nyerhetnek a világukba, esetleg új perspektívával is találkozhatnak. De nem ez az elsődleges cél - hiszen ahogy említettem, 12 éves kor felett már kísérő nélkül is biztonságban tölthetnek el egy napot a fiatalok a Parkban kortársaikkal, ezen a napon ők lesznek a főszereplők. 

Arról a kerekasztal beszélgetésről, amit elsősorban a felnőtt kísérők számára szerveztek, és amelynek témája a mentális egészség a kamaszkorban, mit érdemes tudnunk?

A beszélgetés résztvevői Szlankó Viola (UNICEF Magyarország), Szél Dávid (pszichológus, az Apapara vagy Tabuk és dilemmák a kamaszok nevelésében című könyv szerzője) Labancz Dániel (pszichológus, a Nyugi! című szülőknek szóló kamaszkönyv szerzője) aki egyben a beszélgetés moderátora is lesz, illetve Bernschütz Mária, generációkutató, a generatika.blog.hu szerzője, volt egyetemi oktató, mentálhigiénés szakember.

Úgy gondoltuk, hogy nemcsak a fiataloknak lehet szükségük munícióra a kamaszkori sajátosságokkal kapcsolatban, hanem az értük felelős felnőtteknek is. Ezért még a nagyszínpadi programok előtt, délután fél 3-tól lesz egy körülbelül egy órás kerekasztal beszélgetés, amire meghívtuk a serdülőkor szakértőit, hogy mondják el, mit tehetnek a családtagok a fiatalok érdekében. Döbbenetes tény, hogy Magyarországon a 14-21 éves gyerekek és fiatalok körében az öngyilkosság a második vezető halálozási ok. Ezen kívül a világon minden 7. gyermek mentális problémával küzd, szóval érdemes ezt a témát körüljárnunk szakértők segítségével. A beszélgetés során természetesen arra is lesz lehetőség, hogy a jelenlévő szülők kérdéseket tegyenek fel.

12 éves kor felett felnőtt felügyelete nélkül is látogatható lesz a JusTeenTime. Ha valaki nem tudja elkísérni gyermekét, és amiatt aggódna, vajon elengedheti-e őt egyedül, mivel nyugtatnád meg?

A Budapest Park számára kiemelten fontos a biztonság, a JusTeenTime esemény pedig kifejezetten barátságos, mondhatni családias hangulatú. A helyszínen ott lesz az úgynevezett Vibe Teamünk, akiknek folyamatosan a terepen van a szeme, és ha bármi probléma, kérdés adódik, készségesen segítenek. A helyszínen továbbá - ahogy minden rendezvénynapunkon - profi egészségügyi szolgálat is rendelkezésre áll.

A programok pedig tényleg kifejezetten ennek a korosztálynak szólnak, és semmi sem kötelező, így valóban felszabadultan tapasztalhatják meg a kortárs közösség hangulatát. Szerintem tiniknek és szülőknek egyaránt kitűnő választás ez az esemény egy őszi vasárnapra, hiszen itt akár együtt, akár külön-külön is kikapcsolódhatnak, és ahonnan egyáltalán nem unalmas módon megszerzett új ismeretekkel, offline élményekkel és új barátságokkal mehetnek haza a fiatalok - és talán a felnőttek is. 

*Az adatok az UNICEF, On my mind kutatásából származnak. További forrás: HelpAPP - UNICEF

További információk a Budapest Park weboldalán és közösségi felületein

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5418488169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása