Színes Ötletek

a kézügyes blog

Ma van a magyar fotográfia napja

ra_hungarian_photo_key_95_balogh_shepherd_with_his_dogs_v.jpg

Augusztus 29-e minden évben különleges nap a fotográfia hazai szerelmeseinek: ekkor ünnepeljük ugyanis a magyar fotográfia napját, tisztelegve a fotóművészek előtt, akik munkájukkal gazdagították vizuális kultúránkat, és világszerte elismerést szereztek a magyar fényképészetnek. A jeles nap eredete 2003-ra nyúlik vissza, amikor először került megrendezésre annak apropóján, hogy 1840-ben Magyarországon ezen a napon készült el az első fénykép egy nyilvános eseményen. Vállas Antal és Veress Pál munkája az az első hazai dagerrotípia, ami egyben a magyar fotográfia kezdetét is jelölte. Azóta a fotográfia a művészet, a dokumentáció és az emlékezés fontos eszközévé vált hazánkban. (Illusztráció: Balogh Rudolf: Juhász kutyáival, c. 1930 © Magyar Fotográfiai Múzeum)

Az elmúlt évtizedekben számos olyan kiemelkedő magyar fotográfus hagyott nyomot a nemzetközi fotóművészeti palettán, mint André Kertész, Moholy Nagy László, Hoffmann Dezső, Robert Capa, Balogh Rudolf vagy Munkácsi Márton. Az ő munkáik nemcsak a technikai kiválóságot, hanem a történelmi és kulturális jelentőséget is tükrözik, ami a magyar fotográfia ismertetőjegyévé vált.

A Magyar Fotográfia Napja kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és értékeljük a képekben rejlő erőt, amely történeteket mesél, érzelmeket közvetít, és állja az időt. Ezen a napon nemcsak a múltat ünnepeljük, hanem a jelen és a jövő magyar fotográfusait is, akik továbbviszik ezt a gazdag hagyományt. 

Ünnepeljük együtt a Magyar Fotográfia Napját, és mondjunk köszönetet mindazoknak, akik kamerájukkal maradandó nyomot hagynak a világban!ra_hungarian_photo_key_95_balogh_shepherd_with_his_dogs_v.jpg

xxc2017_116_1_v1_ds_201801_w.jpg

xxc_14_2014_1_v1_tf_201405_w.jpg

xx2020_182_v1_tf_202106_w.jpg

xx2018_472_v1_td_202207_w.jpg

Képek forrása: Szépművészei Múzeum / VMFA Museum

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2818477431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása